Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανοίγει η αυλαία στη γιορτή κρασιού στο Ρέθυμνο

Το Ρέθυμνο σας προσκαλεί να γνωρίσετε τον πλούτο των προϊόντων της Κρητικής γης και τη σπουδαιότητα της κρητικής διατροφής στην ανθρώπινη υγεία αλλά και να γευτείτε εμφιαλωμένο κρητικό κρασί από διαλεγμένες σοδιές.

Η Γιορτή Κρητικού Κρασιού και Πιστοποιημένων Κρητικών Παραδοσιακών Προϊόντων ανοίγει τις πύλες της και φέτος, στις 23 Ιουλίου και σας προσκαλεί για 5 ημέρες μέχρι και τις 28 Ιουλίου, να ζήσετε στο Δημοτικό μας Κήπο αλλά και σε επιλεγμένα σημεία της πόλης μας, την εμπειρία της συμμετοχής σε μια Γιορτή που φέρει το άρωμα και τη νοσταλγία του παρελθόντος αλλά και τη γοητεία της σύμπραξης, της προσφοράς και της συνδημιουργίας όλων όσοι συμμετέχουν μαζί με το Δήμο μας στη φετινή διοργάνωση:

Την Οργανωτική Επιτροπή που εμπνεύστηκε και στήριξε τη νέα δομή και ταυτότητα του θεσμού μαζί με μια ευρύτατη ομάδα εθελοντών που την αποκαλούμε «Οικογένεια της γιορτής» της οποίας τα Μέλη είναι γευσιγνώστες και οινογνώστες καθώς και την ΚΕΔΗΡ που έχει αναλάβει πλέον τη διαχείριση και υλοποίηση του θεσμού.

Προϊόν λοιπόν συστηματικής και συλλογικής δουλειάς η Γιορτή του Κρητικού Κρασιού εμπλουτίζεται κάθε χρόνο με ποιοτικές εκδηλώσεις εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.
Οι ενήλικες επισκέπτες, Ελληνες και ξένοι, απολαμβάνουν δωρεάν εξαιρετικής ποιότητας κρητικό κρασί και δοκιμάζουν ντόπια προϊόντα, ενημερώνονται για τους τρόπους παραγωγής και διασκεδάζουν με τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα που
συμμετέχουν στη Γιορτή ενώ τα μικρά παιδιά μέσα από διαδραστικά παιχνίδια και κατάλληλα ψυχαγωγικά προγράμματα μαθαίνουν για τον πλούτο του διατροφικού πολιτισμού της Κρήτης.

Σας καλούμε λοιπόν σε αυτή τη Γιορτή που φέτος συμπληρώνεται με την Εμπορική Έκθεση Κρητικών Προϊόντων που διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου δημιουργώντας έτσι ένα αρμονικό σύνολο εκδηλώσεων που διαδέχονται η μια την άλλη.

Καλώς να ορίσετε!
O Δήμαρχος Ρεθύμνης
Γιώργης Χ. Μαρινάκης


Από την πανέμορφη πόλη μας, το Ρέθυμνο, αντλούμε την ενέργεια. Από το μεράκι και την ψυχή των ανθρώπων του, την έμπνευση. Από τις τέχνες τους, τη δημιουργία. Από το πνεύμα και την καρδιά τους, τον πολιτισμό. Δώρα πολύτιμα, δώρα ακριβά.

Όπως και η χαρά της Ζωής, που θέλουμε να τη μοιραστούμε μ’ εσάς. Γιατί, εκεί που οι σχέσεις των ανθρώπων χτίζονται με στέρεα υλικά, εκεί γεννιέται πολιτισμός.

Πολιτισμός που δε στοιχίζει τίποτα, αλλά προσφέρεται σε όσους ξέρουν να τον εκτιμήσουν. Πολιτισμός και φέτος λοιπόν, σε μια πόλη που ήξερε πάντα να τον παράγει, αλλά, κυρίως… να τον εκτιμά!!

Η οργανωτική επιτροπή
Πέπη Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη, Κατερίνα Ξεκάλου, Εύα Δροσάκη-Smith, Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, Λένα Φωτοπούλου, Θωμάς Κρεβετζάκης, Μάριος Κυριμάκης, Στέλιος Χαρκιανάκης, Αναστασία Αποστολάκη, Ελένη Χαμογιωργάκη, Εύα Γαλεράκη, Βάγια Δρογκούλα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Σάββατο 23 Ιουλίου

20:00 – 23:00 «Οίνος ρέει…. οίνος ευφραίνει…»
Έκθεση καιΟινογνωσία εμφιαλωμένου Κρητικού Κρασιού, με την παρουσία των Παραγωγών και μελών των Δικτύων Οινοπαραγωγών Ηρακλείου και Χανίων-Ρεθύμνης που παρουσιάζουν τις νεότερες εξελίξεις στον Κρητικό Αμπελώνα.
19:30 – 20:30 «Κόκκινη κλωστή δεμένη…»
Όπως τα παραμύθια, έτσι και το ύφασμα αρχίζει με το ξετύλιγμα μιας κλωστής....
Η Δρ. Αρχαιολογίας -Μουσειολόγος, κ. ΒάσωΛίπα, δημιουργός και εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων θα ξετυλίξει μαζί με τα παιδιά την ιστορία της κλωστής και των παραδοσιακών υφαντών.
20:00 – 21:00 «Από πού ξετρύπωσε αυτή η μελωδία;»
Ακουστική μουσική από τον σαξοφωνίστα Αντώνη Χαντουμάκη.
21:00 – 21:30 «Πάντα σε χαρές…»
Κρητική παραδοσιακή μουσική και χοροί της Κρήτης από τονΌμιλο Βρακοφόρων Κρήτης και το συγκρότημα του Νίκου Παπαλεξάκη.
21:30 – 23:30 «Με τα τραγούδια συντροφιά..»
Συναυλία με τον Διονύση Τσακνή.

Κυριακή 24 Ιουλίου

20:00 – 23:00 «Οίνος ρέει…. οίνος ευφραίνει…»
Έκθεση καιΟινογνωσία εμφιαλωμένου Κρητικού Κρασιού, με την παρουσία των Παραγωγών και μελών των Δικτύων Οινοπαραγωγών Ηρακλείου και Χανίων- Ρεθύμνης που παρουσιάζουν τις νεότερες εξελίξεις στον Κρητικό Αμπελώνα.
19:30 – 20:00 «Ο Μορμόλης»
Kουκλοθέατρο για παιδιά από την ομάδα «Ουτοπία».
20:00 – 20:30 «Super chefs – junior»
Διαδραστικό πρόγραμμα μαγειρικής για παιδιά από τον γνωστό σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο.
20:30 – 21:00 «Χοροί δεν είναι μόνο Κρήτη..»
Παραδοσιακό πρόγραμμα με μουσική και χορούς της Θράκης από το Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου.
21:00 – 21:30 «Super Chefs»
Διαδραστικό πρόγραμμα μαγειρικής για ενήλικες από τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο.
21:30 – 22:00 «Πάντα σε χαρές…»
Παραδοσιακό πρόγραμμα με μουσική και χορούς της Κρήτης από το Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου. Παίζει ο Κώστας Κουτελιδάκης.
22:00 – 23:30 «Με τα τραγούδια συντροφιά..»
Συναυλία με τον Πάνο Μουζουράκη.

Δευτέρα 25 Ιουλίου

19:30-20:00 «Ο γάμος του Αλευράκη με τη Ζαχαρούλα»
Αφήγηση παραμυθιού «Ογάμος του Αλευράκη με τη Ζαχαρούλα» από τη Γωγώ την Παραμυθού.
19:30 – 20:30 «Κατασκευάζουμε με έμπνευση την άμπελο...»
Εικαστικά εργαστήρια για παιδιά από καθηγητές εικαστικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
20:30 – 21:00 «Μαγειρική έμπνευση»
Γευστική πρόταση από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων.
21:00 – 22:00 «Πάντα σε χαρές…»
Κρητική βραδιά με τον λαουτιέρη Νίκο Συνολάκη και χορευτικό πρόγραμμα από τον παραδοσιακό Σύλλογο «Ερωφίλη».
22:00 – 23:30
Ροκ συναυλία από το μουσικό σχήμα“ARAPAO”.

Τρίτη 26 Ιουλίου

19:30 – 20:00 «Όταν χορεύουν τ’ αστέρια»
Αφήγηση παραμυθιού από τη Γωγώ την Παραμυθού.
20:00 – 20:30 «Χορός με τον Αλέξη!»
Τα παιδιά χορεύουν σε συνεργασία με τις σχολές χορού της πόλης μας.
Παρουσιάζει ο Αλέξης Κωστάλας.
20:30 – 21:00 «Πάντα σε χαρές…»
Κρητική παραδοσιακή μουσική με το συγκρότημα «Κύκλος» του Γιάννη Μελαμπιανάκη και χοροί της Κρήτης από τον παραδοσιακό μουσικοχορευτικό σύλλογο οι «Ρίζες της Κρήτης».
Traditional Cretan music by Giannis Melabianakis and his group "Kiklos" and
21:00 – 22:00 «Χορός με τον Αλέξη!»
Βραδιά Χορού σε συνεργασία με τις σχολές χορού της πόλης μας.
Παρουσιάζει ο Αλέξης Κωστάλας.
Συμμετέχουν οι σχολές χορού: Bailando Fuerte, Χοροκίνηση, Casa del Loco, Ελίνα Παναρετάκη.
22:00 – 23:30 «In the Jazz Spirit»
Μουσική τζαζ από το μουσικό σχήμα ''CANEA 6''.

Τετάρτη 27 Ιουλίου

19:30 – 20:30 «Μικρό χελωνάκι στο δρόμο προς τη θάλασσα»
Περιβαλλοντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα βιωματικού χαρακτήρα από το σύλλογο προστασίας της θαλάσσιας χελώνας “ΑΡΧΕΛΩΝ”, το οποίο μέσω διαδραστικών ερωτήσεων, παιχνιδιών και καλλιτεχνικών δράσεων, φέρνει τα παιδιά σε επαφή με τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα και την θαλάσσια χελώνα Caretta Caretta.
20:00 – 20:30 «Ο πιο καλός ο μαθητής…»
Οι μαθητές του ΚέντρουΝέων Δήμου Ρεθύμνης παίζουν με τους δασκάλους τους, Γιάννη Βρεττό λαούτο και Κώστα Κουτελιδάκη λύρα και μαντολίνο.
20:30 – 21:30 «Τσικουδιά, Κρήτης Πνεύμα»
Ο φακός του γνωστούφωτογράφου Ανδρέα Σμαραγδή, διερευνά την παράδοση και παρουσιάζει την ιστορία της Κρητικής τσικουδιάς (ρακί) με το βραβευμένο φωτογραφικό άλμπουμ, ένα βιβλίο αφιερωμένο στην ευγένεια του Κρητικού πνεύματος-τσικουδιά (ρακί). Προλογίζει ο κ. Νίκος Σκουλάς, πρώην Υπουργός Τουρισμού και ο κ. Αντώνης Παναγιωτόπουλος, Πρόεδρος του CONCRED (Ελληνική Ακαδημία Γεύσης).
21:00 – 23:00 «Πνεύματα... Κρήτης»
ΤσικουδοΓνωσία! Κρήτες αποσταγματοποιοί παρουσιάζουν και ευφραίνουν με τις Τσικουδιές τους.
22:00 – 23:30
Συναυλία με το μουσικό σχήμα ''Υπόγεια Ρεύματα''.

Πέμπτη 28 Ιουλίου

19:30 – 20:30 «Κατασκευάζουμε με έμπνευση την άμπελο…»

Τα παιδιά δημιουργούν κατασκευές υπό την καθοδήγηση των καθηγητών εικαστικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ακούγοντας παραμύθια από τη Γωγώ την Παραμυθού με θέμα το σταφύλι.
20:30 - 21:00 «Πάντα σε χαρές…»

Κρητικό πρόγραμμα από το μουσικοχορευτικό τμήμα του λαογραφικού συλλόγου «ΑΡΚΑΔΙ».
21:15 – 22:15 «Μοιραζόμαστε γνώση... ανταλλάσσουμε πνεύμα»

Ο Δήμος Ρεθύμνου τιμά τον Ρεθεμνιώτη καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή του Εργαστηρίου Αμπελολογίας κ.ΜανόληΝ. Σταυρακάκη για την προσφορά του στην ελληνική αμπελουργία και την ανάδειξη των πολυτιμότερων ποικιλιών και κλώνων του ελληνικού αμπελώνα.ΟΔήμος επίσης τιμά τα Δίκτυα Οινοπαραγωγών Ηρακλείου καιΧανίων-Ρεθύμνου γιατησυλλογική συμβολή τους στην ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα στην Κρήτη. Θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση με Ρεθεμνιώτες Ερασιτέχνες Παραγωγούς Εμφιαλωμένου Κρασιού και παρουσίαση - δοκιμή των προϊόντων τους.
22:15 - 23:30 «Παράδοσης Ψίθυροι»

Σκοποί και τραγούδια από την δημοτική παράδοση της Κρήτης. Λύρα: ΑντώνηςΦραγάκης, Πνευστά: Γιώργης Ζαχαριουδάκης, Λαούτο: Δημήτρης Σιδερης, Μπουλγαρί-Λαούτο: Στέλιος Συκάκης, Κρουστά: Γιάννης Παπατζανής.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

• «Το πνεύμα τουΆμβυκα».
Έκθεση φωτογραφίας του Ανδρέα Σμαραγδή με θέμα την απόσταξη της τσικουδιάς.
Η έκθεση διαρκεί από 23/7 έως και 28/7 στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου.
Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 23 Ιουλίου ώρα 21:00.
• «Πνεύμα και πόλη»
Έκθεση Εικαστικών έργων σε βιτρίνες καταστημάτων της Παλιάς Πόλης.
Οργάνωση Σύλλογος Παλιάς Πόλης.
• «Εβδομάδα Κρητικού Οίνου» (WineWeek)
Μέρες κρητικού κρασιού (WineWeek): Ειδικά μενού και τιμές κρασιών από το Σύλλογο Εστίασης και Αναψυχής σε εστιατόρια της πόλης, για τις μέρες της Γιορτής.
• «Ποιητικός αυτοσχεδιασμός»

Καθημερινή απαγγελία μαντινάδων από το Σύλλογο Κρητών Στιχουργών «Μιχάλης Καυκαλάς». Αναλυτική λίστα των εκθετών (οινοποιών, αποσταγματοποιών, παραγωγών) οι οποίοι θα είναι παρόντες στην έκθεση, θα βρείτε στην είσοδο του Δημοτικού Κήπου.
 
 
 
Πηγή: newsbomb.gr
Ανάρτηση: Μάρκος Σμυρνάκης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα «4 Π» του επιτυχημένου πολιτικού!

Όσοι από εμάς διδαχτήκαμε το Μάρκετινγκ, είχαμε την ευκαιρία να βρούμε στον δρόμο μας τα «4 Π» (4 P's of Marketing), τα οποία αποτελούν το συστατικό επιτυχίας ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας, μέσα από τον σχεδιασμό της σωστής στρατηγικής, η οποία στηρίζεται: 1) Στα χαρακτηριστικά του προϊόντος ή της υπηρεσίας (Product). 2) Στην τιμή (Price) του προϊόντος / υπηρεσίας. 3) Στη σωστή τοποθέτησή του στην αγορά (Place). 4) Στη σωστή προώθησή του (Promotion). Αναλύοντας τα πιο πάνω χαρακτηριστικά, ένας πολιτικός μπορεί εύκολα να διακρίνει τη

Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΣ

Το σήμα κατατεθέν της Κρητικές παράδοσης και συγκεκριμένα οι "χειροποίητες κατσούνες, κρητικά μπαστούνια" είχαν την τιμητική τους στην τελευταία εκπομπή του ALPHA «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση». Την Κυριακή το μεσημέρι εμφανίστηκε στην εκπομπή μέσω σύνδεσης Skype ο Κρητικός "Digital Media Strategist" Μάρκος Σμυρνάκης. Επίκεντρο της συζήτησης ήταν ο τρόπος της διαδικτυακής προώθησης της Κρητικής παράδοσης, αλλά και πως όλο αυτό βοηθάει στην συντήρηση της. Όπως ισχυρίζεται, σύγχρονες τεχνικές μάρκετινγκ είναι ικανές να δώσουν ξανά ζωή και να συστήσουν σε νέο κόσμο τις Κρητικές κατσούνες. Αυτό είναι και το όραμα. Η ένταξη ενός παγιωμένου προϊόντος και πάλι στην καθημερινότητα του ανθρώπου, πριν την εξαφάνιση του. Ένταξη... από όλες τις πλευρές, ξεκινώντας από το κίνητρο για την παραγωγή, αλλά και το ενδιαφέρον από νέους ανθρώπους όχι μόνο να μάθουν να τις χρησιμοποιούν , αλλά και να παράγουν το συγκεκριμένο προϊόν Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τεχνίτες πλέ...

Η L’Oréal «σπάει» την γυάλινη οροφή για τις γυναίκες επιστήμονες!

  Τα Ελληνικά Βραβεία L’ORÉAL–UNESCO εντάσσονται στο Διεθνές Πρόγραμμα L’ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, το όποιο αναγνωρίζει και υποστηρίζει διεθνώς γυναίκες επιστήμονες, με στόχο να τους δοθεί μεγαλύτερη αναγνώριση, να αναδειχθεί το ταλέντο τους και να εμπνεύσει περισσότερες γυναίκες να ασχοληθούν με την επιστήμη. Με πίστη στην πεποίθηση ότι ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη χρειάζεται τις γυναίκες, το Ίδρυμα L’Oréal σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, προκηρύσσουν για 12η φορά στην Ελλάδα, την έναρξη των φετινών βραβείων, με τρία σημαντικά βραβεία αξίας 10.000€ έκαστο, που θα δοθούν σε γυναίκες επιστήμονες, οι οποίες απασχολούνται στους τομείς των Βιοεπιστημών, των Φυσικών Επιστημών, των Μαθηματικών και της Επιστήμης των Υπολογιστών. Τέλος, ως περαιτέρω επιβεβαίωση της παραπάνω δέσμευσης και του θετικού αντίκτυπου των Βραβείων στους δικαιούχους του, ανακοινώνεται ότι από το 2022 και έπειτα, τα βραβεία θα πραγματοποιούνται κάθ...

Freelancer: Τι σημαίνει επί της ουσίας η νέα πραγματικότητα εργασίας;

Γράφει η Αρετή Διαμαντή Freelancer: Από την e-food και άλλες εταιρείες που υιοθετούν ένα τέτοιο μοντέλο εργασίας προκύπτει το νέο ερώτημα. Συμφέρει άραγε να είναι κάποιος freelancer και κάτω από ποιες προϋποθέσεις; Σάλος δημιουργήθηκε με την πρόσφατη “ατυχή” διατύπωση της e-food σε μερίδα εργαζομένων της σε σχέση με το ενδεχόμενο να γίνουν freelancers αντί για μισθωτοί. Οι περισσότεροι διαμαρτυρήθηκαν έντονα, ενώ η εταιρεία έσπευσε να διαψεύσει και να μιλήσει για κακή επικοινωνία. Ωστόσο, υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ατόμων που δεν γνωρίζουν καν τι σημαίνει το freelancing. Σε αυτή την περίπτωση, τι αλλάζει στον εργασιακό τομέα; Πρόκειται για μια αναβάθμιση της εργασιακής πραγματικότητας ή μήπως για μια επιδείνωση της ήδη ζοφερής πραγματικότητας; Η τεχνολογία συχνά έρχεται να γεφυρώσει το χάσμα που δημιουργείται ανάμεσα στις διαφορετικές γενιές. Εδώ μήπως συμβαίνει κάτι τέτοιο; Freelancer: Τι συνεπάγεται για την καθημερινότητα ενός εργαζομένου; Αρχικά, πρόκειται για έναν αρκετά ευρύ όρο. Κ...

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα στην ψυχολογία των εργαζομένων στον τουρισμό και πως μπορούν να βελτιωθούν;

Η Καλοκαιρινή τουριστική σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει με πολλά προβλήματα να έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αλλά με τα περισσότερα να παραμένουν και να εξελίσσονται εσωτερικά στους κλάδους των Τουριστικών Επαγγελμάτων. Τα τελευταία περιστατικά που συνέβησαν σχετικά με το έγκαυμα του νεαρού στην Κρήτη, αλλά και τον νεαρό σερβιτόρο να σερβίρει εντός θαλάσσης σε beach bar στην Ρόδο, κάνουν πλέον ξεκάθαρο ότι δεν ακολουθείται, αλλά ούτε φαίνεται να υπάρχει σαφής οδηγία για τον ασφαλή τρόπο εργασίας κάθε εργαζομένου. Τελικά η εργασία στον Τουρισμό είναι επιλογή ή λύση ανάγκης για τους εργαζομένους του χώρου;  • Πόσο εύκολό είναι από μία αδρανής περίοδο του χειμώνα να προσαρμοστείς σε μία έντονη καθημερινότητα; • Πόσες είναι και πόσες θα έπρεπε να είναι οι ώρες εργασίας;  • Υπάρχει προσωπικός χρόνος;  • Τηρείται η σωστή διατροφή; Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και σε μια χώρα όπου αποτελείται από 6.000 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες. Η ενασχόληση λοιπόν με τον...