Καταγγελία μου σχετικά με τη κατάργηση των Πανεπιστημιακών Σχολών των Δημοσίων Σχέσεων .


Γράφει ο Γεώργιος Παπατριανταφύλλου
      
Καταγγέλω την απόφαση της κατάργησης των δύο Τ.Ε.Ι Δημοσίων Σχέσεων σε Κεφαλονιά και Καστοριά και αιτιολογώ το σκεπτικό μου :

Οι Δημόσιες Σχέσεις είναι η επιστήμη που προηγείται όλων των υπολοίπων της επικοινωνίας .

Η ιστορική διαδρομή της επιστήμης των Δημοσίων Σχέσεων ξεκινά το 1903 απο τον Άιβη Λή και θεμελιώνεται με την σημερινή ονομασία της ( Public Relations ) απο τον Έντουαρντ Μπερνάις στα μέσα της δεκαετίας του 1910 .

Είναι η μοναδική ανθρωποκεντρική εφαρμογή της επικοινωνίας .

Το Marketing ερχόμενο 6 δεκαετίες μετά , «κατέκλεψε» την Ηθική δομή της επιστήμης των Δημοσίων Σχέσεων για να δημιουργήσει έναν άκρατο ανταγωνισμό μεταξύ των ανθρώπων των επιχειρήσεων .

Μοναδικό αντιστάθμισμα ήταν και θα είναι η Ηθική,  Αξιακή Δομή και Βάση των Δημοσίων Σχέσεων .

Γνωστοποιώ πρός όλους τους Αρμόδιους τα ακόλουθα :

·         Το 1965 στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το Παγκόσμιο Συνέδριο της I.P.R.A ( International Public Relations Association ) . Στην Αθήνα υπογράφηκε ο Κώδικας των Αθηνών , ο λαμπρός Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων , ο οποίος παραμένει σε απόλυτη Ισχύ και εφαρμόζεται απο όλα τα επιστημονικά σωματεία και τους επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Παραμένει ως ένα μνημιώδες έργο Πολιτισμού – Ανθρωπισμού και Επαγγελματισμού .
·         Οι Δημόσιες Σχέσεις είναι επιστήμη εφαρμοσμένη της Κοινωνιολογίας και της Ψυχολογίας .
·         Στα Πανεπιστήμια όλων σχεδόν των Ευρωπαικών χωρών και σε αυτά της Αμερικανικής Ηπείρου όχι απλά υπάρχουν αυτόνομα τμήματα Δημοσίων Σχέσεων αλλά και πλήθος Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων στην επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων .
·         Η Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων είναι το δεύτερο παλαιότερο σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ευρώπη και όμως απο το εκπαιδευτικό  σύστημα της χώρας μας  απουσιάζει πλέον η επιστήμη αυτή .

Η σύγχυση :

Η εμπειρία μου στο επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στη χώρα μας ,  δηλαδή στην Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων, μου έδειξε πως όχι μόνο ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης έχει μία λανθάνουσα άποψη για την επιστήμη αυτή , τοποθετώντας την στο πλαίσιο των προσωπικών ή εταιρικών γνωριμιών ή θεωρεί πως πρόκειται για τους υποδοχείς των νυχτερινών κέντρων ή διάφορες άλλες ανιστόρητες και αστείες αντιλήψεις αλλά δυστυχώς ανάλογες απόψεις έχει και μερίδα του πολιτικού κόσμου και μάλιστα πολιτικοί οι οποίοι στο παρελθόν πέρασαν απο το Υπουργείο Τύπου . Και ενώ ήταν στο χέρι τους να αναβαθμίσουν τον επαγγελματικό και θεσμικό ρόλο του επαγγέλματος αυτού , επέδειξαν παγερή αδιαφορία αναφέροντας πως : « ……. τι να θεσμοθετήσουμε το επάγγελμα που είναι για την αποστολή των δώρων της επιχείρησης ;…..» τέτοια ΑΓΝΟΙΑ απο κυβερνώντα στελέχη .
Εκτιμώ πως ανάλογες εισηγήσεις κατέφθασαν  και στα στελέχη που σχεδίασαν την κατάργηση των δύο Τ.Ε.Ι των Δημοσίων Σχέσεων .

Όμως ΤΟΝΙΖΩ .

·         Οι Απόφοιτοι των Σχολών Δημοσίων Σχέσεων :
·         Είναι εξειδικευμένοι επιστήμονες της Επικοινωνίας .
·         Έχουν διεισδύσει σους κλάδους της Κοινωνιολογίας και της Ψυχολογίας .
·         Αναπτύσσουν κάθε επικοινωνιακό σχεδιασμό , στρατηγικά και βασιζόμενοι στις θεμελιώδεις αξίες αυτής της επιστήμης δηλαδή του Ήθους – της Συνέπειας – της Αξιοπιστίας – της Ειλικρίνειας και της Διαφάνειας .

Καταργώντας αυτές τις σχολές αυτομάτως στερείται απο τις Ελληνικές και όχι μόνο επιχειρήσεις τη δυνατότητα  να «οικοδομούνται» αυτές πάνω σε πρότυπα Ηθικής και Αξιών τα οποία μπορούν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν μόνο οι εξειδικευμένοι ειδικοί σύμβουλοι των Δημοσίων Σχέσεων .

Ειδικά απο τώρα και για τις επόμενες δεκαετίες όπου η Ελλάδα επιχειρεί με μία νέα αντίληψη , μία άλλη λογική Αξιών – Συνέπειας – Εμπιστοσύνης .

Οι Επιχειρήσεις έχουν απόλυτη ανάγκη να είναι απο εδώ και πέρα , απόλυτα Ηθικές – Αξιόπιστες – Συνεπείς και να δημιουργούν κλίμα Εμπιστοσύνης να εφαρμόζουν δηλαδή όλες τις δομικές αρχές της επιστήμης των Δημοσίων Σχέσεων .

Κες και κοι , στελέχη – επιστήμονες – πολιτικοί , εμπλεκόμενοι με το Σχέδιο Αθηνά και την υλοποίηση αυτού , σας καλώ :

Να επανεξετάσετε με άλλη λογική τη διατήρηση των δύο ΤΕΙ Δημοσίων Σχέσεων .

Η πρόκληση είναι , επιστήμονες της Ηθικής Επικοινωνίας ή επικοινωνία «στο πόδι» όπως γίνεται μέχρι σήμερα με Ανηθικότητα , Ασυνέπεια , Αδιαφάνεια ;

Ας δώσουμε στην Ηθική επικοινωνία όχι απλά μία ευκαιρία αλλά τη θέση που της αξίζει .

Να παραμείνουν τα δύο ΤΕΙ Δημοσίων Σχέσεων και να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για τη δημιουργία ΑΕΙ Δημοσίων Σχέσεων και Μεταπτυχιακών Σπουδών στην επιστήμη αυτή .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου