Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αλκοόλ και διατροφή


Σε ποια ποτά πρέπει να πείτε «όχι» Άραγε ποτό και δίαιτα μπορούν να συνυπάρχουν; Φυσικά και μπορούν, αρκεί η κατανάλωση αλκοόλ να γίνεται με μέτρο ώστε να μην υπάρχει υπερπρόσληψη «άδειων» θερμίδων.

Οι μελέτες δείχνουν ότι εάν είστε ικανοποιημένοι από το βάρος σας ή τρώτε μια υγιεινή - ισορροπημένη διατροφή και ασκείστε συστηματικά τότε είναι πιθανό να μπορείτε να πιείτε (συγκρατημένα) χωρίς να αυξηθεί το βάρος σας. Να θυμάστε ότι είναι μια πράξη ισορροπίας - οι θερμίδες που καταναλώνονται έναντι των θερμίδων που ‘καίγονται’ - μεταβολίζονται.



Οπότε, πριν καταναλώσετε αλκοόλ φροντίστε να είστε συγκρατημένοι ώστε να μην το μετανιώσετε όταν γυρίσετε σπίτι.

Το αλκοόλ περιέχει κινδύνους. Η αυτοσυγκράτησή σας μειώνεται όσο περισσότερο πίνετε. Τα πολλά ‘βάλε μου άλλο ένα’ μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, κάτι το οποίο εάν συμβαίνει μόνο 1-2 φορές το χρόνο δεν είναι πρόβλημα. Το πρόβλημα προκύπτει όταν αυτό επαναλαμβάνεται συχνά.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η επιτρεπόμενη κατανάλωση αλκοόλ για τους άνδρες είναι ένα με δύο ποτά καθημερινά, ενώ για τις γυναίκες είναι ένα. Φυσικά δεν είναι όλα τα αλκοολούχα ποτά ίδια.


Όπως οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά, έτσι και τα ποτά: υπάρχουν ‘καλά’ ποτά και υπάρχουν και αρκετά ‘κακά’ ποτά. Εάν πίνετε για λόγους υγείας, το αλκοόλ μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιαγγειακών παθήσεων. Εάν πίνετε μαζί με το γεύμα σας, το αλκοόλ θα κάνει τα φαγητά πιο απολαυστικά. Αλλά εάν πίνετε για να σας αλλάξει η διάθεση, το πιο πιθανό είναι να το παρακάνετε.


Όταν επιθυμείτε να καταναλώσετε αλκοόλ μια μέρα, φροντίστε να κόψετε κάποιες θερμίδες από το φαγητό σας ή να ‘κάψετε’ περισσότερες θερμίδες με μια πιο εντατική άσκηση.


Εάν θέλετε να πιείτε σε μια γιορτή τότε φροντίστε αυτό που θα πιείτε να περιέχει όσο το δυνατόν λιγότερες θερμίδες. Να ξέρετε ότι όσο πιο σκέτο είναι το ποτό σας, τόσο λιγότερες θερμίδες περιέχει. Πείτε όχι σε συνδυασμούς ποτών με ζάχαρη και αναψυκτικά που προσθέτουν περιττές και ανεπιθύμητες θερμίδες.


Τα 5 καλύτερα ποτά για όσους κάνουν δίαιτα


Καθαρό ποτό: Είτε με πάγο είτε με νερό είτε σκέτο, μια μερίδα βότκα, ρούμι, ουίσκι ή τζίν έχει περίπου 100 θερμίδες και σχεδόν καθόλου υδατάνθρακες.


Αναμιγμένα ποτά: Μόνο όσα περιέχουν σόδα, τόνικ, αναψυκτικά τύπου light ή νερό. Τα αναμιγμένα ποτά είναι καλύτερα γευστικά από τα σκέτα και διαρκούν περισσότερο. Να ξέρετε ότι κάποιο αναψυκτικό ή κάποιος χυμός μπορεί να προσθέσει άλλες 100 θερμίδες και αρκετή ζάχαρη σε κάθε ποτό.


Κρασί: Μια μερίδα (120ml) λευκό ή κόκκινο κρασί περιέχει περίπου 100 θερμίδες και λίγους υδατάνθρακες - 3 γραμμάρια το ποτήρι λευκό κρασί και 5 γραμμάρια το ποτήρι κόκκινο κρασί. Αποφύγετε τα γλυκά κρασιά. Περιέχουν 15 γραμμάρια υδατάνθρακα ανά ποτήρι.


Μπύρα light: Μια κανονική μπύρα περιέχει περίπου 150 θερμίδες και 13 γραμμάρια υδατάνθρακα, ενώ μια μπύρα light περιέχει περίπου 100 θερμίδες και μόνο 5 γραμμάρια υδατάνθρακα.


Κοκτέιλ με χυμό λαχανικών: Ένα Bloody Mary (βότκα με τοματοχυμό και μπαχαρικά) περιέχει μόνο 140 θερμίδες σε σχέση με τις 240 θερμίδες που περιέχει μια βότκα με χυμό πορτοκάλι.


Ό,τι και να διαλέξετε πάντως, μείνετε μακριά από ποτά που περιέχουν κρέμα (White Russian ή Kahlua με κρέμα). Μερικά ποτά έχουν τις ίδιες διατροφικές αξίες με ένα γλυκό!


Άλλα ποτά που πρέπει να αποφεύγετε είναι τα εξής: τα λικέρ, τα οποία περιέχουν τις διπλάσιες θερμίδες από ένα σκέτο ποτό και τα ποτά με περίεργα ονόματα και πολλά συστατικά που μπορεί να περιέχουν μέχρι και 500 θερμίδες ανά ποτήρι.


Εάν έχετε πάρει στα σοβαρά τη διατροφή σας, γιατί να μην γιορτάσετε με ένα ποτήρι αναψυκτικό τύπου light ή νερό;

Εάν αποφασίσετε να πιείτε ΜΗΝ οδηγήσετε. Πάρτε ταξί ή αφήστε να οδηγήσει αυτός που δεν έχει πιεί καθόλου στην παρέα.

Συμβουλές για να αποφύγετε το hangover


Θα σας έχει τύχει (σε άλλους περισσότερες φορές και σε άλλους λιγότερες) να πιείτε λίγο παραπάνω κάποιο βράδυ και την επόμενη μέρα το πρωί να αισθάνεστε σαν να είστε άρρωστοι. Αυτό στα αγγλικά ονομάζεται hangover και είναι το σύμπτωμα μιας τοξικής προσβολής του συκωτιού. Το συκώτι είναι το όργανο το οποίο ‘καθαρίζει’ (φιλτράρει) το αλκοόλ και ανάλογα με το ύψος, το βάρος, το φύλο, την ηλικία και το σωματότυπό σας, αυτό που πίνετε, στην ποσότητα που το πίνετε και σε συνδυασμό με αυτό που τρώτε μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να πάθετε hangover.


Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και ο οργανισμός του λειτουργεί διαφορετικά, αλλά να θυμάστε ότι οι περισσότεροι συνήθως δεν μπορούν να επεξεργαστούν παραπάνω από μια μερίδα ποτό - 1 ποτήρι (120ml) κρασί (κόκκινο ή άσπρο) ή 1 ποτήρι (240ml) μπύρα ή 1 ποτηράκι (60ml) οινοπνευματώδες ποτό - την ώρα. Όσο περισσότερο λίπος έχετε στο σώμα σας τόσο πιο δύσκολη είναι η επεξεργασία του αλκοόλ στον οργανισμό.


Παρακάτω ακολουθούν 5 συμβουλές προκειμένου να αποφύγετε το hangover:


Φάτε. Όσο περισσότερο τρώτε, τόσο περισσότερο διυλίζετε τα συμπτώματα από το αλκοόλ. Προσοχή όμως γιατί η υπερκατανάλωση φαγητού μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση αλκοόλ και κατά συνέπεια σε αύξηση του σωματικού σας βάρους.


Πίνετε ενώ πίνετε! Νερό όμως! Πιείτε ένα ποτήρι νερό μαζί με κάθε ποτό.


Πίνετε αφού πιείτε! Νερό πάλι! Το αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό με αποτέλεσμα να αισθάνεστε άσχημα την επόμενη μέρα το πρωί. Πιείτε άφθονο νερό πριν ξαπλώσετε.


Να ξέρετε ποιο ποτό σας πειράζει. Κάποιοι άνθρωποι είναι αρκετά ευαίσθητοι σε μερικά είδη αλκοόλ όπως το κόκκινο κρασί. Καλές επιλογές είναι η μπύρα τύπου light (light γιατί έχει λιγότερο αλκοόλ) και το κρασί με σόδα. Ένα bloody Mary (τοματοχυμός με vodka) περιέχει λιγότερες θερμίδες από ένα sea breeze ή ένα screw driver (γιατί αυτά περιέχουν φρουτοχυμό).


Αποφεύγετε τα ποτά που περιέχουν συνδυασμό αλκοόλ και φρουτοχυμού ή άλλα κανονικά αναψυκτικά γιατί περιέχουν πολλή ζάχαρη και πολλές θερμίδες (π.χ. margaritas και daiquiris).


Σκεφτείτε πριν κοιμηθείτε. Μην πάρετε αναλγητικά πριν κοιμηθείτε. Εάν χρειαστεί πάρτε όταν ξυπνήσετε. Προτού ξαπλώσετε φάτε ένα σνακ όπως ψωμί με λίγο μέλι, πιείτε ένα - δύο ποτήρια νερό και μετά κοιμηθείτε. Το επόμενο πρωί, πιείτε ένα δυνατό καφέ, πάρτε ένα αναλγητικό και αποφύγετε το αλκοόλ για την υπόλοιπη μέρα, ‘ξεκουράζοντας’ έτσι τον οργανισμό σας.


Πηγή:
iatronet.gr
Ανάρτηση: Μάρκος Σμυρνάκης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα «4 Π» του επιτυχημένου πολιτικού!

Όσοι από εμάς διδαχτήκαμε το Μάρκετινγκ, είχαμε την ευκαιρία να βρούμε στον δρόμο μας τα «4 Π» (4 P's of Marketing), τα οποία αποτελούν το συστατικό επιτυχίας ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας, μέσα από τον σχεδιασμό της σωστής στρατηγικής, η οποία στηρίζεται: 1) Στα χαρακτηριστικά του προϊόντος ή της υπηρεσίας (Product). 2) Στην τιμή (Price) του προϊόντος / υπηρεσίας. 3) Στη σωστή τοποθέτησή του στην αγορά (Place). 4) Στη σωστή προώθησή του (Promotion). Αναλύοντας τα πιο πάνω χαρακτηριστικά, ένας πολιτικός μπορεί εύκολα να διακρίνει τη

Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΣ

Το σήμα κατατεθέν της Κρητικές παράδοσης και συγκεκριμένα οι "χειροποίητες κατσούνες, κρητικά μπαστούνια" είχαν την τιμητική τους στην τελευταία εκπομπή του ALPHA «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση». Την Κυριακή το μεσημέρι εμφανίστηκε στην εκπομπή μέσω σύνδεσης Skype ο Κρητικός "Digital Media Strategist" Μάρκος Σμυρνάκης. Επίκεντρο της συζήτησης ήταν ο τρόπος της διαδικτυακής προώθησης της Κρητικής παράδοσης, αλλά και πως όλο αυτό βοηθάει στην συντήρηση της. Όπως ισχυρίζεται, σύγχρονες τεχνικές μάρκετινγκ είναι ικανές να δώσουν ξανά ζωή και να συστήσουν σε νέο κόσμο τις Κρητικές κατσούνες. Αυτό είναι και το όραμα. Η ένταξη ενός παγιωμένου προϊόντος και πάλι στην καθημερινότητα του ανθρώπου, πριν την εξαφάνιση του. Ένταξη... από όλες τις πλευρές, ξεκινώντας από το κίνητρο για την παραγωγή, αλλά και το ενδιαφέρον από νέους ανθρώπους όχι μόνο να μάθουν να τις χρησιμοποιούν , αλλά και να παράγουν το συγκεκριμένο προϊόν Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τεχνίτες πλέ...

Η L’Oréal «σπάει» την γυάλινη οροφή για τις γυναίκες επιστήμονες!

  Τα Ελληνικά Βραβεία L’ORÉAL–UNESCO εντάσσονται στο Διεθνές Πρόγραμμα L’ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, το όποιο αναγνωρίζει και υποστηρίζει διεθνώς γυναίκες επιστήμονες, με στόχο να τους δοθεί μεγαλύτερη αναγνώριση, να αναδειχθεί το ταλέντο τους και να εμπνεύσει περισσότερες γυναίκες να ασχοληθούν με την επιστήμη. Με πίστη στην πεποίθηση ότι ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη χρειάζεται τις γυναίκες, το Ίδρυμα L’Oréal σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, προκηρύσσουν για 12η φορά στην Ελλάδα, την έναρξη των φετινών βραβείων, με τρία σημαντικά βραβεία αξίας 10.000€ έκαστο, που θα δοθούν σε γυναίκες επιστήμονες, οι οποίες απασχολούνται στους τομείς των Βιοεπιστημών, των Φυσικών Επιστημών, των Μαθηματικών και της Επιστήμης των Υπολογιστών. Τέλος, ως περαιτέρω επιβεβαίωση της παραπάνω δέσμευσης και του θετικού αντίκτυπου των Βραβείων στους δικαιούχους του, ανακοινώνεται ότι από το 2022 και έπειτα, τα βραβεία θα πραγματοποιούνται κάθ...

Freelancer: Τι σημαίνει επί της ουσίας η νέα πραγματικότητα εργασίας;

Γράφει η Αρετή Διαμαντή Freelancer: Από την e-food και άλλες εταιρείες που υιοθετούν ένα τέτοιο μοντέλο εργασίας προκύπτει το νέο ερώτημα. Συμφέρει άραγε να είναι κάποιος freelancer και κάτω από ποιες προϋποθέσεις; Σάλος δημιουργήθηκε με την πρόσφατη “ατυχή” διατύπωση της e-food σε μερίδα εργαζομένων της σε σχέση με το ενδεχόμενο να γίνουν freelancers αντί για μισθωτοί. Οι περισσότεροι διαμαρτυρήθηκαν έντονα, ενώ η εταιρεία έσπευσε να διαψεύσει και να μιλήσει για κακή επικοινωνία. Ωστόσο, υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ατόμων που δεν γνωρίζουν καν τι σημαίνει το freelancing. Σε αυτή την περίπτωση, τι αλλάζει στον εργασιακό τομέα; Πρόκειται για μια αναβάθμιση της εργασιακής πραγματικότητας ή μήπως για μια επιδείνωση της ήδη ζοφερής πραγματικότητας; Η τεχνολογία συχνά έρχεται να γεφυρώσει το χάσμα που δημιουργείται ανάμεσα στις διαφορετικές γενιές. Εδώ μήπως συμβαίνει κάτι τέτοιο; Freelancer: Τι συνεπάγεται για την καθημερινότητα ενός εργαζομένου; Αρχικά, πρόκειται για έναν αρκετά ευρύ όρο. Κ...

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα στην ψυχολογία των εργαζομένων στον τουρισμό και πως μπορούν να βελτιωθούν;

Η Καλοκαιρινή τουριστική σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει με πολλά προβλήματα να έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αλλά με τα περισσότερα να παραμένουν και να εξελίσσονται εσωτερικά στους κλάδους των Τουριστικών Επαγγελμάτων. Τα τελευταία περιστατικά που συνέβησαν σχετικά με το έγκαυμα του νεαρού στην Κρήτη, αλλά και τον νεαρό σερβιτόρο να σερβίρει εντός θαλάσσης σε beach bar στην Ρόδο, κάνουν πλέον ξεκάθαρο ότι δεν ακολουθείται, αλλά ούτε φαίνεται να υπάρχει σαφής οδηγία για τον ασφαλή τρόπο εργασίας κάθε εργαζομένου. Τελικά η εργασία στον Τουρισμό είναι επιλογή ή λύση ανάγκης για τους εργαζομένους του χώρου;  • Πόσο εύκολό είναι από μία αδρανής περίοδο του χειμώνα να προσαρμοστείς σε μία έντονη καθημερινότητα; • Πόσες είναι και πόσες θα έπρεπε να είναι οι ώρες εργασίας;  • Υπάρχει προσωπικός χρόνος;  • Τηρείται η σωστή διατροφή; Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και σε μια χώρα όπου αποτελείται από 6.000 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες. Η ενασχόληση λοιπόν με τον...