Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εισαγωγικό Σεμινάριο Αειφόρου (Permaculture) και Βιοδυναμικής Καλλιέργειας


27 Απριλιου-2 Μαίου 2013
Διάρκεια: 6 ημέρες
Τοποθεσία: Χανιά, Περιβόλια Κτήμα Μουφτίνα


H ομάδα πηλΟίκο σε συνεργασία με την πολ/κό μηχανικό Εύα Καλογιαννάκη διοργανώνει στα Χανιά εργαστήριο σχεδιασμού αειφόρου καλλιέργειας (περμακουλτούρας) και βιοδυναμικής γεωργίας με εισηγητές τους Μιχάλη Μανιαδάκη, Μάριο Δεσύλλα και τον Alfred Decker.


H αειφόρος καλλιέργεια (permaculture=permanent+agriculture) είναι μια ριζοσπαστική μέθοδος σχεδιασμού με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αυτοσυντηρούμενου αγροτικού συστήματος με ελάχιστοποιημένη την ανθρώπινη παρέμβαση που συμπεριλαμβάνει τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη φυσική δόμηση, τη φυσική δόμηση, τη συλλογή βρόχινου νερού, τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας κ.ά.

Στη Βιοδυναμική Γεωργία (Biologic-Dynamic Agriculture) ο άνθρωπος, τα φυτά, τα ζώα, οι μικροοργανισμοί, αλληλοσχετίζονται και αλληλοεξαρτώνται, με ισχυρές, αλλά και με λεπτοφυείς δυνάμεις, δημιουργώντας ένα ενναίο, ζωντανό οργανισμό. Ο γεωργός, συμμετέχει συνειδητά, ως ακρογωνιαίος λίθος, "ψυχή τε και σώματι", στοχεύοντας, στη δημιουργία, αυτάρκειας, αυτοδυναμίας, δικής του και του κτήματος, γόνιμου εδάφους και τελικά στην παραγωγή, πραγματικά υψηλής ποιότητας τροφίμων.


Καθημερινό πρόγραμμα σεμιναρίου:
09:00  -  11:00    Θεωρία
11:30  -  13:00    Πρακτική
16:00  -  18:00    Θεωρία

Πρόγραμμα:

1η μέρα
Εισαγωγή στην Αειφορική καλλιέργεια (Permaculture)
Αρχές σύμφωνα με τους B.Mollison-D.Holmgren
Οι σχέσεις συνεργασίας στο Φυτικό και Ζωικό βασίλειο
Πρακτική άσκηση πάνω στην παρατήρηση

2η μέρα

Υγιές έδαφος
Κομποστοποίηση
Φυτοπροστασία
Ανυψωμένα παρτέρια (Raised beds)

3η μέρα

Σχεδιασμός αγροκτήματος, με βάση τις Αρχές της Permaculture.
      Στόχος  η  αειφορία με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση και η καλύτερη      αξιοποίηση των φυσικών πόρων όπως το νερό

4η μέρα

Εισαγωγή στη Βιοδυναμική Γεωργία (Βασική Φιλοσοφία και Εφαρμογές)
Τα Βιοδυναμικά Παρασκευάσματα
Καλλιεργητικό Ημερολόγιο

5η μέρα
Κοινωνική διάσταση της περμακουλτούρας
Βρώσιμος Δασόκηπος ή Δάσος Τροφής (Food forest)
·         Δημιουργία Δασόκηπου

 6η μέρα
 Πρακτική  Άσκηση Σχεδιασμός



Εισηγητές:
ALFRED DECKER
 Από το 1997 ασχολείται ενεργά με την αεικαλλιέργεια. Τα τελευταία χρόνια ζει στην Βαρκελώνη όπου ξεκίνησε την ομάδα “Permacultura Barcelona” http://permacultura-bcn.org/ και πρωτοστατεί στην οργάνωση 2 κοινόχρηστων αστικών δασόκηπων Can Mas Deu και Ecodharma. Πρόσφατα ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Centre of Alternative Technology, Wales με θέμα:  Αρχιτεκτονική, Περιβάλλον και Ενέργεια. Το 2012 έγινε μέλος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Αειφορίας (permaculturecouncil.eu) οπως επίσης και της ευρωπαικής ομοσπονδίας καθηγητών αεικαλλιέργειας. 
Μέχρι τώρα έχει διδάξει περμακουλτούρα σε πολλές χώρες του κόσμου.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΝΙΑΔΑΚΗΣ
 Έχει σπουδάσει Τεχνικός Ανθοκομίας και είναι ιδρυτής της εταιρίας, Οικολογικής Αστικής Εδώδιμης Κηπουρικής και Αειφορικού Σχεδιασμού Κτημάτων,
«Στην πόλη ....περιβόλι», όπου έχει ολοκληρώσει τα τελευταία χρόνια, αρκετά ιδιωτικά έργα.(www.eco-perivoli.gr).
 Έχει εκπαιδευτεί στη Βιοδυναμική Καλλιέργεια, ζώντας και δουλεύοντας στο Βιοδυναμικό - Ομοιδυναμικό αγρόκτημα,Οικο-κοινότητα, στη Βόρεια Ιταλία (Codroipo) “L’ Albero della Vita” και είναι μέλος του «Εν Δυνάμει» της Ελληνικής ομάδας για την ανάπτυξη της.
Επίσης έχει ασχοληθεί και δράσει με τη Φυσική καλλιέργεια (Fukuoka).
Έχει εκπαιδευτεί στη Permaculture απο τον D. Doherty του Permaculture Research Institute of Australia.
Έχει πραγματοποιήσει, πρότυπα προγράμματα «Θεραπευτικής Κηπουρικής», σε κέντρα Ψυχικής υγείας.
Είναι εισηγητής για θέματα Οικολογίας σε σχετικά Σεμινάρια και Συνέδρια.
Αρθρογραφεί μόνιμα  σε έντυπα ευρείας κυκλοφορίας, Bionews, «Όλα για τον κήπο».

ΜΑΡΙΟΣ ΔΕΣΥΛΛΑΣ
Με το που τέλειωσε τις σπουδές του στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, "μπήκε" στις γραμμές του βιολογικού κινήματος (ΣΟΓΕ, περιοδικό Βιοκαλλιέργειες). Ξεκίνησε το πρώτο οργανωμένο project βιοκαλλιέργειας ελιάς στην Ελλάδα (Μάνη –Blaeuel, 1988-1991). Βοήθησε πολλά μικρά & μεγάλα αγροκτήματα να κάνουν το «πέρασμα» στη βιολογική γεωργία και έχει δώσει ομιλίες σε όλη τη χώρα, σε γεωπόνους, φοιτητές, αγρότες, ερασιτέχνες αλλά και παιδιά. Ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού Πιστοποίησης ΔΗΩ (1993). Συγγραφέας για το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του βιβλίου «Στοιχεία Βιολογικής Γεωργίας» (1999).
Από το 2001 αφιερώνει τη δραστηριότητά του στην έρευνα, εφαρμογή και διάδοση της βιοδυναμικής (R. Steiner) και ομοιοδυναμικής γεωργίας (Ε. Nastati) /ομάδα «εν δυνάμει». Έχει μόνιμη στήλη για τη β-δ στο περιοδικό «Κηπουρός». Διδάσκει και παρέχει επαγγελματικά συμβουλές σε αγροκτήματα που θέλουν να την εφαρμόσουν στην πράξη.Από το 2008 εντάσσει στα παραπάνω και την Περμακουλτούρα (Permaculture /Αεικαλλιέργεια), συνεργαζόμενος κυρίως με τους Rod Everett και Mill Millichap (έχει ολοκληρώσει 2 PDC, το ένα ως βοηθός εισηγητής).

Τοποθεσία
   Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στο "Μετόχι Μουφτίνα", ένα από τα λίγα στο νομό Χανίων διατηρημένα στην αρχική τους έκταση και τον αρχικό τους χαρακτήρα μετόχια. Βρίσκεται στο χωριό Περιβόλια, 4 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων. Στο κτήμα καλλιέργούνται αιωνόβια ελαιόδεντρα, ελιές καλαμών, οπωροφόρα, εσπεριδοειδή και  υπαίθρια κηπευτικά.

Διαμονή
   Θα γίνει σε σκηνές σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του κτήματος για κατασκηνωση. Οι συμμετεχοντες πρεπει να φέρουν τις δικές τους σκηνές και υπνόσακους.

Διατροφή
   Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει πλήρη διατροφή  με 3 γεύματα και δεκατιανό που θα επιμεληθεί επαγγελματίας μάγειρας με εμπειρία σε διεθνή και ελληνική κουζίνα. Υπάρχει  επιλογή ανάμεσα σε χορτοφαγικό ή νηστίσιμο μενού.

   Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους ρούχα και παπούτσια εργασίας, καπέλο και γάντια, ατομικό φακό και είδη προσωπικής υγιειινής.

Κόστος συμμετοχής: 150€  (+ ΦΠΑ)
Προκαταβολή 50 €

Πληροφορίες δηλώσεις - συμμετοχής: www.piliko.gr
αίτησεις συμμετοχής:  pilikoteam@gmail.com.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και Διαφήμισης.

Με δύο λόγια η βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφήμισης. Οι Δημόσιες Σχέσεις στην εποχή μας πρέπει σε συνεργασία με τη διαφήμιση να οδηγούν στα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν θέλαμε να ξεχωρίσουμε κάπως την διαφήμιση από τις δημόσιες σχέσεις, θα ήταν λογικότερο να πούμε ότι με τις δημόσιες σχέσεις περιμένουμε πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που ίσως να μην είναι και μετρήσιμα σε σχέση με αυτά της διαφήμισης που το ζητούμενο είναι άμεσο και με πιο ασφαλείς τρόπους μετρήσιμο. Δημοσίευση: Μάρκος Σμυρνάκης

Ψυχολογία εργασίας: Σχέσεις προϊσταμένου και υφισταμένων

Οι σχέσεις μεταξύ προϊσταμένου και υφισταμένων έχουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγικότητα και στα κίνητρα στο χώρο εργασίας. Η εκτίμηση που νιώθουν ότι έχουν οι υφιστάμενοι από τον προϊστάμενο τους, είναι από τους ισχυρότερους παράγοντες που τους επιτρέπουν να αφοσιώνονται στο έργο τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αίσθημα εκτίμησης βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο όπως άλλοι σημαντικοί παράγοντες σε σχέση με την εργασία τους που είναι το ύψος του μισθού, οι ευκαιρίες για εκπαίδευση και ανέλιξη. Ο προϊστάμενος είναι ο ισχυρότερος παράγοντας που μπορεί να επηρεάζει τα κίνητρα και το ομαδικό πνεύμα εργασίας των υφισταμένων του. Με τον τρόπο συμπεριφοράς του, τον προφορικό του λόγο, τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου του, μεταδίδει σημαντικότατα μηνύματα για τη γνώμη και τις σκέψεις του σχετικά με την αξία των ανθρώπων που εργάζονται μαζί του.

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

GNTM GR Τρολ στο σετ της τελευταίας εβδομάδας από τις Χειροποίητες Κατσούνες | Φωτογραφίες

Ταξιδεύουμε κι εμείς μαζί με το  #Gntmgr  στο Λονδίνο του ’30. ☂️☂️ Ο Μάικλ Μπανκς, χήρος μετά το θάνατο της γυναίκας του, αγωνίζεται να διατηρήσει το πατρικό του σπίτι ενάντια στις ύπουλες πρακτικές της τράπεζας. Τα μικρά παιδιά του προσπαθούν μάταια να τον βοηθήσουν, μέχρι που εμφανίζεται η μυστηριώδης, ιπτάμενη νταντά Μαίρη Πόπινς. Φωτογραφία που τρολάρει το τελευταίο σετ φωτογράφισης στο GNTM GR, με θέμα τη Mary Poppins δημιούργησαν από τη σελίδα  Χειροποίητες Κρητικές Κατσούνες . Στο σετ της φωτογράφισης, συμμετέχουν με δύο φωτογραφίες στη μία δίνουν έμφαση στο πάνω μέρος και εννοούμε τα χέρια, ενώ στη δεύτερη στα πόδια…. Εσείς τι λέτε, Ποια ήταν για εσάς η καλύτερη Mary Poppins; Πηγή  katsounes.com

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα στην ψυχολογία των εργαζομένων στον τουρισμό και πως μπορούν να βελτιωθούν;

Η Καλοκαιρινή τουριστική σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει με πολλά προβλήματα να έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αλλά με τα περισσότερα να παραμένουν και να εξελίσσονται εσωτερικά στους κλάδους των Τουριστικών Επαγγελμάτων. Τα τελευταία περιστατικά που συνέβησαν σχετικά με το έγκαυμα του νεαρού στην Κρήτη, αλλά και τον νεαρό σερβιτόρο να σερβίρει εντός θαλάσσης σε beach bar στην Ρόδο, κάνουν πλέον ξεκάθαρο ότι δεν ακολουθείται, αλλά ούτε φαίνεται να υπάρχει σαφής οδηγία για τον ασφαλή τρόπο εργασίας κάθε εργαζομένου. Τελικά η εργασία στον Τουρισμό είναι επιλογή ή λύση ανάγκης για τους εργαζομένους του χώρου;  • Πόσο εύκολό είναι από μία αδρανής περίοδο του χειμώνα να προσαρμοστείς σε μία έντονη καθημερινότητα; • Πόσες είναι και πόσες θα έπρεπε να είναι οι ώρες εργασίας;  • Υπάρχει προσωπικός χρόνος;  • Τηρείται η σωστή διατροφή; Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και σε μια χώρα όπου αποτελείται από 6.000 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες. Η ενασχόληση λοιπόν με τον...