Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΓΙΑΤΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Η διαχείριση της εικόνας είναι μία σειρά δραστηριοτήτων που γίνονται  με σκοπό να δημιουργήσουμε μία σωστή εικόνα για τον οργανισμό . Η διαχείριση της εικόνας είναι μία προσεκτική δόμηση αυτών των ικανοτήτων και των τεχνικών που χρησιμοποιούνται για να προστατέψουν την υπόληψη μίας εταιρείας .
Στον 21ο αιώνα οι επιχειρήσεις δεν παράγουν μόνο προϊόντα και υπηρεσίες αλλά και ηθικές αξίες. Η ειδοποιός διαφορά των Δημοσίων Σχέσεων και των άλλων εκφραστικών λειτουργιών της επικοινωνίας είναι ότι η πολυμέρεια της πληροφόρησης δεν είναι μόνο εκ των άνω.
Για να είναι πλήρης η πληροφόρηση πρέπει να είναι και εκ των κάτω ( από τη βάση ) , ο κάθε πομπός να γίνεται δέκτης και αντίστροφα.
Η φήμη επί της ουσίας καθορίζεται από αυτά που πράττεις , από αυτά που λές και από αυτά που λένε οι άλλοι για εσένα . Οι Δημόσιες Σχέσεις βρίσκονται στο κέντρο μεταξύ των οργανισμών και της κοινής γνώμης .Επηρεάζουν αυτήν και τη συμπεριφορά της .
Στη Μεγάλη Βρετανία σύμφωνα με το CIPR – Chartered Institute of Public Relations : O ρυθμός ποσών επενδεδυμένων στις Δημόσιες Σχέσεις αυξάνεται κάθε χρόνο. Οι σπουδές στις Δημόσιες Σχέσεις είναι  στις τρεις πρώτες επιλογές των αποφοίτων ( γενικά των πανεπιστημίων ) . Έρευνα σε 300 στελέχη τμημάτων Μarketing απέδειξε πως οι εννέα στους δέκα πιστεύουν πως τα προγράμματα Δημοσίων Σχέσεων είναι σημαντικότερα από τη διαφήμιση , το sponshorship , το email Marketing και τα Event και τις εκθέσεις.
Σε έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία για το ποιες ενέργειες είναι πιο αποτελεσματικέ στην έναρξη μίας επικοινωνιακής καμπάνιας , τα ποσοστά είναι τα ακόλουθα :
Δημόσιες Σχέσεις 30%
Διαφήμιση 19%
Διαδίκτυο 14%
Κάτι άλλο 10%
Μπροσούρες 7%
Direct Mail 10%
Τα Προγράμματα Δημοσίων Σχέσεων ανοίγουν τον δρόμο για μία επιτυχημένη – αποτελεσματική Διαφημιστική καμπάνια .
Οι Δημόσιες Σχέσεις συνεργάζονται με τα τμήματα Marketing και Διαφήμισης αλλά δεν ταυτίζονται.
H κοινωνικότητα που προσφέρουν οι Δημόσιες Σχέσεις , διαφοροποιούν τον οργανισμό , ενισχύουν το προφίλ του . Αποκτούν ευνοϊκή εικόνα στην κοινή γνώμη .
Οι Stakeholders ( συμμέτοχα κοινά ), στα οποία απευθύνονται οι Δημόσιες Σχέσεις , είναι : 1.( Οικονομικό Περιβάλλον ). Αναλυτές , μέτοχοι , τραπεζικοί οργανισμοί . 2.Προμηθευτές . 3.Κοινή γνώμη . 4.Κοινότητα . 5.Ομάδες Πίεσης . 6.Ανταγωνιστές . 7.Στελέχοι, υπάλληλοι . 8.Πελάτες .
OLD PR : 1.Ασχολούνταν με τα έντυπα . 2.Έδιναν  έμφαση και διέδιδαν τα καλά νέα . 3.Χρησιμοποιούσαν ένα κανάλι επικοινωνίας. 4.Παρείχαν μία στοιχειώδη δέσμη υπηρεσιών . 5.Έδιναν έμφαση στην έντυπη προώθηση. 6.Είχαν ειδικότητα στις συνεντεύξεις τύπους. 7.Είχαν αρχείο μόνο για τους Δημοσιογράφους . 8.Στόχευαν γενικά στην αγορά .
ΝEW PR : 1.Ασχολούνται με όλα τα ΜΜΕ. 2.Διαχειρίζονται τις καλές και τις άσχημες ειδήσεις. 3.Δίνουν έμφαση στις σχέσεις αμοιβαίου συμφέροντος. 4.Παρακολουθούν τις τάσεις και τις στάσεις . 5.Έχουν πρόσβαση επικοινωνιακή σε όλα τα ΜΜΕ. 6.Διοργανώνουν πολλών τύπων επικοινωνιακές συναντήσεις. 7.Διαθέτουν αρχεία για όλες τις ομάδες κοινού. 8.Στοχεύουν σε εξειδικευμένα κοινά .
Οι Δημόσιες Σχέσεις, έχουν μία διπλή κατευθυντήρια γραμμή.
 1.Να μεταδώσουν το μήνυμα του οργανισμού που αναλαμβάνει πολιτική Δημοσίων Σχέσεων προς την κοινή γνώμη και αντίστροφα.
 2.Να μεταφέρουν τις σχετικές με τον οργανισμό δραστηριότητες, απόψεις  της κοινής γνώμης .
Η εικόνα ενός οργανισμού σχηματίζεται από την δραστηριότητα και την πολιτική του οργανισμού. Η εικόνα είναι ο βαθμός εμπιστοσύνης με τον οποίο πιστώνει η κοινή γνώμη τον οργανισμό.
  
Πηγή: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ .

Δημοσίευση : Βογιατζάκη Δέσποινα


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψυχολογία εργασίας: Σχέσεις προϊσταμένου και υφισταμένων

Οι σχέσεις μεταξύ προϊσταμένου και υφισταμένων έχουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγικότητα και στα κίνητρα στο χώρο εργασίας. Η εκτίμηση που νιώθουν ότι έχουν οι υφιστάμενοι από τον προϊστάμενο τους, είναι από τους ισχυρότερους παράγοντες που τους επιτρέπουν να αφοσιώνονται στο έργο τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αίσθημα εκτίμησης βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο όπως άλλοι σημαντικοί παράγοντες σε σχέση με την εργασία τους που είναι το ύψος του μισθού, οι ευκαιρίες για εκπαίδευση και ανέλιξη. Ο προϊστάμενος είναι ο ισχυρότερος παράγοντας που μπορεί να επηρεάζει τα κίνητρα και το ομαδικό πνεύμα εργασίας των υφισταμένων του. Με τον τρόπο συμπεριφοράς του, τον προφορικό του λόγο, τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου του, μεταδίδει σημαντικότατα μηνύματα για τη γνώμη και τις σκέψεις του σχετικά με την αξία των ανθρώπων που εργάζονται μαζί του.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Κρητικό Σαρίκι το παραδοσιακό κεντητό μαντήλι για το κεφάλι. Η Ιστορία, οι συμβολισμοί & η Περίτεχνη πλέξη της κυρίας Πόπης

Με αφορμή την διάδοση της κρητικής παραδοσιακής τέχνης της πλέξης των σαρικιών επικοινωνήσαμε με την κυρία Πόπη, την υφάντρα μας. Τα χειροποίητα Κρητικά σαρίκια – μαντήλια στο katsounes.gr φτιάχνονται από τα χέρια της κυρίας Πόπης. Όπως μας είπε η ίδια και όπως θα έχετε αντιληφθεί η πλέξη των σαρικιών αποτελεί μια σπουδαία και περίτεχνη διαδικασία που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη τιμή και την υπερηφάνεια των Κρητικών. Η τέχνη αυτή συναντάτε σήμερα κυρίως σε ορεινά χωριά της Κρήτης και κυρίως   χρησιμοποιείται από μεγαλύτερες γενιές. Όπως μας είπε η ονομασία του “Σαρίκι” έχει Τούρκικη καταγωγή και υποδηλώνει την Οθωμανική επιρροή στο νησί της Κρήτης τα παλαιότερα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Κάπου εδώ είναι η στιγμή που πρέπει να μιλήσουμε για το Συμβολισμό που έχουν τα Σαρίκια και τα μαντήλια των κρητικών στα κρόσσια, αλλά και γενικότερα τους συμβολισμούς   Ποιοι είναι όμως οι συμβολισμοί του;;   Τα κρόσσια στα μαντήλια των κρητ...

Ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως .

1965 Κώδικας των Αθηνών . Ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ . Η ΛΑΜΠΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ . To 1960 ιδρύθηκε η ΕΕΔΣ – Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων , το επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα . Ο “πατριάρχης” (πρωτεργάτης) των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα , ο Μάνος Παυλίδης διετέλεσε πρόεδρος της IPRA (International Public Relations Association ) , από το 1973 έως το 1976 , ενώ το 1964 είχε εκλεγεί στη θέση του Γραμματέα . Το 1965 στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το παγκόσμιο συνέδριο της IPRA ( International Public Relations Association ) και εδώ υπογράφηκε ο περίφημος Κώδικας των Αθηνών , ο Διεθνής Κώδικας Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων που εφαρμόζεται αδιάλειπτα από τότε από όλα τα επιστημονικά σωματεία των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Δηλαδή όλοι οι επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως εφαρμόζουν και ασπάζονται τον Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας ,...

Δημόσια Ιστορία και Έντυπος Τύπος

  Γράφει η Βογιατζάκη Δέσποινα Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Με τον όρο Δημόσια Ιστορία , αναφέρετε η καταγραφή και η διατήρηση των ιστορικών πληροφοριών έπειτα από προσωπικές εμπειρίες των ανθρώπων. Επίσης αναφέρεται στην αφήγηση για θέματα εθνικά, δημοσίων Προσώπων και για ορισμένες περιόδους των χωρών του κόσμου. Η Δημόσια Ιστορία αναφέρεται στην ¨Ιστορική Συντήρηση¨, ¨Επιστημονικά Αρχεία¨, ¨Προφορική Ιστορία¨, και σε άλλους τομείς. Το Πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης διδάσκει τη Δημόσια Ιστορία ως  ‘ η παρουσίαση της ιστορικής γνώσης σε ένα ευρύ κοινό-ακροατήριο. Η Δημόσια Ιστορία εμφανίζεται με πολλές μορφές, παραδείγματος  χάρη, τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, ιστορικά έργα και τέλος, συλλογή & καταγραφή έργου’. Το Πανεπιστήμιο του Wisconsin αλλά και ο Robert Kelley   - Ιστορικός αναφέρουν ότι, ‘ η Δημόσια Ιστορία πιο συχνά αναφέρεται στην απασχόληση των ιστορικών προς την Ιστορία. Συνδέοντάς την με την εργασία έξω από τον ακαδημαϊκό χώρο’. Η ...