Συναγερμός στο υπουργείο Άμυνας

Γράφει ο Μάρκος Σμυρνάκης
 
Συναγερμός χτύπησε στο υπουργείο Άμυνας, κατά την αποκάλυψη ότι η τρόικα προτείνει την κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας, προκειμένου να μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες. Ωστόσο ο Πάνος Παναγιωτόπουλος ήταν κατηγορηματικός στο ότι δεν αλλάζει το καθεστώς της στρατιωτικής θητείας. Είναι τόσο σημαντική η ύπαρξη και η εκπλήρωση στρατιωτική θητείας από τους νέους? Η Τρόικα επιβλήθηκε σε δυσβάστακτα μέτρα και θα υποκύψει σε αυτό?

Κατά την γνώμη μου, η Τρόικα καλώς έπραξε στην έκθεση αξιολόγησης που κατέθεσε στην Κομισιόν να προτείνει, μεταξύ άλλων, να μειωθούν περαιτέρω οι λειτουργικές δαπάνες του στρατού «μέσω αύξησης της χρήσης των ηλεκτρονικών προμηθειών και κατάργησης της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας».

Είναι ανούσιο να καλούνται άτομα τα οποία είτε εργάζονται, είτε έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, να υπηρετήσουν 9 μήνες. Χάσιμο χρόνου δυστυχώς. Όχι γιατί 9 μήνες υπηρετούν στρατό, αλλά γιατί 9 μήνες, δεν μαθαίνουν τίποτα ουσιαστικό. Η στρατιωτική εκπαίδευση είναι ανύπαρκτη, και η ιδεολογία της πειθαρχίας δημιουργείτε με λάθος τρόπους. Θα ήταν καλύτερα για την άμυνα μας, να επανδρωθεί με επαγγελματίες στρατιωτικούς, ενώ ταυτόχρονα η θητεία να είναι εθελοντική και να παραπέμπει τους εθελοντές σε σχολή έφεδρων αξιωματικών ή σχολείο ειδικών δυνάμεων. Περνώντας από ουσιαστική εκπαίδευση και αυξάνοντας ποιοτικά την άμυνα μας.

Το κόστος του εξοπλισμού για την ένταξη και την συντήρηση των στρατιωτών είναι αρκετά μεγάλο. Ενώ πολλοί από τους στρατιώτες πετούν τον εξοπλισμό μετά την θητεία τους. Καλύτερα λοιπόν αυτές οι δαπάνες να μετατραπούν σε αποταμιεύσεις ή σε μισθούς επαγγελματιών στρατιωτών. Σημαντικό για να σημειωθεί είναι και το εξής, όταν δεν μπορεί η «Μαμά πατρίδα» να φροντίσει τα παιδιά της, δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιβάλει στους γονείς, να εξασφαλίσουν τον εξοπλισμό και τα έξοδα της θητείας των ανδρών. Δυστυχώς ο υλικός εξοπλισμός που εφοδιάζει το κράτος τους στρατιώτες του, δεν είναι επαρκής. Με αποτέλεσμα να επιβαρύνετε η τσέπη του ίδιου του φαντάρου, τόσο για την αγορά των ελλείψεων του, όσο και για την διατροφή του, αφού τελευταία έχει εμφανιστεί ένα νέο μοντέλο οικονομίας που ορίζει όλους τους στρατιώτες που δεν έχουν υπηρεσία, εξοδούχους, αποφεύγοντας τη σίτιση τους.
 Η πρόταση αυτή της Τρόικα, φαίνεται ότι θίγει τον διαχρονικό ιδεολογικό πυρήνα του στρατιωτικού δόγματος των ελληνικών (και μόνο) κυβερνήσεων. Ωστόσο κατά την γνώμη μου αποτελεί μια σωστή διέξοδο, γιατί
  • · Ο στρατός θα είναι εθελοντικός, από άτομα όπου το επιθυμούν - μάχιμα. Μεγιστοποιώντας ποιοτικά την άμυνα μας.
  • · Δεν θα επιβαρύνει οικονομικά τις οικογένειες, αλλά και το ίδιο το κράτος για την θητεία τόσον ατόμων.
  • · Θα δημιουργηθούν θέσεις επαγγελματιών στρατιωτών.
  • · Δεν θα κόβουν φτερά στους Νέους
Παρόλα τα παραπάνω, πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σχολίαζαν ότι η ελληνική κυβέρνηση ούτε συζήτησε, ούτε πρόκειται να αλλάξει το σημερινό καθεστώς της στρατιωτικής θητείας. Διαβεβαίωναν ακόμη ότι η στρατιωτική θητεία ήταν και θα παραμείνει υποχρεωτική. Μήπως όμως πρέπει να εκτός από το αν καταργηθεί ο στρατός πρέπει στο υπουργείο Άμυνας να συζητήσουν, για το πώς θα γίνει πιο ουσιαστικός? Πως σε περίπτωση πολέμου (αν θεωρήσουμε ότι γι’ αυτό συντηρείτε) θα αμυνθούμε?
 
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα τη δεκαετία 2000-2009 είχε σταθερά το υψηλότερο ποσοστό σε αμυντικές δαπάνες επί του ΑΕΠ ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. Στην έκθεση της τρόικας αναφέρεται ακόμη ότι οι παραδόσεις στρατιωτικών προμηθειών υποχωρούν σημαντικά και σταθερά από το 2009 λόγω των μειώσεων που έχουν ήδη υιοθετηθεί. Παράλληλα, οι επιχειρησιακές δαπάνες, οι μισθοί και οι συντάξεις αναμένεται να υποχωρήσουν 62% και 41% αντίστοιχα την περίοδο 2009 - 2016.
 Μήπως πρέπει το κράτος αντί να προσπαθεί να εξασφαλίσει την υποχρεωτική θητεία, να εξασφαλίσει τους μισθούς και τις συντάξεις έτσι ώστε να μπορούν οι σύγχρονοι Έλληνες να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν?
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου