Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συναγερμός στο υπουργείο Άμυνας

Γράφει ο Μάρκος Σμυρνάκης
 
Συναγερμός χτύπησε στο υπουργείο Άμυνας, κατά την αποκάλυψη ότι η τρόικα προτείνει την κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας, προκειμένου να μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες. Ωστόσο ο Πάνος Παναγιωτόπουλος ήταν κατηγορηματικός στο ότι δεν αλλάζει το καθεστώς της στρατιωτικής θητείας. Είναι τόσο σημαντική η ύπαρξη και η εκπλήρωση στρατιωτική θητείας από τους νέους? Η Τρόικα επιβλήθηκε σε δυσβάστακτα μέτρα και θα υποκύψει σε αυτό?

Κατά την γνώμη μου, η Τρόικα καλώς έπραξε στην έκθεση αξιολόγησης που κατέθεσε στην Κομισιόν να προτείνει, μεταξύ άλλων, να μειωθούν περαιτέρω οι λειτουργικές δαπάνες του στρατού «μέσω αύξησης της χρήσης των ηλεκτρονικών προμηθειών και κατάργησης της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας».

Είναι ανούσιο να καλούνται άτομα τα οποία είτε εργάζονται, είτε έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, να υπηρετήσουν 9 μήνες. Χάσιμο χρόνου δυστυχώς. Όχι γιατί 9 μήνες υπηρετούν στρατό, αλλά γιατί 9 μήνες, δεν μαθαίνουν τίποτα ουσιαστικό. Η στρατιωτική εκπαίδευση είναι ανύπαρκτη, και η ιδεολογία της πειθαρχίας δημιουργείτε με λάθος τρόπους. Θα ήταν καλύτερα για την άμυνα μας, να επανδρωθεί με επαγγελματίες στρατιωτικούς, ενώ ταυτόχρονα η θητεία να είναι εθελοντική και να παραπέμπει τους εθελοντές σε σχολή έφεδρων αξιωματικών ή σχολείο ειδικών δυνάμεων. Περνώντας από ουσιαστική εκπαίδευση και αυξάνοντας ποιοτικά την άμυνα μας.

Το κόστος του εξοπλισμού για την ένταξη και την συντήρηση των στρατιωτών είναι αρκετά μεγάλο. Ενώ πολλοί από τους στρατιώτες πετούν τον εξοπλισμό μετά την θητεία τους. Καλύτερα λοιπόν αυτές οι δαπάνες να μετατραπούν σε αποταμιεύσεις ή σε μισθούς επαγγελματιών στρατιωτών. Σημαντικό για να σημειωθεί είναι και το εξής, όταν δεν μπορεί η «Μαμά πατρίδα» να φροντίσει τα παιδιά της, δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιβάλει στους γονείς, να εξασφαλίσουν τον εξοπλισμό και τα έξοδα της θητείας των ανδρών. Δυστυχώς ο υλικός εξοπλισμός που εφοδιάζει το κράτος τους στρατιώτες του, δεν είναι επαρκής. Με αποτέλεσμα να επιβαρύνετε η τσέπη του ίδιου του φαντάρου, τόσο για την αγορά των ελλείψεων του, όσο και για την διατροφή του, αφού τελευταία έχει εμφανιστεί ένα νέο μοντέλο οικονομίας που ορίζει όλους τους στρατιώτες που δεν έχουν υπηρεσία, εξοδούχους, αποφεύγοντας τη σίτιση τους.
 Η πρόταση αυτή της Τρόικα, φαίνεται ότι θίγει τον διαχρονικό ιδεολογικό πυρήνα του στρατιωτικού δόγματος των ελληνικών (και μόνο) κυβερνήσεων. Ωστόσο κατά την γνώμη μου αποτελεί μια σωστή διέξοδο, γιατί
  • · Ο στρατός θα είναι εθελοντικός, από άτομα όπου το επιθυμούν - μάχιμα. Μεγιστοποιώντας ποιοτικά την άμυνα μας.
  • · Δεν θα επιβαρύνει οικονομικά τις οικογένειες, αλλά και το ίδιο το κράτος για την θητεία τόσον ατόμων.
  • · Θα δημιουργηθούν θέσεις επαγγελματιών στρατιωτών.
  • · Δεν θα κόβουν φτερά στους Νέους
Παρόλα τα παραπάνω, πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σχολίαζαν ότι η ελληνική κυβέρνηση ούτε συζήτησε, ούτε πρόκειται να αλλάξει το σημερινό καθεστώς της στρατιωτικής θητείας. Διαβεβαίωναν ακόμη ότι η στρατιωτική θητεία ήταν και θα παραμείνει υποχρεωτική. Μήπως όμως πρέπει να εκτός από το αν καταργηθεί ο στρατός πρέπει στο υπουργείο Άμυνας να συζητήσουν, για το πώς θα γίνει πιο ουσιαστικός? Πως σε περίπτωση πολέμου (αν θεωρήσουμε ότι γι’ αυτό συντηρείτε) θα αμυνθούμε?
 
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα τη δεκαετία 2000-2009 είχε σταθερά το υψηλότερο ποσοστό σε αμυντικές δαπάνες επί του ΑΕΠ ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. Στην έκθεση της τρόικας αναφέρεται ακόμη ότι οι παραδόσεις στρατιωτικών προμηθειών υποχωρούν σημαντικά και σταθερά από το 2009 λόγω των μειώσεων που έχουν ήδη υιοθετηθεί. Παράλληλα, οι επιχειρησιακές δαπάνες, οι μισθοί και οι συντάξεις αναμένεται να υποχωρήσουν 62% και 41% αντίστοιχα την περίοδο 2009 - 2016.
 Μήπως πρέπει το κράτος αντί να προσπαθεί να εξασφαλίσει την υποχρεωτική θητεία, να εξασφαλίσει τους μισθούς και τις συντάξεις έτσι ώστε να μπορούν οι σύγχρονοι Έλληνες να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν?
 
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και Διαφήμισης.

Με δύο λόγια η βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφήμισης. Οι Δημόσιες Σχέσεις στην εποχή μας πρέπει σε συνεργασία με τη διαφήμιση να οδηγούν στα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν θέλαμε να ξεχωρίσουμε κάπως την διαφήμιση από τις δημόσιες σχέσεις, θα ήταν λογικότερο να πούμε ότι με τις δημόσιες σχέσεις περιμένουμε πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που ίσως να μην είναι και μετρήσιμα σε σχέση με αυτά της διαφήμισης που το ζητούμενο είναι άμεσο και με πιο ασφαλείς τρόπους μετρήσιμο. Δημοσίευση: Μάρκος Σμυρνάκης

Φουντώνει το συναίσθημα του ρατσισμού στην Ελλάδα.

  Γράφει ο Μάρκος Σμυρνάκης   Προσπαθώντας να δώσω ένα σύγχρονο ορισμό για την λέξη “Ρατσισμός”, θα έλεγα ότι, χρησιμοποιείται για να αναγάγει μια ομάδα, ως   υπέρτερη άλλων. Πιο συγκεκριμένα περιγράφει τις πράξεις μιας ομάδας ανθρώπων (οι οποίοι συνδέονται με κάποια κοινά χαρακτηριστικά) εναντίον μίας άλλης ομάδας. Η προέλευση της προέρχεται από το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού, δηλαδή τον φυλετικό ρατσισμό, εκ της Ιταλικής όμως γλώσσας, “ razza ”   (ράτσα) που σημαίνει φυλή.

Το Δελτίο Τύπου είναι ενημέρωση

Απο τον Γιώργο Παπατριαντφύλλου Οι παρερμηνείες σχετικά με το τι είναι το Δελτίο Τύπου είναι πάρα πολλές . Σύμφωνα με Βρεττανίδα επικοινωνιολόγο και καθηγήτρια Δημοσίων Σχέσεων : “ Πολλοί λένε πως ασχολούνται με τις Δημόσιες Σχέσεις , λίγοι είναι σε θέση να εξηγήσουν τι είναι οι Δημόσιες Σχέσεις  Ακριβώς στην ίδια λογική πολλοί λένε πως είναι επαγγελματίες στην επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων και γνωρίζουν να συντάσουν Δελτίο Τύπου και να σχεδιάζουν τα λοιπά “εργαλεία” δημοσιότητας αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι να δημιουργούν μία κακή εικόνα για την επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων και τα μέσα που αυτή χρησιμοποιεί .

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη