Απεβίωσε ο τελευταίος γκέι των στρατοπέδων συγκέντρωσης

Εσβησε η "ζωντανή μνήμη" των θηριωδιών των ναζί κατά ομάδων πληθυσμού που διέφεραν από το πρότυπο της Αρειας Φυλής

Ο Ρούντολφ Μπράζντα, ο τελευταίος γνωστός επιζήσας από τους ομοφυλόφιλους που είχαν εκτοπιστεί στα ναζιστικά
στρατόπεδα συγκέντρωσης, πέθανε χθες σε ηλικία 98 ετών, αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε από το περιβάλλον του.
"Ο Ρούντολφ έφυγε ήσυχα στον ύπνο του, τα ξημερώματα της 3ης Αυγούστου σε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα για ηλικιωμένους στο Μπάντζενχάιμ της Αλσατίας", προστίθενται στην ανακοίνωση.
Η κηδεία του Μπράζντα, ο οποίος πολιτογραφήθηκε Γάλλος το 1960, θα γίνει την προσεχή εβδομάδα στη Μιλούζ. Όπως ορίζει η διαθήκη του, η σορός του θα αποτεφρωθεί και η τέφρα θα τοποθετηθεί δίπλα σε εκείνη του επί 50 χρόνια συντρόφου του Εντουάρ Μαγέ, ο οποίος πέθανε στη Μιλούζ το 2003.
Τον Απρίλιο, η Γαλλία απένειμε στον Ρούντολφ Μπράζντα το χρίσμα του Ιππότη του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής, της υψηλότερης τιμητικής διάκρισης του γαλλικού κράτους.
Ο Μπράζντα, ο οποίος γεννήθηκε το 1913 από γερμανόφωνους τσέχους γονείς στη Γερμανία, ήταν μεταξύ των 10.000 ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα εξαιτίας της σεξουαλικής ιδιαιτερότητάς τους καθώς οι ναζί θεωρούσαν την ομοφυλοφιλία σαν επικίνδυνη επιδημία για την εξέλιξη της φυλής.
Ο Μπράζντα έζησε τρία χρόνια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ, φορώντας στο πέτο το "ροζ τρίγωνο" το διακριτικό σήμα που είχαν επιβάλει οι ναζί στους ομοφυλόφιλους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Πηγή: ΑΠΕ
Δημοσίευση: Βογιατζάκη Δέσποινα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου