Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φαγητό από εκτυπωτές 3D: η επανάσταση ξεκίνησε

Όταν στις δεκαετίες του ’70 και του ΄80 οι πρώτοι οικιακοί φούρνοι μικροκυμάτων έκαναν την εμφάνισή τους οι περισσότεροι ορκίζονταν πως δεν πρόκειται να μαγειρέψουν το φαγητό τους σε αυτό το περίεργο κατασκεύασμα. Αρκετά χρόνια μετά, τα μικροκύματα αποτελούν έναν οικονομικό, γρήγορο και ασφαλή τρόπο για να ζεστάνει κανείς, αλλά ακόμη και να μαγειρέψει ένα φαγητό. Στις μέρες μας η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται καθώς οι πρώτοι 3D εκτυπωτές κάνουν την εμφάνισή τους στις διεθνείς εκθέσεις τροφίμων.

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για 3D εκτύπωση πλαστικών αντικειμένων αφού το υλικό αυτό αποτελεί ένα από τα πιο κοινά που μπορεί να αξιοποιηθούν από το μηχάνημα. Είναι όμως το φαγητό το οποίο δημιουργούν οι εκτυπωτές «πλαστικό»; Οι 3D εκτυπωτές φαγητού λειτουργούν ως εξής: Ο χρήστης επιλέγει μία συνταγή από τη βάση δεδομένων & η εντολή μεταφέρεται στις κεφαλές του εκτυπωτή, όπως ακριβώς συμβαίνει όταν θέλετε να τυπώσετε μία φωτογραφία. Μόνο που στην περίπτωση των τροφίμων το μελάνι αντικαθίσταται από κάποιο βρώσιμο συστατικό σε παχύρεσυτη μορφή, ανάλογα με το τι προστάζει η συνταγή. Στη συνέχεια οι στρώσεις του φαγητού αρχίζουν να εκτυπώνονται η μία επάνω στην άλλη μέχρι να σχηματιστεί το τελικό γεύμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πίτσα στην οποία μπορούν να εκτυπωθούν σταδιακά η ζύμη, η σάλτσα ντομάτας, το τυρί και τα υπόλοιπα υλικά, έτσι ώστε να είναι πανέτοιμη για το φούρνο. 
 
Η πρώτη παρουσίαση της 3D εκτύπωσης έγινε στα μέσα του 1986 από τον C. Hull. Ο Hull σίγουρα δεν είχε σκεφτεί πως θα έρθει μία ημέρα που η εκτύπωση τροφίμων, όχι μόνο δεν θα ηχεί περίεργα στα αυτιά ενός καταναλωτή, αλλά θα πάει ένα βήμα μπροστά την επιστήμη της διατροφής και τη βιομηχανία τροφίμων. Ακολουθούν μερικοί μόνο τρόποι με τους οποίους οι 3D εκτυπωτές τροφίμων μπορούν να αλλάξουν για πάντα τον τρόπο που σκεφτόμαστε για το φαγητό.
  • Μαλακές τροφές: Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι λόγω ηλικίας ή κάποιας άλλης παθολογικής κατάστασης εμφανίζουν δυσκολία στην κατάποση ορισμένων φαγητών. Αυτό τους υποχρεώνει να μην μπορούν να γευτούν ορισμένα από τα αγαπημένα τους φαγητά. Με τους 3D εκτυπωτές το πρόβλημα αυτό μπορεί να ξεπεραστεί καθώς η σύσταση των εκτυπωμένων τροφίμων είναι πολύ πιο μαλακή, ενώ το σχήμα μπορεί να είναι ίδιο με το «κλασσικό». Η μέθοδος αυτή ήδη χρησιμοποιείτε πιλοτικά σε ορισμένα γηροκομεία της Αμερικής, βελτιώνοντας σημαντικά το επίπεδο ζωής των ενοίκων.Καμουφλαρισμένα τρόφιμα: Εάν ως παιδί μισούσατε τα όσπρια ή έχετε ένα παιδί που σας κάνει τη ζωή δύσκολη γιατί αρνείται να φάει οτιδήποτε έχει χρώμα πράσινο, τότε οι 3D εκτυπωτές μπορούν να είναι η λύση! Αυτό συμβαίνει δίνοντας στα τόσο υγιεινά, αλλά λιγότερα ελκυστικά τρόφιμα, μορφή τέτοια που θα τα κάνουν ακαταμάχητα. Σκεφτείτε απλά τι θα γινόταν εάν μπορούσατε να μετατρέψετε το σπανάκι σε μικρά πράσινα πιτάκια σε σχήμα δεινοσαύρων για τα παιδιά σας. Όχι δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά για την πραγματικότητα της 3D εκτύπωσης.
  • Εξατομικευμένη διατροφή: Οι άνθρωποι με αλλεργίες ή τροφικές ευαισθησίες πρέπει να αποφεύγουν ορισμένα συστατικά των τροφών. Τα άτομα με παραπάνω κιλά συνίσταται να καταναλώνουν περισσότερες φυτικές ίνες για ελέγξουν αποτελεσματικότερα το αίσθημα του κορεσμού. Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση συνίσταται να λαμβάνουν περισσότερο ασβέστιο για να προλάβουν την οστεοπόρωση. Φαγητά που παρασκευάζονται με βάση τις ανάγκες του καθενός, εμπλουτισμένα σε συστατικά, αλλά και σε γεύση. Όλα αυτά είναι εφικτά μέσω της εκτύπωσης τροφίμων.
  • Υγιεινό Fast Food: Πώς θα σας φαινόταν εάν μπορούσατε να εκτυπώσετε στο σπίτι σας ένα burger ή ένα μπισκότο ή μία πίτσα, ακριβώς ίδια με εκείνα του super market ή των fast foods; Σίγουρα ακούγεται ιδανικό, ιδιαίτερα  εάν όλα τα παραπάνω μπορούν να ετοιμαστούν με απλά αγνά υλικά που εσείς έχετε επιλέξει. Ακόμη μία δυνατότητα λοιπόν που θα έχει κανείς με τους 3D εκτυπωτές.
Οι εφαρμογές των 3D εκτυπωτών φυσικά δεν περιορίζονται στην οικιακή χρήση, αλλά οι τόσο οι σεφ όσο και η βιομηχανία των τροφίμων αναμένουν με αγωνία τις εξελίξεις στον τομέα αυτό.

    Πηγή : 
    Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN
    Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
    Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
     www.healthview.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απαγορευμένες βωμολοχίες απειλούν την παράδοση

Απο την Μαρίνα Στεφανάκη rockvitamins.blogspot.gr Στη σημερινή πραγματικότητα όπου η μουσική ακούγεται με τα μάτια, με ένα κοινό τέμπο υπολογιστή καθώς και με χυδαίους στίχους για όλα τα τραγουδάκια, αναρωτιέμαι, ενώ διανύουμε περίοδο μαζικής κρίσης, δεν θα «έπρεπε» να ανθίζουν οι τέχνες, κατ’ επέκταση και η μουσική, ως καταλύτες πνευματικής αφύπνισης; Αναμφίβολα, τα γεγονότα της ιστορίας αυτό αποδεικνύουν... Ένα από τα άπειρα παραδείγματα, αποτελεί ο Βιτσέντζος Κορνάρος, που γύρω στα μέσα του 17ου αι., όταν άρχισε δηλαδή η πολιορκία του Ηρακλείου από τους Οθωμανούς, άρχισε και η δράση του. Οι σημερινοί, όμως, Νεοέλληνες -έτσι για διαφορά- ενώ πυροβολούμαστε από ψυχρές δυτικές σφαίρες, χαμπάρι δεν παίρνουμε και το έχουμε ρίξει στη «τρέλα» όπως χαρακτηρίζει ένα Τσα-κάλι.

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Γάζα: Εθνοκάθαρση ή γενοκτονία;

Ο κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο διαπρεπής Ισραηλινός ιστορικός Όμερ Μπάρτοβ καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή εβραϊκή κοινότητα να «σηκώσουν το ανάστημά τους και να υψώσουν τη φωνή τους, πριν η ηγεσία του Ισραήλ βυθίσει το ίδιο και τους γείτονές του στην άβυσσο». Τι διακρίνει τον πόλεμο από τη γενοκτονία; Πότε η κρατική βία μετατρέπεται από φρικτή αλλά νομικά εγκεκριμένη επίδειξη στρατιωτικής βίας στο «απόλυτο έγκλημα», σύμφωνα τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με τη κοινή αντίληψη; Το ερώτημα αυτό απασχολεί πολύ τον Όμερ Μπάρτοβ τους τελευταίους μήνες. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown και κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος, ο Ισραηλινός ιστορικός έχει αφιερώσει την επιστημονική του σταδιοδρομία στη μελέτη πράξεων μαζικής δολοφονίας. Αυτό έχει καταστήσει την εμπειρογνωμοσύνη του περιζήτητη καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς συνεχίζει να κλιμακώνεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα αιματοχυσίας και καταστροφής. Καθώς ο πόλεμος εξε

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» για το κρητικό κρασί προβάλλει τον κρητικό αμπελώνα

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» που έχει γυριστεί από την Χρύσα Τζωρτζάκη στην αγγλική γλώσσα και απευθύνεται στο διεθνές κοινό, προβάλει την Κρήτη ως οινοπαραγωγική περιοχή και αναδεικνύει τον κρητικό αμπελώνα σε χώρες που δεν έχει αποκτήσει ακόμα μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Η σκηνοθέτης του φιλμ επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον ενημέρωσε για την θετική πορεία και την απήχηση που καταγράφει το ντοκιμαντέρ σε φεστιβάλ κινηματογράφου ανά τον κόσμο, παρουσιάζοντας το κρασί της Κρήτης από τη μινωική εποχή μέχρι τις μέρες μας. Το ντοκιμαντέρ αναπτύσσεται μέσα από την οπτική 11 οινοπαραγωγών του νησιού, οι οποίοι αναλύουν τις ποικιλίες του κρητικού κρασιού ενώ καταγράφονται και γευσιγνωστικές εμπειρίες και απόψεις, διεθνώς καταξιωμένων σομελιέ (sommelier). Το φιλμ βραβεύτηκε σε Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης, του Τορόντο και ακολούθησε το Τόκιο. Επιλέχθηκε ως καλύτερο ντοκιμαντέρ από τα φεστιβάλ του Μιλάνου και της Νάπολι και τώρα είναι επίσημη επιλογή, όπως τονίζ