Η Αττική και η Κρήτη υποδέχονται τους πρόσφυγες του '22

Ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικόλαου ΠΑΟΔΑΝ και ο Σύλλογος Μικρασιατών και Ποντίων Μεραμβέλου από κοινού με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, οργανώνουν έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού με τίτλο: "Η Αττική και η Κρήτη υποδέχονται τους πρόσφυγες του '22", που θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου από τις 12 έως τις 27 Ιουλίου.

Η αρχική έκθεση με τίτλο «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22» διοργανώθηκε και παρουσιάστηκε από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων στον εκθεσιακό του χώρο, από τον Οκτώβριο του 2006 έως το Μάρτιο του 2007.

H νέα έκθεση καταγράφει και αποτυπώνει μέσα από φωτογραφίες, έγγραφα και χάρτες τη διπλή εμπειρία της υποδοχής των προσφύγων του 1922 στην Αττική και την Κρήτη.

Τα τεκμήρια που παρουσιάζονται στην έκθεση προέρχονται από το πλούσιο αρχειακό υλικό φορέων, όπως οι Προσφυγικοί Σύλλογοι και οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες Χανίων, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, τα ΓΑΚ- Αρχεία Ν. Λασιθίου, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές προσφύγων, απογόνων προσφύγων και μελετητών. 

Στον εμπλουτισμό της έκθεσης συντέλεσαν τα ντοκουμέντα που συλλέχθηκαν από φορείς της Αθήνας, όπως το Μουσείο-Αρχείο ΕΡΤ, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Μουσείο Μπενάκη, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, η ΧΕΝ, το Λύκειο των Ελληνίδων και η Εστία Νέας Σμύρνης. 

Η έκθεση αποτυπώνει τις πρώτες δύσκολες μέρες της νέας ζωής των προσφύγων, την καινούρια καθημερινότητά τους και την προσπάθεια για αποκατάσταση. 

Ξεκινώντας από το πολιτικο- ιστορικό πλαίσιο της εποχής, φωτίζει πορτρέτα προσφύγων και προσωπικές ιστορίες προσφυγιάς αλλά και ένταξης στις τοπικές κοινωνίες της Κρήτης. 

Έγγραφα, φωτογραφίες και χάρτες ανασυνθέτουν την εικόνα της νέας πραγματικότητας που διαμορφώθηκε στην Κρήτη με την άφιξη των προσφύγων του ’22 και αποτυπώνει τη δυναμική της μικρασιατικής παρουσίας στην κρητική κοινωνία. 

Για τα εγκαίνια που θα γίνουν στις 12 Ιουλίου και ώρα 20.00, θα έρθουν ειδικά ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων καθηγητής κ.Παύλος Σούρλας, και ο ιστορικός κ. Νίκος Ανδριώτης ο οποίος θα μιλήσει με θέμα: 

Πρόσφυγες και γηγενείς στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης καθημερινά 11.00 έως 13.00 και 18.00 έως 21.00.

Είσοδος Ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου