Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εισαγωγικό Σεμινάριο Αειφόρου (Permaculture) και Βιοδυναμικής Καλλιέργειας


27 Απριλιου-2 Μαίου 2013
Διάρκεια: 6 ημέρες
Τοποθεσία: Χανιά, Περιβόλια Κτήμα Μουφτίνα


H ομάδα πηλΟίκο σε συνεργασία με την πολ/κό μηχανικό Εύα Καλογιαννάκη διοργανώνει στα Χανιά εργαστήριο σχεδιασμού αειφόρου καλλιέργειας (περμακουλτούρας) και βιοδυναμικής γεωργίας με εισηγητές τους Μιχάλη Μανιαδάκη, Μάριο Δεσύλλα και τον Alfred Decker.


H αειφόρος καλλιέργεια (permaculture=permanent+agriculture) είναι μια ριζοσπαστική μέθοδος σχεδιασμού με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αυτοσυντηρούμενου αγροτικού συστήματος με ελάχιστοποιημένη την ανθρώπινη παρέμβαση που συμπεριλαμβάνει τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη φυσική δόμηση, τη φυσική δόμηση, τη συλλογή βρόχινου νερού, τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας κ.ά.

Στη Βιοδυναμική Γεωργία (Biologic-Dynamic Agriculture) ο άνθρωπος, τα φυτά, τα ζώα, οι μικροοργανισμοί, αλληλοσχετίζονται και αλληλοεξαρτώνται, με ισχυρές, αλλά και με λεπτοφυείς δυνάμεις, δημιουργώντας ένα ενναίο, ζωντανό οργανισμό. Ο γεωργός, συμμετέχει συνειδητά, ως ακρογωνιαίος λίθος, "ψυχή τε και σώματι", στοχεύοντας, στη δημιουργία, αυτάρκειας, αυτοδυναμίας, δικής του και του κτήματος, γόνιμου εδάφους και τελικά στην παραγωγή, πραγματικά υψηλής ποιότητας τροφίμων.


Καθημερινό πρόγραμμα σεμιναρίου:
09:00  -  11:00    Θεωρία
11:30  -  13:00    Πρακτική
16:00  -  18:00    Θεωρία

Πρόγραμμα:

1η μέρα
Εισαγωγή στην Αειφορική καλλιέργεια (Permaculture)
Αρχές σύμφωνα με τους B.Mollison-D.Holmgren
Οι σχέσεις συνεργασίας στο Φυτικό και Ζωικό βασίλειο
Πρακτική άσκηση πάνω στην παρατήρηση

2η μέρα

Υγιές έδαφος
Κομποστοποίηση
Φυτοπροστασία
Ανυψωμένα παρτέρια (Raised beds)

3η μέρα

Σχεδιασμός αγροκτήματος, με βάση τις Αρχές της Permaculture.
      Στόχος  η  αειφορία με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση και η καλύτερη      αξιοποίηση των φυσικών πόρων όπως το νερό

4η μέρα

Εισαγωγή στη Βιοδυναμική Γεωργία (Βασική Φιλοσοφία και Εφαρμογές)
Τα Βιοδυναμικά Παρασκευάσματα
Καλλιεργητικό Ημερολόγιο

5η μέρα
Κοινωνική διάσταση της περμακουλτούρας
Βρώσιμος Δασόκηπος ή Δάσος Τροφής (Food forest)
·         Δημιουργία Δασόκηπου

 6η μέρα
 Πρακτική  Άσκηση Σχεδιασμός



Εισηγητές:
ALFRED DECKER
 Από το 1997 ασχολείται ενεργά με την αεικαλλιέργεια. Τα τελευταία χρόνια ζει στην Βαρκελώνη όπου ξεκίνησε την ομάδα “Permacultura Barcelona” http://permacultura-bcn.org/ και πρωτοστατεί στην οργάνωση 2 κοινόχρηστων αστικών δασόκηπων Can Mas Deu και Ecodharma. Πρόσφατα ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Centre of Alternative Technology, Wales με θέμα:  Αρχιτεκτονική, Περιβάλλον και Ενέργεια. Το 2012 έγινε μέλος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Αειφορίας (permaculturecouncil.eu) οπως επίσης και της ευρωπαικής ομοσπονδίας καθηγητών αεικαλλιέργειας. 
Μέχρι τώρα έχει διδάξει περμακουλτούρα σε πολλές χώρες του κόσμου.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΝΙΑΔΑΚΗΣ
 Έχει σπουδάσει Τεχνικός Ανθοκομίας και είναι ιδρυτής της εταιρίας, Οικολογικής Αστικής Εδώδιμης Κηπουρικής και Αειφορικού Σχεδιασμού Κτημάτων,
«Στην πόλη ....περιβόλι», όπου έχει ολοκληρώσει τα τελευταία χρόνια, αρκετά ιδιωτικά έργα.(www.eco-perivoli.gr).
 Έχει εκπαιδευτεί στη Βιοδυναμική Καλλιέργεια, ζώντας και δουλεύοντας στο Βιοδυναμικό - Ομοιδυναμικό αγρόκτημα,Οικο-κοινότητα, στη Βόρεια Ιταλία (Codroipo) “L’ Albero della Vita” και είναι μέλος του «Εν Δυνάμει» της Ελληνικής ομάδας για την ανάπτυξη της.
Επίσης έχει ασχοληθεί και δράσει με τη Φυσική καλλιέργεια (Fukuoka).
Έχει εκπαιδευτεί στη Permaculture απο τον D. Doherty του Permaculture Research Institute of Australia.
Έχει πραγματοποιήσει, πρότυπα προγράμματα «Θεραπευτικής Κηπουρικής», σε κέντρα Ψυχικής υγείας.
Είναι εισηγητής για θέματα Οικολογίας σε σχετικά Σεμινάρια και Συνέδρια.
Αρθρογραφεί μόνιμα  σε έντυπα ευρείας κυκλοφορίας, Bionews, «Όλα για τον κήπο».

ΜΑΡΙΟΣ ΔΕΣΥΛΛΑΣ
Με το που τέλειωσε τις σπουδές του στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, "μπήκε" στις γραμμές του βιολογικού κινήματος (ΣΟΓΕ, περιοδικό Βιοκαλλιέργειες). Ξεκίνησε το πρώτο οργανωμένο project βιοκαλλιέργειας ελιάς στην Ελλάδα (Μάνη –Blaeuel, 1988-1991). Βοήθησε πολλά μικρά & μεγάλα αγροκτήματα να κάνουν το «πέρασμα» στη βιολογική γεωργία και έχει δώσει ομιλίες σε όλη τη χώρα, σε γεωπόνους, φοιτητές, αγρότες, ερασιτέχνες αλλά και παιδιά. Ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού Πιστοποίησης ΔΗΩ (1993). Συγγραφέας για το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του βιβλίου «Στοιχεία Βιολογικής Γεωργίας» (1999).
Από το 2001 αφιερώνει τη δραστηριότητά του στην έρευνα, εφαρμογή και διάδοση της βιοδυναμικής (R. Steiner) και ομοιοδυναμικής γεωργίας (Ε. Nastati) /ομάδα «εν δυνάμει». Έχει μόνιμη στήλη για τη β-δ στο περιοδικό «Κηπουρός». Διδάσκει και παρέχει επαγγελματικά συμβουλές σε αγροκτήματα που θέλουν να την εφαρμόσουν στην πράξη.Από το 2008 εντάσσει στα παραπάνω και την Περμακουλτούρα (Permaculture /Αεικαλλιέργεια), συνεργαζόμενος κυρίως με τους Rod Everett και Mill Millichap (έχει ολοκληρώσει 2 PDC, το ένα ως βοηθός εισηγητής).

Τοποθεσία
   Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στο "Μετόχι Μουφτίνα", ένα από τα λίγα στο νομό Χανίων διατηρημένα στην αρχική τους έκταση και τον αρχικό τους χαρακτήρα μετόχια. Βρίσκεται στο χωριό Περιβόλια, 4 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων. Στο κτήμα καλλιέργούνται αιωνόβια ελαιόδεντρα, ελιές καλαμών, οπωροφόρα, εσπεριδοειδή και  υπαίθρια κηπευτικά.

Διαμονή
   Θα γίνει σε σκηνές σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του κτήματος για κατασκηνωση. Οι συμμετεχοντες πρεπει να φέρουν τις δικές τους σκηνές και υπνόσακους.

Διατροφή
   Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει πλήρη διατροφή  με 3 γεύματα και δεκατιανό που θα επιμεληθεί επαγγελματίας μάγειρας με εμπειρία σε διεθνή και ελληνική κουζίνα. Υπάρχει  επιλογή ανάμεσα σε χορτοφαγικό ή νηστίσιμο μενού.

   Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους ρούχα και παπούτσια εργασίας, καπέλο και γάντια, ατομικό φακό και είδη προσωπικής υγιειινής.

Κόστος συμμετοχής: 150€  (+ ΦΠΑ)
Προκαταβολή 50 €

Πληροφορίες δηλώσεις - συμμετοχής: www.piliko.gr
αίτησεις συμμετοχής:  pilikoteam@gmail.com.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απαγορευμένες βωμολοχίες απειλούν την παράδοση

Απο την Μαρίνα Στεφανάκη rockvitamins.blogspot.gr Στη σημερινή πραγματικότητα όπου η μουσική ακούγεται με τα μάτια, με ένα κοινό τέμπο υπολογιστή καθώς και με χυδαίους στίχους για όλα τα τραγουδάκια, αναρωτιέμαι, ενώ διανύουμε περίοδο μαζικής κρίσης, δεν θα «έπρεπε» να ανθίζουν οι τέχνες, κατ’ επέκταση και η μουσική, ως καταλύτες πνευματικής αφύπνισης; Αναμφίβολα, τα γεγονότα της ιστορίας αυτό αποδεικνύουν... Ένα από τα άπειρα παραδείγματα, αποτελεί ο Βιτσέντζος Κορνάρος, που γύρω στα μέσα του 17ου αι., όταν άρχισε δηλαδή η πολιορκία του Ηρακλείου από τους Οθωμανούς, άρχισε και η δράση του. Οι σημερινοί, όμως, Νεοέλληνες -έτσι για διαφορά- ενώ πυροβολούμαστε από ψυχρές δυτικές σφαίρες, χαμπάρι δεν παίρνουμε και το έχουμε ρίξει στη «τρέλα» όπως χαρακτηρίζει ένα Τσα-κάλι.

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Γάζα: Εθνοκάθαρση ή γενοκτονία;

Ο κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο διαπρεπής Ισραηλινός ιστορικός Όμερ Μπάρτοβ καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή εβραϊκή κοινότητα να «σηκώσουν το ανάστημά τους και να υψώσουν τη φωνή τους, πριν η ηγεσία του Ισραήλ βυθίσει το ίδιο και τους γείτονές του στην άβυσσο». Τι διακρίνει τον πόλεμο από τη γενοκτονία; Πότε η κρατική βία μετατρέπεται από φρικτή αλλά νομικά εγκεκριμένη επίδειξη στρατιωτικής βίας στο «απόλυτο έγκλημα», σύμφωνα τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με τη κοινή αντίληψη; Το ερώτημα αυτό απασχολεί πολύ τον Όμερ Μπάρτοβ τους τελευταίους μήνες. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown και κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος, ο Ισραηλινός ιστορικός έχει αφιερώσει την επιστημονική του σταδιοδρομία στη μελέτη πράξεων μαζικής δολοφονίας. Αυτό έχει καταστήσει την εμπειρογνωμοσύνη του περιζήτητη καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς συνεχίζει να κλιμακώνεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα αιματοχυσίας και καταστροφής. Καθώς ο πόλεμος εξε

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» για το κρητικό κρασί προβάλλει τον κρητικό αμπελώνα

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» που έχει γυριστεί από την Χρύσα Τζωρτζάκη στην αγγλική γλώσσα και απευθύνεται στο διεθνές κοινό, προβάλει την Κρήτη ως οινοπαραγωγική περιοχή και αναδεικνύει τον κρητικό αμπελώνα σε χώρες που δεν έχει αποκτήσει ακόμα μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Η σκηνοθέτης του φιλμ επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον ενημέρωσε για την θετική πορεία και την απήχηση που καταγράφει το ντοκιμαντέρ σε φεστιβάλ κινηματογράφου ανά τον κόσμο, παρουσιάζοντας το κρασί της Κρήτης από τη μινωική εποχή μέχρι τις μέρες μας. Το ντοκιμαντέρ αναπτύσσεται μέσα από την οπτική 11 οινοπαραγωγών του νησιού, οι οποίοι αναλύουν τις ποικιλίες του κρητικού κρασιού ενώ καταγράφονται και γευσιγνωστικές εμπειρίες και απόψεις, διεθνώς καταξιωμένων σομελιέ (sommelier). Το φιλμ βραβεύτηκε σε Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης, του Τορόντο και ακολούθησε το Τόκιο. Επιλέχθηκε ως καλύτερο ντοκιμαντέρ από τα φεστιβάλ του Μιλάνου και της Νάπολι και τώρα είναι επίσημη επιλογή, όπως τονίζ