Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, «Ένα Καράβι για τη Γάζα»


Η Πρωτοβουλία Ηρακλείου «Ένα Καράβι για τη Γάζα»,  με αφορμή τη νέα αποστολή προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστικής βοήθειας του «Στολίσκου της Ελευθερίας ΙΙ» προς τη
Γάζα, διοργανώνει εκδήλωση την Τρίτη 21/6 και ώρα 6:30μμ στο πάρκο Γεωργιάδη:
«ΣΠΑΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ»
με σύντομες ομιλίες από τους Μ. Βέρρο, Χ. Ντακέλ και από τα μέλη της αποστολής του 2010 Δ. Κυρίλλου και Π. Συγγελάκη, μουσικοποιητικά δρώμενα από το 8ο Λύκειο και το Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου και πολύ μουσική όπου θα συμμετάσχουν οι Ross Daly, Miles Jay, Κ. Αβυσσινός, Σ. Αλεξάκης, Γ. Γιανναδάκης, Κ. Θωμά, Μ. Κανακάκης, Γ. Κασσωτάκης, Μ. Κατσούνα, Γ. Κρητικός, Γ. Μανωλάκης, Ε. Μαστορίδου, Γ. Μαυρομανωλάκης, Τ. Μπάρμπας, Μ. Παιγνιωτάκης, Γ. Παξιμαδάκης, Γ. Παπαϊωάννου,  Μ. Σκουμπάκης, Μ. Φασουλάκη και Α. Φραγκάκης.

Από τη φεγγαρόφωτη νύχτα Κυριακής προς Δευτέρα της 31 Μαΐου του 2010, όταν οι Ισραηλινές ειδικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε διεθνή ύδατα (80 μίλια από οποιαδήποτε ακτή) στον πολυεθνικό ‘’Στολίσκο της Ελευθερίας’’, καταλαμβάνοντας όλα τα πλοία, δολοφονώντας 9 επιβάτες στο Τουρκικό, τραυματίζοντας βαριά δεκάδες άλλους και οδηγώντας δια της βίας το σύνολο των συλληφθέντων σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, πέρασε περίπου ένας χρόνος. Οι 38 Έλληνες της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα» που συμμετείχαν στην διεθνή αυτή αποστολή –τη δεύτερη σε αριθμό επιβαινόντων αντιπροσωπεία- συνελήφθησαν, κάποιοι υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς, τα υπάρχοντά τους κλάπηκαν, ενώ τα 2 Ελληνικά πλοία της αποστολής, σε αντίθεση με τα Τουρκικά που αποδεσμεύθηκαν σε τρεις μόλις μήνες μετά το πειρατικό συμβάν, βρίσκονται ακόμα υπό Ισραηλινή κατοχή στο λιμάνι της Χάιφας προσβάλλοντας έτσι βάναυσα τον Ελληνικό λαό και τη χώρα.

Σε όλο τον κόσμο ξέσπασαν τότε ισχυρές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις καταγγελίας που οδήγησαν το Ισραήλ σε σχετική απομόνωση και -πρόσκαιρη έστω- διπλωματική αναδίπλωση. Η απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που ορίσθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας, υπήρξε αποκαλυπτική σε ότι αφορά την χρήση άμετρης και αναίτιας βίας. Οι περισσότερες αποφάσεις των διεθνών οργανισμών ζητούσαν τότε και την άρση του αποκλεισμού της Γάζας ενώ παράλληλα, ορισμένοι από αυτούς, εκπονούσαν σχέδια για την υλοποίησή τους χωρίς όμως να γίνει δυνατό να διασφαλιστεί η εφαρμογή των ευνοϊκών αυτών αποφάσεων για τα στοιχειώδη δικαιώματα και τις βιοτικές ανάγκες του Παλαιστινιακού λαού.

Σήμερα η Μέση Ανατολή αλλάζει. Όποια κι’ αν είναι η εξέλιξη, όποια κι αν είναι η νέα γεωπολιτική μορφολογία, όποιες ηγεμονίες περιφερειακές και παγκόσμιες αναδιαταχθούν, η πορεία των ανθρώπων της περιοχής προς την χειραφέτησή τους είναι βέβαιο ότι συντελείται. Τα ολιγαρχικά και αυταρχικά καθεστώτα που μακροημέρευσαν, στηριζόμενα στη συνεργασία και συνενοχή των καθ’ ημάς επαιρομένων για την πολιτική και κοινωνική τους δημοκρατία κρατών, καταρρέουν. Την ίδια στιγμή διατηρείται, εκεί όπου η κοιτίδα του πολιτισμού, στην Ανατολική Μεσόγειο, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης της ιστορίας, με ανθρωποφύλακες –για την ειρωνεία της ιστορίας-αυτούς που μέχρι χθες υπήρξαν θύματα και σήμερα έγιναν θύτες.

Η Ελληνική Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα», γενεσιουργός συνιστώσα του κινήματος για το σπάσιμο της 44χρονης πολιορκίας, συμμετέχει και πάλι με τρόπο καθοριστικό στην νέα διεθνή Πρωτοβουλία  «Freedom Flotilla II - Stay Human» στο πλαίσιο μιας νέας, ευρύτερης, ριζικά αναβαθμισμένης, διεθνούς αποστολής. Περί τα τέλη Ιουνίου του 2011, δηλαδή σε λίγες μέρες, η αποστολή με περισσότερα από 10 σκάφη και πάνω από 1000 επιβάτες, υποστηρικτές του εγχειρήματος, ανάμεσά τους, ευρωβουλευτές, βουλευτές, εκπροσώπους θρησκευτικών δογμάτων, ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού, δημοσιογράφους από διεθνή ΜΜΕ, θα πλεύσει για μια ακόμα φορά  προς τη Γάζα μεταφέροντας και πάλι φορτίο χιλιάδων τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το Ισραήλ, προσηλωμένο στην επιθετική του στρατηγική, αγνοώντας τα διδάγματα της ιστορίας αδυνατεί να συλλάβει τα μηνύματα των καιρών στην ευρύτερη περιοχή, επενδύει στο μίσος και συνάμα επιδίδεται σε μικροπολιτικούς εκβιαστικούς χειρισμούς σπίλωσης και ακύρωσης της αποστολής. Πέρα όμως από τις διπλωματικές πιέσεις που εξασκεί προς τις Ευρωπαϊκές κυρίως κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς, απαιτεί να εμποδιστεί με κάθε τρόπο ο απόπλους των σκαφών, προβάλλοντες έωλες εικασίες περί μεταφοράς «όπλων» και συμμετοχή «τρομοκρατών».

Πιστεύοντας βαθειά, ότι αυτή η νέα προσπάθεια αξίζει να διαχυθεί ευρέως και να υποστηριχθεί έμπρακτα από την Ελληνική κοινωνία, απευθυνόμαστε δημόσια σε όλους τους συμπολίτες μας και τους καλούμε να στηρίξουν ηθικά, υλικά και οικονομικά τη δράση της Πρωτοβουλίας, υπογράφοντας παράλληλα το κείμενο ‘‘συλλογής υπογραφών’’ που βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας www.shiptogaza.gr απορρίπτοντας έτσι τα φαιδρά επιχειρήματα του Ισραήλ, που επιχειρούν να καλύψουν τα πραγματικά αίτια της επικυρίαρχης συμπεριφοράς και τους επιθετικούς σχεδιασμούς του.
Λογαριασμός οικονομικής ενίσχυσης της Πρωτοβουλίας: Εθνική Τράπεζα 116/772732-18 ή IBAN: GR 8101101160000011677273218 SWIFT[BIC]: ETHNGRAA.

Τηλέφωνο επικοινωνίας:  6978000947 
Ομάδα Στήριξης Ηρακλείου της Πρωτοβουλίας
«ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απαγορευμένες βωμολοχίες απειλούν την παράδοση

Απο την Μαρίνα Στεφανάκη rockvitamins.blogspot.gr Στη σημερινή πραγματικότητα όπου η μουσική ακούγεται με τα μάτια, με ένα κοινό τέμπο υπολογιστή καθώς και με χυδαίους στίχους για όλα τα τραγουδάκια, αναρωτιέμαι, ενώ διανύουμε περίοδο μαζικής κρίσης, δεν θα «έπρεπε» να ανθίζουν οι τέχνες, κατ’ επέκταση και η μουσική, ως καταλύτες πνευματικής αφύπνισης; Αναμφίβολα, τα γεγονότα της ιστορίας αυτό αποδεικνύουν... Ένα από τα άπειρα παραδείγματα, αποτελεί ο Βιτσέντζος Κορνάρος, που γύρω στα μέσα του 17ου αι., όταν άρχισε δηλαδή η πολιορκία του Ηρακλείου από τους Οθωμανούς, άρχισε και η δράση του. Οι σημερινοί, όμως, Νεοέλληνες -έτσι για διαφορά- ενώ πυροβολούμαστε από ψυχρές δυτικές σφαίρες, χαμπάρι δεν παίρνουμε και το έχουμε ρίξει στη «τρέλα» όπως χαρακτηρίζει ένα Τσα-κάλι.

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Γάζα: Εθνοκάθαρση ή γενοκτονία;

Ο κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο διαπρεπής Ισραηλινός ιστορικός Όμερ Μπάρτοβ καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή εβραϊκή κοινότητα να «σηκώσουν το ανάστημά τους και να υψώσουν τη φωνή τους, πριν η ηγεσία του Ισραήλ βυθίσει το ίδιο και τους γείτονές του στην άβυσσο». Τι διακρίνει τον πόλεμο από τη γενοκτονία; Πότε η κρατική βία μετατρέπεται από φρικτή αλλά νομικά εγκεκριμένη επίδειξη στρατιωτικής βίας στο «απόλυτο έγκλημα», σύμφωνα τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με τη κοινή αντίληψη; Το ερώτημα αυτό απασχολεί πολύ τον Όμερ Μπάρτοβ τους τελευταίους μήνες. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown και κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος, ο Ισραηλινός ιστορικός έχει αφιερώσει την επιστημονική του σταδιοδρομία στη μελέτη πράξεων μαζικής δολοφονίας. Αυτό έχει καταστήσει την εμπειρογνωμοσύνη του περιζήτητη καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς συνεχίζει να κλιμακώνεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα αιματοχυσίας και καταστροφής. Καθώς ο πόλεμος εξε

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» για το κρητικό κρασί προβάλλει τον κρητικό αμπελώνα

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» που έχει γυριστεί από την Χρύσα Τζωρτζάκη στην αγγλική γλώσσα και απευθύνεται στο διεθνές κοινό, προβάλει την Κρήτη ως οινοπαραγωγική περιοχή και αναδεικνύει τον κρητικό αμπελώνα σε χώρες που δεν έχει αποκτήσει ακόμα μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Η σκηνοθέτης του φιλμ επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον ενημέρωσε για την θετική πορεία και την απήχηση που καταγράφει το ντοκιμαντέρ σε φεστιβάλ κινηματογράφου ανά τον κόσμο, παρουσιάζοντας το κρασί της Κρήτης από τη μινωική εποχή μέχρι τις μέρες μας. Το ντοκιμαντέρ αναπτύσσεται μέσα από την οπτική 11 οινοπαραγωγών του νησιού, οι οποίοι αναλύουν τις ποικιλίες του κρητικού κρασιού ενώ καταγράφονται και γευσιγνωστικές εμπειρίες και απόψεις, διεθνώς καταξιωμένων σομελιέ (sommelier). Το φιλμ βραβεύτηκε σε Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης, του Τορόντο και ακολούθησε το Τόκιο. Επιλέχθηκε ως καλύτερο ντοκιμαντέρ από τα φεστιβάλ του Μιλάνου και της Νάπολι και τώρα είναι επίσημη επιλογή, όπως τονίζ