Μείωση της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου, αύξηση στην Ελλάδα

 Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις για χαμηλή παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου και από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, το οποίο στην τελευταία έκθεση του αναφέρει πως αναμένει αισθητή κάμψη κατά 19% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά με την απόδοση-ρεκόρ, "βλέπει" όμως αύξηση που αγγίζει σε ποσοστό το 19% για την Ελλάδα. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Συμβουλίου, η παραγωγή την περίοδο 2012/13 θα διαμορφωθεί στους 2.756.000 τόνους, σημαντικά χαμηλότερα από την περσινή παραγωγή ρεκόρ των 3.389.000 τόνων.


Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, η φετινή παραγωγή θα διαμορφωθεί στους 2,75 εκατ. τόνους.Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, η φετινή παραγωγή θα διαμορφωθεί στους 2,75 εκατ. τόνους.

Σημειώνεται ότι η περσινή παραγωγή της Ισπανίας έφτασε τους 1.611.000 τόνους. Ωστόσο τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που εκδηλώθηκαν με τη μορφή σφοδρής παγωνιάς το χειμώνα και παρατεταμένης ξηρασίας το καλοκαίρι αναμένεται να προκαλέσουν σημαντική μείωση φέτος κατά περίπου 700.000 τόνους.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, δεν αναμένονται ιδιαίτερες μεταβολές στην παραγωγή, με εξαίρεση την Ελλάδα, όπου αναμένεται μια αύξηση στην παραγωγή κατά 18,6%.

Σύμφωνα με την έκθεση, η περσινή παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου έφτασε τους 3.174.500 τόνους, με τις εξαγωγές να αποτελούν τους 834.000 τόνους. Έτσι επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για σημαντική υποχώρηση των παγκόσμιων αποθεμάτων ελαιολάδου κατά 400.000 τόνους, στην περίπτωση που δεν επηρεαστεί η κατανάλωση.

Τις τελευταίες ημέρες στην ισπανική αγορά οι τιμές του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου κινούνται σταθεροποιητικά στα επίπεδα των 2,60 ευρώ το κιλό. Το παρθένο ελαιόλαδο πωλείται στα 2,50 ευρώ το κιλό παραμένοντας επίσης αμετάβλητο.

Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου