Επετειακή έκδοση για τα 70 χρόνια ελληνικού animationΈνα απολαυστικό λεύκωμα κυκλοφόρησε στα τέλη του 2016, ως φόρος τιμής στα 70 χρόνια
ζωής που συμπλήρωσαν το 2015 τα ελληνικά κινούμενα σχέδια. Πρόκειται για το «70 χρόνια δημιουργίας ελληνικών κινούμενων σχεδίων», που αναδεικνύει μοναδικά όλη την πορεία από το πρώτο ελληνικό έργο εμψύχωσης του Σταμάτη Πολενάκη, το 1945, το σατιρικό, αντιφασιστικό «Ο Ντούτσε αφηγείται» μέχρι σήμερα.

Από τότε έχουν συμβεί πολλά. Ειδικά την τελευταία δεκαετία, το ελληνικό animation γνωρίζει πρωτοφανή ανάπτυξη και κατάφερε να βάλει τον εαυτό του στο χάρτη των τεχνών, χάρις στο πείσμα αλλά και το ταλέντο νέων δημιουργών, που αποφάσισαν να πειραματιστούν με τη συγκεκριμένη τέχνη, η οποία αποτέλεσε γι’ αυτούς ιδανικό πεδίο έκφρασης. 


Στις 220 σελίδες του λευκώματος αποτυπώνεται αυτή η συναρπαστική διαδρομή, από το μηδέν στη σημερινή ακμή του είδους: πολλά ελληνικά animation βραβεύονται σε ξένα φεστιβάλ, ενώ η ελληνική παραγωγή μετρά κάθε χρόνια αρκετούς τίτλους. Η έκδοση είναι το αποτέλεσμα της σύμπραξης ανάμεσα στην Ελληνική Ένωση Κινουμένων Σχεδίων – ΑΣΙΦΑ Ελλάς και τη διαδικτυακή πύλη Greekanimation.com με την υποστήριξη επαγγελματικών φορέων του οπτικοακουστικού χώρου, πολιτιστικών ιδρυμάτων και των φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων στην Ελλάδα, και με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. 

Οι χαιρετισμοί του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου και του Προέδρου της ΑΣΙΦΑ Ελλάς Βασίλη Καραμητσάνη αναδεικνύουν τη στρατηγική σημασία του έργου ενώ τα κείμενα του επίτιμου Προέδρου της ΑΣΙΦΑ Ελλάς Ιωάννη Βασιλειάδη, του σκηνοθέτη Στράτου Στασινού και της οργανωτικής επιτροπής της Δράσης 70 Χρόνια Δημιουργίας Ελληνικών Κινουμένων Σχεδίων (Αναστασία Δημητρά, Παναγιώτης Κυριακουλάκος, Άγγελος Ρούβας) καταγράφουν το παρελθόν, το παρόν και το εγγύς μέλλον του ελληνικού animation μέσα από ατομικές και συλλογικές πρωτοβουλίες που διαμόρφωσαν το τοπίο και γαλούχησαν την ελληνική κοινότητα δημιουργών κινουμένων σχεδίων. 

Στη συνέχεια ο αναγνώστης μπορεί να περιηγηθεί στα έργα δημιουργών κινουμένων σχεδίων ανά δεκαετία μέσα από ένα κείμενο του σκηνοθέτη-ερευνητή Άγγελου Ρούβα, που εστιάζει στους δημιουργούς και στις φεστιβαλικές και εκδοτικές δραστηριότητες κάθε δεκαετίας. Μπορεί επίσης να μελετήσει περιπτώσεις δημιουργικότητας και επιχειρηματικότητας στα κινούμενα σχέδια μέσα από κείμενα και συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών, που βίωσαν γεγονότα και καταστάσεις προσπαθώντας να παραγάγουν κινούμενα σχέδια στην Ελλάδα. 

Το βίντεο από την παρουσίαση του λευκώματος:


Πηγή: gr.euronews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου