Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εξοικονομήστε ενέργεια – κερδίστε χρήματα

Χρήσιμες και απλές οδηγίες για να μειωθεί το κόστος της καθημερινής σας δραστηριότητας

Από την Ελληνική Εταιρεία Εξοικονόμησης Ενέργειας

Α. ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΡΕΥΜΑ ΟΤΑΝ
ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΙΖΑ, ΣΕ ΑΔΡΑΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ή ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ
Πολλές ηλεκτρονικές συσκευές (τηλεοράσεις, DVD, στερεοφωνικά και ειδικά παλαιά video) συνεχίζουν να καταναλώνουν ενέργεια ακόμη και όταν είναι σβηστά σε κατάσταση αναμονής. Μάλιστα στο σύνολο του οικιακού εξοπλισμού, σε κατάσταση αναμονής καταναλώνεται περισσότερη ενέργεια από αυτήν που χρειάζεται για τον φωτισμό με λάμπες οικονομίας. Γιαυτό τοποθετήστε τις συσκευές σε πολύπριζα με διακόπτη και κλείνετε τον διακόπτη όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Πριν ξεστομίσετε το κλασικό "δεν βαριέσαι", προσέξτε τα παρακάτω νούμερα.
Το 5-10% της ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό καταναλώνεται από ηλεκτρικές συσκευές "σε κατάσταση αναμονής". Με άλλα λόγια, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι συσκευές σε κατάσταση ύπνωσης καταναλώνουν όση ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνει μια χώρα σαν την Ελλάδα για να καλύψει όλες της τις ανάγκες! Αυτό σε απλά ελληνικά λέγεται σπατάλη. Και η σπατάλη αυτή δεν κοστίζει μόνο σε χρήμα. Έχει και σοβαρότατες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής μας. Πριν αγοράσετε μια συσκευή ενημερωθείτε για την κατανάλωσή της σε ρεύμα, δεδομένου ότι υπάρχουν διαφορές από συσκευή σε συσκευή (ακόμη και στη λειτουργία αναμονής).
Οι μικρές συσκευές γενικά καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα από τις μεγάλες, γι’ αυτό όποτε μπορείτε, προτιμήστε τις. Σύμφωνα με στοιχεία του IEA, στη φάση αναμονής των ηλεκτρικών συσκευών σπαταλάτε σε διεθνές επίπεδο ηλεκτρική ενέργεια ίση με 5% - 15% της ηλεκτρικής οικιακής κατανάλωσης.
ADSL ROUTER 5-7 W
ΦΟΡΤΙΣΤΗΣ ΚΙΝΗΤΟΥ 0,1 - 2W
ΦΟΡΤΙΣΤΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ 2W
ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ 0,6-1,5W
ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ 2W
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ CRT (ΠΑΛΑΙΟΥ ΤΥΠΟΥ, ΌΧΙ ΕΠΙΠΕΔΗ) 12W
ΚΑΜΕΡΕΣ (ΑΝΑ ΚΑΜΕΡΑ) 2-5W
VIDEO Δεκαετίας 12W
ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΗΜΑ ΣΚΑΝΕΡ - ΕΚΤΥΠΩΤΗΣ 11-15W
H/Y 2W
FAX 5-8W
ΦΟΥΡΝΟΣ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ ΜΕ ΡΟΛΟΙ 2-8W
ΣΤΕΡΕΟΦΩΝΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ (Δεκαετίας) 5-10W


Β. ΦΩΤΙΣΜΟΣ

1. Αντικατάσταση κοινών λαμπτήρων με λάμπες LED, φθορισμού ή αλογόνου. Προσοχή πολύ στην απόρριψη των λαμπτήρων φθορισμού γιατί περιέχουν υδράργυρο που είναι επιβλαβής τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τον άνθρωπο!
2. Για τον εξωτερικό φωτισμό χρησιμοποιήστε φωτιστικά με λάμπες οικονομίας, ηλιακό συλλέκτη και ανιχνευτή κίνησης για την ενεργοποίηση τους. Έτσι θα έχετε αυτόνομο φωτισμό χωρίς κόστος χρήσης.
3. Προτιμάτε τα ανοικτά χρώματα στους τοίχους του σπιτιού σας, καθώς κάνουν το εσωτερικό περιβάλλον φωτεινότερο.
4. Για την καλύτερη ρύθμιση του φυσικού φωτισμού, προτιμείστε κινητά στόρια, παρά κουρτίνες στα παράθυρα.
5. Με την αντικατάσταση ενός μόνο λαμπτήρα πυρακτώσεως 100 Watt με έναν λαμπτήρα οικονομίας αντίστοιχης φωτεινότητας, δηλαδή 20 Watt, επιτυγχάνεται συνολική εξοικονόμηση περίπου 80 € στη διάρκεια ζωής του λαμπτήρα. Παράλληλα, αποφεύγεται η παραγωγή 700 κιλών ρύπων (διοξειδίου του άνθρακα CO2) και προστατεύεται το περιβάλλον.
6. Φροντίστε να μη μένουν αναμμένα τα φώτα σε δωμάτια, όταν δεν είναι απαραίτητο.
7. Προτιμήστε ένα χαμηλό γενικό φωτισμό και πρόσθετο τοπικό φωτισμό στα σημεία όπου το χρειάζεστε.
8. Να καθαρίζετε τακτικά τα φωτιστικά σώματα και τους λαμπτήρες.
9. Χρησιμοποιείστε λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Μια κοινή λάμπα πυράκτωσης καταναλώνει ως και πέντε φορές περισσότερη ενέργεια από ένα λαμπτήρα φθορισμού που προσφέρει τον ίδιο φωτισμό. Οι λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης μπορεί να κοστίζουν περισσότερο από τους κοινούς λαμπτήρες, αλλά έχουν οκταπλάσια διάρκεια ζωής και καταναλώνουν τέσσερις φορές λιγότερο ρεύμα.
10. Τοποθέτηση ανιχνευτών κίνησης σε τουαλέτες και μη πολυσύχναστους διαδρόμους.


Γ. ΚΟΥΖΙΝΑ – ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

1. Προτιμήστε να ζεσταίνετε το νερό στον βραστήρα, αντί να χρησιμοποιείτε κατσαρόλα. Ζεσταίνεται ταχύτερα και οικονομικότερα. Μάλιστα, προσπαθήστε να τοποθετείτε μόνο την απαραίτητη ποσότητα νερού.
2. Φροντίστε τα μαγειρικά σκεύη να εφαρμόζουν σωστά στις εστίες της κουζίνας. Σπαταλάτε 20-30% περισσότερη θερμότητα και ρεύμα όταν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία.
3. Όταν βράζετε νερό, σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Θα βράσει γρηγορότερα και με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.
4. Αποφεύγετε τις άσκοπες προθερμάνσεις και το συχνό άνοιγμα-κλείσιμο του φούρνου. Κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα του φούρνου φεύγει το 20% της εσωτερικής θερμότητας. Καθαρίζετε τακτικά τα ηλεκτρικά μάτια και το φούρνο.
5. Για το ζέσταμα μικρών ποσοτήτων φαγητού προτιμήστε, εφόσον διαθέτετε, το φούρνο μικροκυμάτων γιατί εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια και χρόνο.
6. Χρησιμοποιώντας τη χύτρα ταχύτητας εξοικονομείτε 30-60% ρεύμα και 80% χρόνο.
7. Εάν πρόκειται να αγοράσετε ηλεκτρικές συσκευές προμηθευθείτε μοντέλα με όσο μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα αντέχει ο προϋπολογισμός σας. Μπορεί να είναι ακριβότερα, αλλά βγάζουν ότι σας κόστισαν μέσω των χαμηλότερων λογαριασμών του ηλεκτρικού που σας έρχονται.
8. Σε αντίθεση με του παλαιού τύπου εστίες, μια ηλεκτρική κουζίνα με κεραμικές εστίες είναι κατά 10% οικονομικότερη, διότι χρειάζεται λιγότερη ενέργεια κατά την προθέρμανση ή την αναθέρμανση.
9. Ακόμη περισσότερο οικονομική, είναι η χρήση επαγωγικών εστιών (μπορούμε να εξασφαλίσουμε έως και 20% εξοικονόμηση ενέργειας), αλλά έχουν το μειονέκτημα ότι απαιτούν εδικά σκεύη. 


Δ. ΨΥΓΕΙΟ

1. Το ψυγείο καταναλώνει αρκετή ενέργεια, γιατί λειτουργεί όλο το 24ωρο. Η ενεργειακή ετικέτα που διαθέτουν όλες οι σύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές μας δίνει πληροφορίες για την ενεργειακή απόδοσή του. Επιλέξτε μια συσκευή με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση.
2. Τοποθετήστε το ψυγείο σας μακριά από την ηλεκτρική κουζίνα, το καλοριφέρ και μέρη που τα βλέπει ο ήλιος γιατί έτσι μπορεί να αυξηθεί η κατανάλωση ρεύματος μέχρι και 30%.
3. Αν το ψυγείο σας δεν έχει αυτόματη απόψυξη, φροντίστε να κάνετε τακτικά απόψυξη. Ένα στρώμα πάγου πάχους 5 χιλιοστών αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση ρεύματος.
4. Ρυθμίστε το θερμοστάτη του ψυγείου ώστε η θερμοκρασία στο θάλαμο συντήρησης να είναι 7 °C και του καταψύκτη στους –18 °C. Έτσι εξοικονομείτε μέχρι και 15% ρεύμα.
5. Μην ανοίγετε συχνά την πόρτα του ψυγείου και μην την κρατάτε πολλή ώρα ανοικτή. Φροντίστε το λάστιχο της πόρτας να είναι καθαρό και να εφαρμόζει πολύ καλά.
6. Μην καλύπτετε τα κενά εξαερισμού του ψυγείου, ξεσκονίζετε καλά τις σωληνώσεις (πλέγμα) στην πίσω πλευρά του και αφήνετε τουλάχιστον 5 εκατοστά απόσταση από τον τοίχο.
7. Όταν απουσιάζετε από το σπίτι σας για μεγάλα χρονικά διαστήματα, π.χ. σε διακοπές, βγάζετε το ψυγείο από την πρίζα, αδειάζετε το και αφήνετε την πόρτα του ανοικτή.
8. Μη βάζετε ζεστά φαγητά μέσα στο ψυγείο. Καλύτερα να περιμένετε να κρυώσουν πρώτα (συνίσταται και για λόγους υγείας).


Ε. ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΡΟΥΧΩΝ- ΣΤΕΓΝΩΤΗΡΙΑ

1. Επιλέξτε ένα πλυντήριο με μικρή κατανάλωση νερού και ρεύματος. Υπάρχουν αρκετές διαφορές από συσκευή σε συσκευή.
2. Απλώστε τα ρούχα για να στεγνώσουν φυσικά αντί να χρησιμοποιήσετε το στεγνωτήριο. Κάποια υφάσματα μάλιστα είναι προτιμότερο να μην τοποθετηθούν σε στεγνωτήριο ποτέ.
3. Εάν υποχρεωτικά πρέπει να χρησιμοποιήσετε στεγνωτήριο, βάλτε ξεχωριστά τα λεπτά ρούχα και σε άλλη δόση πετσέτες και χοντρά.
4. Προσπαθήστε να γεμίζετε πλήρως τον κάδο που πλυντηρίου, ώστε να εκμεταλλεύεστε καλύτερα την ενέργεια που ξοδεύεται σε κάθε πλύση. Αν πρέπει να βάλετε λιγότερα ρούχα, ρυθμίστε και για λιγότερη ποσότητα νερού.
5. Να επιλέγεται οικονομικό πρόγραμμα για λίγα ρούχα.
6. Εάν πρέπει να προμηθευτείτε στεγνωτήριο, αναζητήστε ένα μοντέλο που θα διαθέτει αισθητήρα υγρασίας και διακόπτει αυτόματα την λειτουργία του όταν τα ρούχα στεγνώσουν. Αυτό θα εξοικονομήσει ενέργεια και θα προστατεύσει και τα ρούχα.
7. Χρησιμοποιείτε το πλυντήριο ρούχων ή το πλυντήριο πιάτων μόνο όταν είναι γεμάτο. Χρησιμοποιείτε σκόνη πλυσίματος κατάλληλη για πλύσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία, και προτιμάτε τα οικονομικά προγράμματα.
8. Να προτιμάται πλύσιμο με γεμάτο πλυντήριο, καταναλώνει λιγότερο ρεύμα , νερό και απορρυπαντικό από δύο οικονομικά πλυσίματα.
9. Χρησιμοποιήστε προγράμματα μικρής διάρκειας για ρούχα λίγο λερωμένα.
10. Το φίλτρο του πλυντηρίου να διατηρείται καθαρό και να γίνεται έλεγχος στο σωλήνα παροχής νερού στο σημείο συνδέσεως.
11. Αν στο σπίτι υπάρχει εγκατεστημένος ηλιακός θερμοσίφωνας ή boiler προτιμήστε πλυντήρια διπλής παροχής νερού (hot and cold fill).
12. Είναι αποδεδειγμένο ότι τα ρούχα καθαρίζουν εξίσου καλά στους   60 °C, όσο και στους 90 °C και με τα νέα προγράμματα και καθαριστικά ακόμα και στους 40 °C. Προτιμήστε λοιπόν τη λειτουργία σε χαμηλότερη θερμοκρασία.
13. Πριν βάλουμε τα ρούχα στο στεγνωτήριο θα πρέπει να τα στραγγίσουμε πολύ καλά στο πλυντήριο, τουλάχιστον στις 1200 στροφές, εφόσον τα ρούχα το επιτρέπουν.
14. Προτιμάτε να χρησιμοποιείτε το πλυντήριο ρούχων κατά τις ώρες που ισχύει το νυχτερινό τιμολόγιο και να επιλέγετε το οικονομικό πρόγραμμα.
15. Όταν απουσιάζετε, κλείνετε την παροχή νερού του πλυντηρίου.
16. Ιδιαίτερα οικονομικά στεγνωτήρια, είναι αυτά που λειτουργούν με φυσικό αέριο ή λειτουργούν με την τεχνική της αντλίας θερμότητας.
17. Κλείστε το στεγνωτήριο ρούχων λίγο πριν τελειώσει το στέγνωμα των ρούχων, έτσι ώστε να στεγνώσουν τα ρούχα με την υπολειπόμενη θερμότητα του στεγνωτηρίου και εξοικονομώντας έτσι κατανάλωση ενέργειας.

ΣΤ. ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΠΙΑΤΩΝ

1. Κατά το πλύσιμο πιάτων στο χέρι, τις περισσότερες φορές καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα  νερού και ενέργειας, από ότι χρειάζεται για το πλύσιμο μέσω ενός πλυντηρίου πιάτων, για την ίδια ποσότητα.
2. Προτιμήστε να αφήσετε τα πιάτα να στεγνώσουν μόνα τους αντί να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα στεγνώματος του πλυντηρίου.
3. Για λίγα σκεύη  να επιλέγετε οικονομικό πρόγραμμα.
4. Χρησιμοποιείτε το πλυντήριο ρούχων ή το πλυντήριο πιάτων μόνο όταν είναι γεμάτο. Χρησιμοποιείτε σκόνη πλυσίματος κατάλληλη για πλύσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία, και προτιμάτε τα οικονομικά προγράμματα.
5. Να προτιμάται πλύσιμο με γεμάτο πλυντήριο, καταναλώνει λιγότερο ρεύμα , νερό και απορρυπαντικό από δύο οικονομικά πλυσίματα.
6. Χρησιμοποιήστε προγράμματα μικρής διάρκειας για πιάτα λίγο λερωμένα.
7. Το φίλτρο του πλυντηρίου να διατηρείται καθαρό και να γίνεται έλεγχος στο σωλήνα παροχής νερού στο σημείο συνδέσεως.
8. Αν στο σπίτι υπάρχει εγκατεστημένος ηλιακός θερμοσίφωνας ή boiler προτιμήστε πλυντήρια διπλής παροχής νερού (hot and cold fill).
9. Κατά τη διάρκεια ζωής της συσκευής (π.χ. 13 χρόνια) η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της κατηγορίας Α και των κατηγοριών C ή G ανέρχεται σε 1,833 έως 3,523kWh. Δηλαδή επιλέγοντας ένα πλυντήριο πιάτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης αποταμιεύονται 157 έως 303 € περίπου από το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.
10. Προτιμάτε να χρησιμοποιείτε το πλυντήριο πιάτων κατά τις ώρες που ισχύει το νυχτερινό τιμολόγιο και να επιλέγετε το οικονομικό πρόγραμμα.

Ζ. ΦΟΡΗΤΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ

1. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η χρήση επαναφορτιζόμενων μπαταριών οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας και επιβαρύνει λιγότερο το περιβάλλον.  Εάν πρέπει αναπόφευκτα να χρησιμοποιήσετε κλασικές μπαταρίες, πετάξτε τις σε ειδικό σημείο ανακύκλωσης.
2. Αφαιρέστε τους φορτιστές από την πρίζα όταν  η συσκευή έχει φορτιστεί πλήρως, γιατί εξακολουθούν να καταναλώνουν ενέργεια.

 Η. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ (Η/Υ)

1. Προτιμήστε να αγοράσετε ένα laptop για τον επόμενο ηλεκτρονικό υπολογιστή σας. Καταναλώνουν σημαντικά λιγότερη ενέργεια και χώρο, ενώ σε διακοπή ρεύματος δεν χάνετε τα αρχεία που δεν έχετε ακόμη αποθηκεύσει, εφόσον έχετε μια λειτουργική μπαταρία στο laptop σας.
2. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που φέρουν την πιστοποίηση ENERGY STAR®, εξοικονομούν ενέργεια μόνο όταν έχει ενεργοποιηθεί από το λογισμικό η κατάλληλη επιλογή.
3. Υπάρχει μία λανθασμένη άποψη ότι οι screen savers εξοικονομούν ενέργεια. Η σωστή τακτική είναι το χειροκίνητο σβήσιμο της οθόνης ή η αυτόματη ρύθμιση για μετάπτωση σε κατάσταση stand by όταν ο υπολογιστής δεν χρησιμοποιείται για αρκετή ώρα.
4. Ακόμη και όταν ένας φορητός υπολογιστής είναι σβηστός, ο μετασχηματιστής του συνεχίζει να καταναλώνει ενέργεια. Γιαυτό τοποθετήστε τον σε πολύπριζο με διακόπτη και κλείνετε τον διακόπτη, ή βγάλτε τον από την πρίζα όταν δεν τον χρησιμοποιείτε, εκτός και εάν θέλετε να φορτίσετε την μπαταρία του.
5. Εάν πρόκειται να απομακρυνθείτε από τον υπολογιστή σας για περισσότερο από 20 λεπτά, σβήστε την οθόνη του. Εάν πρόκειται να λείψετε περισσότερο από δύο ώρες, σβήστε ολόκληρο τον υπολογιστή ή βάλτε τον σε κατάσταση αναμονής (suspend).
6. Αγοράζετε εξοπλισμό γραφείου (υπολογιστές, φωτοτυπικά, εκτυπωτές) με τη μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα, έτσι εξοικονομείτε χρήματα από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
7. Σβήνετε την οθόνη του υπολογιστή, όταν κάνετε διάλειμμα.
8. Εξοικονομήστε χαρτί (και την ενέργεια που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του) τυπώνοντας και στις δύο πλευρές, και ανακυκλώνοντας το χρησιμοποιημένο χαρτί.

Θ. ΖΕΣΤΟ ΝΕΡΟ

1. Χρησιμοποιήστε ηλιακό θερμοσίφωνο για την θέρμανση του νερού. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, χρησιμοποιήστε ταχυθερμαντήρα φυσικού αερίου ή boiler πετρελαίου. Με την εγκατάσταση ενός ταχυθερμαντήρα (ζεστού νερού) αερίου, εξασφαλίζεται οικονομία τουλάχιστον 30%.
2. Ρυθμίστε τον θερμοστάτη του θερμοσίφωνου στους 45-50 βαθμούς Κελσίου. Από κατασκευής μπορεί να είναι ρυθμισμένος και στους 70 βαθμούς, ζεσταίνοντας υπερβολικά το νερό. Ρυθμίζοντας χαμηλότερα κατά μερικούς βαθμούς Κελσίου τον θερμοστάτη του θερμοσίφωνου ή του μπόιλερ εξασφαλίζετε σημαντική οικονομία χωρίς αισθητή επίπτωση στο ζεστό νερό.
3. Εάν έχετε ηλιακό θερμοσίφωνο προσπαθήστε να κάνετε ντους και τις εργασίες που απαιτούν ζεστό νερό κατά την διάρκεια της ημέρας ιδανικά μεσημέρι ή απόγευμα, ώστε το θερμοσίφωνο να μπορεί να αναπληρώσει το ζεστό νερό που καταναλώνεται και να προθερμάνει το νερό της επόμενης ημέρας.
4. Ανάψτε το θερμοσίφωνά σας όσο και όταν χρειάζεστε, ανάλογα με τις ανάγκες σας για ζεστό νερό και μην τον αφήνετε αναμμένο άσκοπα.
5. Μην αφήνετε τις βρύσες σας να στάζουν και μην αφήνετε το ζεστό νερό να τρέχει άσκοπα.


Ι. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΕΝΙΚΑ

1. Όταν είναι να κάνετε μικρές διαδρομές, αφήστε το αυτοκίνητο στο σπίτι.
2. Χρησιμοποιείτε ποδήλατο για μικρές διαδρομές και ψώνια στη γύρω περιοχή. Έτσι διατηρείτε και τη φόρμα σας!
3. Για τις μεγαλύτερες διαδρομές, χρησιμοποιείτε περισσότερο τις δημόσιες συγκοινωνίες, όπως λεωφορεία, μετρό, τρένο, τραμ κ.λπ.

Κ. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
Τρόπος οδήγησης
1. Οδηγείτε σύμφωνα με την ροή της κίνησης. Πατάτε απαλά και όσο το δυνατόν πιο σταθερά το γκάζι αποφεύγοντας τις μεγάλες διακυμάνσεις. Η επιθετική οδήγηση (απότομες επιταχύνσεις – επιβραδύνσεις) σπαταλά καύσιμα και φθείρει το αυτοκίνητο. Έτσι θα μειωθούν, κατά 33% τα χιλιόμετρα που μπορείτε να καλύψετε σε έναν αυτοκινητόδρομο ή κατά 5% τα χιλιόμετρα σε μια πόλη.
2. Προτιμήστε να φορτώνετε εσωτερικά το αυτοκίνητο αντί χρησιμοποιείτε σχάρα οροφής. Μία γεμάτη σχάρα αυξάνει την κατανάλωση κατά 5% λόγω αύξησης της αεροδυναμικής αντίστασης. Μην ξεχνάτε να αποκαταστήσετε την σχάρα μετά την μεταφορά. Ακόμη και η κενή σχάρα αυξάνει την κατανάλωση.
3. Μην μεταφέρετε άσκοπα βαριά αντικείμενα στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου. Έτσι αυξάνετε το συνολικό του βάρος και την κατανάλωση καυσίμου.
4. Χρησιμοποιείτε το air-condition του αυτοκινήτου μόνο όταν είναι απαραίτητο. Η χρήση του αυξάνει σημαντικά την κατανάλωση και απορροφά ισχύ από τον κινητήρα. Εξετάστε, αντί αυτού, το άνοιγμα ενός παραθύρου.
5. Χρησιμοποιείτε τον αυτόματο πιλότο (cruise control), σε όσα αυτοκίνητα διαθέτουν.  Σε εθνικές οδούς. Η οικονομία που προσφέρουν αγγίζει το 15%.
6. Στις εθνικές οδούς ή όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, χρησιμοποιήστε την 5η (σε μερικά αυτοκίνητα 6η) ταχύτητα. Η οικονομία καυσίμου και η μείωση των ρύπων είναι σημαντική. Προσοχή! Η κατανάλωση καυσίμου δεν είναι ανάλογη της ταχύτητας. Μία ταχύτητα 90-120 χλμ/ώρα με μία σχέση που να εξασφαλίζει ότι οι στροφές του κινητήρα θα είναι μεταξύ 2500-3500/λεπτό είναι οικονομική για τα περισσότερα αυτοκίνητα. Μετά τα 140 χλμ την ώρα η κατανάλωση αυξάνεται σημαντικά για τα συνηθισμένα αυτοκίνητα, ιδιαίτερα στα μικρού κυβισμού.
7. Το αυτοκίνητο στο «ρελαντί» απλά καταναλώνει καύσιμο και ρυπαίνει. Όταν πέσετε σε μποτιλιάρισμα ή περιμένετε μέσα στο αυτοκίνητο, σβήνετε τη μηχανή.
8. Ο καλύτερος τρόπος για να ζεστάνετε το αυτοκίνητο τον χειμώνα είναι να το οδηγήσετε προσεκτικά. Μισό λεπτό ζέσταμα είναι αρκετό.  Περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα, απλά σπαταλά καύσιμο.
 

Τρόπος χρήσης
1. Προσπαθήστε να κάνετε όλες τις εξωτερικές εργασίες σε μία έξοδο με το αυτοκίνητο (συνεχόμενο ταξίδι). Οι ξεχωριστές διαδρομές μπορεί να απαιτήσουν το διπλάσιο καύσιμο. Αρκετά σύντομα ταξίδια, ειδικά κάθε ένα που ξεκινάει με μια εκκίνηση εν "ψυχρώ" σε κρύα περίοδο, μπορεί να χρησιμοποιήσει το διπλάσιο καύσιμο, από ότι ένα άλλο, πού καλύπτει  την ίδια απόσταση ταξιδιού, όταν ο κινητήρας είναι ζεστός.
2. Χρησιμοποιείτε εκ περιτροπής το αυτοκίνητο με τους συνάδελφους που εξυπηρετεί. Έτσι εξασφαλίζετε τουλάχιστον 50% οικονομία σε καύσιμα και κόστος συντήρησης του αυτοκινήτου.
3. Εξετάστε την δυνατότητα τηλεργασίας, την συλλογική χρήση του αυτοκινήτου σας και την χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, έτσι ώστε να μειώσετε την καλυπτόμενη απόσταση με το αυτοκίνητό σας και το κόστος συντήρησης του.

Συντήρηση
1. Ελέγχετε συχνά την πίεση των ελαστικών στο αυτοκίνητο. Ελαφρά ξεφούσκωτα λάστιχα μπορούν να αυξήσουν την κατανάλωση κατά 3,3%.
2. Βεβαιωθείτε ότι τα ελαστικά σας έχουν τη σωστή ζυγοστάθμιση - μπορείτε έτσι να εξοικονομήσετε μέχρι και το 5% του κόστους της βενζίνης.
3. Κάντε τακτικές συντηρήσεις του κινητήρα σας. Η αντικατάσταση ενός "μπουκωμένου" φίλτρου αέρος, μπορεί να αυξήσει κατά 10% την καλυπτόμενη απόσταση, με την ίδια κατανάλωση καυσίμου, καθώς και να προστατεύσει τον κινητήρα σας, από άλλες ζημιές.
4. Χρησιμοποιείτε λιπαντικά αυτοκινήτου με κατάλληλο ιξώδες για το κλίμα της περιοχής και σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Διαφορετικού τύπου λιπαντικά μπορεί να αυξήσουν την κατανάλωση κατά 1 με 2 %.
5. Όταν έλθει η ώρα να αλλάξετε ελαστικά, τοποθετήστε ένα μοντέλο που να έχει μικρότερη αντίσταση στην κύλιση ώστε να εξοικονομείτε ενέργεια.
6. Τα λάστιχα χειμώνα συνήθως προκαλούν μεγαλύτερη  κατανάλωση γιαυτό καλό είναι το καλοκαίρι να τα βγάζουμε.

Αντικατάσταση
Εάν πρέπει να αγοράσετε αυτοκίνητο, αγοράστε ένα με υψηλή αποδοτικότητα στα καύσιμα, που να είναι φιλικό στο περιβάλλον. Έτσι θα εξοικονομείτε χρήματα, και δε θα απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.


 Πηγή: ellispoint
Ανάρτηση Μάρκος Σμυρνάκης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Το Δελτίο Τύπου είναι ενημέρωση

Απο τον Γιώργο Παπατριαντφύλλου Οι παρερμηνείες σχετικά με το τι είναι το Δελτίο Τύπου είναι πάρα πολλές . Σύμφωνα με Βρεττανίδα επικοινωνιολόγο και καθηγήτρια Δημοσίων Σχέσεων : “ Πολλοί λένε πως ασχολούνται με τις Δημόσιες Σχέσεις , λίγοι είναι σε θέση να εξηγήσουν τι είναι οι Δημόσιες Σχέσεις  Ακριβώς στην ίδια λογική πολλοί λένε πως είναι επαγγελματίες στην επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων και γνωρίζουν να συντάσουν Δελτίο Τύπου και να σχεδιάζουν τα λοιπά “εργαλεία” δημοσιότητας αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι να δημιουργούν μία κακή εικόνα για την επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων και τα μέσα που αυτή χρησιμοποιεί .

Φουντώνει το συναίσθημα του ρατσισμού στην Ελλάδα.

  Γράφει ο Μάρκος Σμυρνάκης   Προσπαθώντας να δώσω ένα σύγχρονο ορισμό για την λέξη “Ρατσισμός”, θα έλεγα ότι, χρησιμοποιείται για να αναγάγει μια ομάδα, ως   υπέρτερη άλλων. Πιο συγκεκριμένα περιγράφει τις πράξεις μιας ομάδας ανθρώπων (οι οποίοι συνδέονται με κάποια κοινά χαρακτηριστικά) εναντίον μίας άλλης ομάδας. Η προέλευση της προέρχεται από το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού, δηλαδή τον φυλετικό ρατσισμό, εκ της Ιταλικής όμως γλώσσας, “ razza ”   (ράτσα) που σημαίνει φυλή.

Βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και Διαφήμισης.

Με δύο λόγια η βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφήμισης. Οι Δημόσιες Σχέσεις στην εποχή μας πρέπει σε συνεργασία με τη διαφήμιση να οδηγούν στα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν θέλαμε να ξεχωρίσουμε κάπως την διαφήμιση από τις δημόσιες σχέσεις, θα ήταν λογικότερο να πούμε ότι με τις δημόσιες σχέσεις περιμένουμε πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που ίσως να μην είναι και μετρήσιμα σε σχέση με αυτά της διαφήμισης που το ζητούμενο είναι άμεσο και με πιο ασφαλείς τρόπους μετρήσιμο. Δημοσίευση: Μάρκος Σμυρνάκης

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη