Η ΕΠΙΡΟΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ.

Η Ελληνική κοινωνία έχει ωριμάσει και πλέον είναι έτοιμη να δεχτεί τις αλλαγές που επιφέρει η παγκοσμιοποίηση. Η Παγκοσμιοποίηση της τηλεόρασης και γενικότερα των επικοινωνιών έχει προκαλέσει ρήγματα στην εθνική κυριαρχία, ιδίως στην Ευρώπη. Η Ευρώπη θέλοντας να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ανταγωνισμού, πρέπει να στηριχθεί στις δικές τις δυνάμεις και πρέπει να ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη συνεργασία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα ακλουθώντας την Ε.Ε. χρησιμοποιεί τις ευκαιρίες που προέρχονται από την ψηφιακή τηλεόραση και ενθαρρύνει τους φορείς οι οποίοι εμπλέκονται στην ανάπτυξή της.
Έτσι στο τηλεοπτικό πεδίο το κράτος συνεχίζει να έχει διαπραγματευτική δύναμη πάνω σε σημαντικά θέματα, χωρίς όμως το κράτος να εξασκήσει την πλήρη των κυριαρχικών του δικαιωμάτων στη διαμόρφωση του τηλεοπτικού συστήματος. Οι σύγχρονες πολιτικές και τεχνολογικές εξελίξεις δεν έχουν υποβαθμίσει το ρόλο του κράτους, τουλάχιστον στο επίπεδο της τηλεόρασης. Αντίθετα η αναδιάταξη των τηλεοπτικών συστημάτων και η έλευση της ψηφιακής τηλεόρασης έχουν ενίσχυση το ρόλο του κράτους στο επικοινωνιακό πεδίο, οπότε δεν είναι η τηλεόραση αυτή η οποία διαβρώνει τα εθνικά πολιτιστικά μεγέθη, αλλά οι ευρύτερες διαδικασίες που επιτελούνται στο πολιτικοοικονομικό πεδίο. Πολλές φορές τα ΜΜΕ διαδραματίζουν ένα εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη δημιουργία, στη συγκρότηση και τη διατήρηση του πολιτικού πλαισίου μιας χώρας η έθνους.
Είναι γνωστό ότι πολλά αμερικάνικα προγράμματα εισρέουν στην Ευρώπη, αλλά αυτά που παράγονται στην Ευρώπη και στην συνέχεια εισβάλουν και στην Ελλάδα έχουν την τάση να αναφέρονται στους εθνικούς τους πολιτισμούς, ώστε να προσφέρουν πολύ περιορισμένο πεδίο ταύτισης με το κοινό κάποιας άλλης χώρας, με αποτέλεσμα οι εγχώριες παραγωγές να είναι πιο ελκυστικές, οι άνθρωποι να προτιμούν το εγχώριο από το ξένο, γιατί το εγχώριο δεν αγγίζει τον πολιτισμό και την κουλτούρα της κάθε χώρας που προβάλλεται. Επίσης στα τηλεοπτικά ενημερωτικά προγράμματα, η συντριπτική πλειονότητα του τηλεοπτικού ενημερωτικού περιεχομένου εξακολουθεί να είναι εθνική η τοπική, ενώ οι περισσότερες από τις διεθνείς ειδήσεις που προβάλλονται επιλέγονται επειδή παρουσιάζουν εθνικό ενδιαφέρων. Σημαντικό ερέθισμα της παγκοσμιοποίησης είναι η καθημερινά όλο και περισσότερη χρήση του διαδικτύου, που μπορεί να είναι η συμμετοχή μέσα σε ηλεκτρονικές ομάδες συζήτησης,  το διεθνές ηλεκτρονικό εμπόριο, και πληροφόρηση από ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών. Έτσι έχουμε δημιουργία νέων τύπων εργασίας όπως ενότητες ομαδικής εργασίας και τηλ-εργασία, επίσης συμβάλουν στην ψυχαγωγία και την επικοινωνία μέσα από νέες ανθρώπινες σχέσεις όπως τηλε-φιλία. Τέλος η ελληνική τηλεόραση έχει επηρεαστεί σε φανερό βαθμό στις ειδήσεις, καθώς και στον τρόπο επιλογής τον ειδήσεων και την παραγωγή τους, αφού οι τάσεις της παγκοσμιοποίησης δίνει έκταση και σε ειδήσεις που εξελίσσονται σε διαφορετικές χώρες, ωστόσο ο αντίκτυπος τους επηρεάζει και την χώρα στην οποία προβάλλονται η «διεθνείς ειδήσεις». Πολλές φορές, το μέγεθος και η σπουδαιότητα που δίνεται σε διεθνείς ειδήσεις, απορροφά έκταση από την τοπική επικαιρότητα. Στην ψυχαγωγία η οικονομική εξέλιξη του HOLLYWOOD, εξακολουθεί να ασκεί μεγάλη επιρροή στην παγκόσμια ροή ταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ως ένα κατά συρροή αντιγραφόμενο πρότυπο.  Επίσης έντονο επηρεασμό έχουμε δεχτεί στα ακούσματα μουσικής, καθώς και στον τρόπο ντυσίματος μέσα από τα παγκόσμια καλλιτεχνικά πρότυπα που προβάλλονται από όλα τα ΜΜΕ. Τα παγκόσμια πρότυπα εφαρμόζουν επάνω τους την κουλτούρα τους, στη συνέχεια αυτή προβάλλεται και γίνεται πρότυπο σε άλλες χώρες από την προβολή ειδήσεων και ταινιών και μουσικών βίντεο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλέον πολλά διαφορετικά είδη τραγουδιών και ενδυμασίας, που να συνδυάζουν αρμονικά κάποιες φορές και κάποιες όχι, πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς.
Η παγκοσμιοποίηση τελικά δημιουργεί νέες προσεγγίσεις στην ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων. Συμβάλει στην ενοποίηση των οικονομικών συνθηκών μιας παγκόσμιας αγοράς, στην οποία υπάρχει δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε προϊόντα και υπηρεσίες ανά τον πλανήτη. Επιτρέπει τη μετακίνηση- διακίνηση κεφαλαίων από την μία περιοχή στην άλλη με σκοπό την μεγιστοποίηση των κεφαλαίων. Έχει αποδυναμώσει την έννοια της παραδοσιακής κουλτούρα, αλλά παρ΄ όλα αυτά δημιουργεί παγκόσμια πρότυπα σχεδόν σε όλους τους κλάδους που περιλαμβάνονται στον όρο «πολιτισμός». Η Επιρροή που ασκεί η παγκοσμιοποίηση είναι ανάλογη με την έκταση, την οικονομική δύναμη και την εξέλιξη, που χαρακτηρίζουν τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της κάθε χώρας. Η ένταση της σήμερα είναι κάτι πρωτόγνωρο και περιλαμβάνει τις χώρες του κέντρου, αφού όπως είπαμε παραπάνω, εκεί υπάρχουν οι υποδομές, δεν μπορεί να γίνει σε κάποιες αδύναμες περιοχές όπως για παράδειγμα στο Μογκαντίσου της Αφρικής. Κλείνουμε λοιπόν με το συμπέρασμα ότι η Παγκοσμιοποίηση αναδεικνύει μια νέα διάσταση κοινής συνείδησης, χωρίς να διακρίνει σύνορα η γεωγραφικές περιοχές.
Γράφει ο Μάρκος Σμυρνάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου