"Ο Πλανήτης αλλάζει. Κλιματική Αλλαγή: Η Απειλή για την Ζωή και ένα Νέο Ενεργειακό Μέλλον»

Ηράκλειο, Cretaquarium

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) και το Ενυδρείο Κρήτης σε συνεργασία με το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (ΑΜΝΗ) της Νέας Υόρκης μεταφέρει στην Κρήτη και παρουσιάζει την έκθεση με θέμα "Ο Πλανήτης αλλάζει. Κλιματική Αλλαγή: Η Απειλή για την Ζωή και ένα Νέο Ενεργειακό Μέλλον".
Σε έναν χώρο που ξεπερνά τα 800 m2 ,στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (ΔΕΚΚ) ξεδιπλώνεται η πολυπλοκότητα του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, του σημαντικότερου παγκόσμιου περιβαλλοντικού προβλήματος σήμερα.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε 8 ενότητες εκθεσιακών χώρων με θέματα που διαπραγματεύονται την ιστορικότητα της παραγωγής ενέργειας από υδρογονάνθρακες, τις επιπτώσεις στα χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα, τις λύσεις που μπορούν να δοθούν για ένα βιώσιμο μέλλον τόσο σε ατομικό όσο και κοινωνικό επίπεδο.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην τεράστια σημασία των Ωκεανών και των Θαλασσών στην διαμόρφωση του παγκοσμίου κλίματος. Έτσι  ένα ολόκληρο τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο στους Ωκεανούς με την παρουσία σύγχρονων μουσειολογικών εκθεμάτων ,τα οποία σε πραγματικό χρόνο θα μεταφέρουν μετεωρολογικά δεδομένα από την ΝΑΣΑ  δίνοντας έτσι στον επισκέπτη την δυνατότατα να έχει μια άμεση εικόνα για την εικόνα του πλανήτη.
Το Ενυδρείο Κρήτης, εκτός από την φιλοξενία των εκθεμάτων του ΑΜΝΗ, επεκτείνει την έκθεση με θέματα που αφορούν στην κλιματική αλλαγή στην περιοχή της Μεσογείου θάλασσας, στις Ελληνικές θάλασσες, παρουσιάζοντας με ανάλογες μουσειολογικές προσεγγίσεις  τα επιστημονικά αποτελέσματα από την ερευνητική δραστηριότητα του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και άλλων επιστημονικών ιδρυμάτων.
Μεγάλο ζητούμενο της έκθεσης είναι η ευαισθητοποίηση του επισκέπτη αλλά και οι αναζήτηση λύσεων. Μικρών καθημερινών λύσεων που αν υιοθετηθούν μπορούν να κάνουν την διαφορά στο ζήτημα της αλλαγής τους κλίματος. Ο επισκέπτης ενθαρρύνεται να καταθέσει την δική του προσέγγιση αλλά και την δική του λύση στο θέμα.
Κατά την διάρκεια παραμονής της έκθεσης προγραμματίζεται  να διοργανωθούν δραστηριότητες και εκδηλώσεις  για το ευρύ κοινό που μαζί με την επίσκεψη στο Ενυδρείο Κρήτης  Cretaquarium-Θαλασσόκοσμος θα κάνουν τον χώρο της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών  το ελκυστικότερο ίσως  σημείο επίσκεψης στην Ανατολική Κρήτη.
Ήδη από τα μέσα Μαρτίου ειδικευμένο προσωπικό από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (ΑΜΝΗ) της Νέας Υόρκης θα βρίσκεται στην Κρήτη για την προετοιμασία και στήσιμο της έκθεσης.
Έκθεση η οποία αναμένεται να ανοίξει τις πύλες της προς το κοινό στις 14 Απριλίου και να διαρκέσει μέχρι και το  τέλος Σεπτεμβρίου.
Περισσότερες πληροφορίες

http://www.amnh.org/exhibitions/climatechange/ (κεντρική ιστοσελίδα έκθεσης – στα Αγγλικά)

http://youtu.be/F7gUvFSq3Dw (σύντομη παρουσίαση στο youtube – στα Αγγλικά)Δημοσίευση: Μάρκος Σμυρνάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου