Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επετειακή έκδοση για τα 70 χρόνια ελληνικού animation



Ένα απολαυστικό λεύκωμα κυκλοφόρησε στα τέλη του 2016, ως φόρος τιμής στα 70 χρόνια
ζωής που συμπλήρωσαν το 2015 τα ελληνικά κινούμενα σχέδια. Πρόκειται για το «70 χρόνια δημιουργίας ελληνικών κινούμενων σχεδίων», που αναδεικνύει μοναδικά όλη την πορεία από το πρώτο ελληνικό έργο εμψύχωσης του Σταμάτη Πολενάκη, το 1945, το σατιρικό, αντιφασιστικό «Ο Ντούτσε αφηγείται» μέχρι σήμερα.

Από τότε έχουν συμβεί πολλά. Ειδικά την τελευταία δεκαετία, το ελληνικό animation γνωρίζει πρωτοφανή ανάπτυξη και κατάφερε να βάλει τον εαυτό του στο χάρτη των τεχνών, χάρις στο πείσμα αλλά και το ταλέντο νέων δημιουργών, που αποφάσισαν να πειραματιστούν με τη συγκεκριμένη τέχνη, η οποία αποτέλεσε γι’ αυτούς ιδανικό πεδίο έκφρασης. 


Στις 220 σελίδες του λευκώματος αποτυπώνεται αυτή η συναρπαστική διαδρομή, από το μηδέν στη σημερινή ακμή του είδους: πολλά ελληνικά animation βραβεύονται σε ξένα φεστιβάλ, ενώ η ελληνική παραγωγή μετρά κάθε χρόνια αρκετούς τίτλους. Η έκδοση είναι το αποτέλεσμα της σύμπραξης ανάμεσα στην Ελληνική Ένωση Κινουμένων Σχεδίων – ΑΣΙΦΑ Ελλάς και τη διαδικτυακή πύλη Greekanimation.com με την υποστήριξη επαγγελματικών φορέων του οπτικοακουστικού χώρου, πολιτιστικών ιδρυμάτων και των φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων στην Ελλάδα, και με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. 

Οι χαιρετισμοί του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου και του Προέδρου της ΑΣΙΦΑ Ελλάς Βασίλη Καραμητσάνη αναδεικνύουν τη στρατηγική σημασία του έργου ενώ τα κείμενα του επίτιμου Προέδρου της ΑΣΙΦΑ Ελλάς Ιωάννη Βασιλειάδη, του σκηνοθέτη Στράτου Στασινού και της οργανωτικής επιτροπής της Δράσης 70 Χρόνια Δημιουργίας Ελληνικών Κινουμένων Σχεδίων (Αναστασία Δημητρά, Παναγιώτης Κυριακουλάκος, Άγγελος Ρούβας) καταγράφουν το παρελθόν, το παρόν και το εγγύς μέλλον του ελληνικού animation μέσα από ατομικές και συλλογικές πρωτοβουλίες που διαμόρφωσαν το τοπίο και γαλούχησαν την ελληνική κοινότητα δημιουργών κινουμένων σχεδίων. 

Στη συνέχεια ο αναγνώστης μπορεί να περιηγηθεί στα έργα δημιουργών κινουμένων σχεδίων ανά δεκαετία μέσα από ένα κείμενο του σκηνοθέτη-ερευνητή Άγγελου Ρούβα, που εστιάζει στους δημιουργούς και στις φεστιβαλικές και εκδοτικές δραστηριότητες κάθε δεκαετίας. Μπορεί επίσης να μελετήσει περιπτώσεις δημιουργικότητας και επιχειρηματικότητας στα κινούμενα σχέδια μέσα από κείμενα και συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών, που βίωσαν γεγονότα και καταστάσεις προσπαθώντας να παραγάγουν κινούμενα σχέδια στην Ελλάδα. 

Το βίντεο από την παρουσίαση του λευκώματος:


Πηγή: gr.euronews.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και Διαφήμισης.

Με δύο λόγια η βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφήμισης. Οι Δημόσιες Σχέσεις στην εποχή μας πρέπει σε συνεργασία με τη διαφήμιση να οδηγούν στα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν θέλαμε να ξεχωρίσουμε κάπως την διαφήμιση από τις δημόσιες σχέσεις, θα ήταν λογικότερο να πούμε ότι με τις δημόσιες σχέσεις περιμένουμε πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που ίσως να μην είναι και μετρήσιμα σε σχέση με αυτά της διαφήμισης που το ζητούμενο είναι άμεσο και με πιο ασφαλείς τρόπους μετρήσιμο. Δημοσίευση: Μάρκος Σμυρνάκης

Φουντώνει το συναίσθημα του ρατσισμού στην Ελλάδα.

  Γράφει ο Μάρκος Σμυρνάκης   Προσπαθώντας να δώσω ένα σύγχρονο ορισμό για την λέξη “Ρατσισμός”, θα έλεγα ότι, χρησιμοποιείται για να αναγάγει μια ομάδα, ως   υπέρτερη άλλων. Πιο συγκεκριμένα περιγράφει τις πράξεις μιας ομάδας ανθρώπων (οι οποίοι συνδέονται με κάποια κοινά χαρακτηριστικά) εναντίον μίας άλλης ομάδας. Η προέλευση της προέρχεται από το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού, δηλαδή τον φυλετικό ρατσισμό, εκ της Ιταλικής όμως γλώσσας, “ razza ”   (ράτσα) που σημαίνει φυλή.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΣ

Το σήμα κατατεθέν της Κρητικές παράδοσης και συγκεκριμένα οι "χειροποίητες κατσούνες, κρητικά μπαστούνια" είχαν την τιμητική τους στην τελευταία εκπομπή του ALPHA «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση». Την Κυριακή το μεσημέρι εμφανίστηκε στην εκπομπή μέσω σύνδεσης Skype ο Κρητικός "Digital Media Strategist" Μάρκος Σμυρνάκης. Επίκεντρο της συζήτησης ήταν ο τρόπος της διαδικτυακής προώθησης της Κρητικής παράδοσης, αλλά και πως όλο αυτό βοηθάει στην συντήρηση της. Όπως ισχυρίζεται, σύγχρονες τεχνικές μάρκετινγκ είναι ικανές να δώσουν ξανά ζωή και να συστήσουν σε νέο κόσμο τις Κρητικές κατσούνες. Αυτό είναι και το όραμα. Η ένταξη ενός παγιωμένου προϊόντος και πάλι στην καθημερινότητα του ανθρώπου, πριν την εξαφάνιση του. Ένταξη... από όλες τις πλευρές, ξεκινώντας από το κίνητρο για την παραγωγή, αλλά και το ενδιαφέρον από νέους ανθρώπους όχι μόνο να μάθουν να τις χρησιμοποιούν , αλλά και να παράγουν το συγκεκριμένο προϊόν Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τεχνίτες πλέ