Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προστασία από το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης

Οι απαιτήσεις του σύγχρονου αυτού τρόπου ζωής, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και ποιότητα ζωής πολλών εργαζομένων.
burn-out Το σύνδρομο της εργασιακής εξουθένωσης έχει γίνει μια από τις κυριότερες διαταραχές που χαρακτηρίζουν τη σωματική και ψυχική υγεία, πολλών αφοσιωμένων και ευσυνείδητων εργαζομένων. Χαρακτηρίζεται από σωματική, συναισθηματική και πνευματική εξάντληση.
Μερικές βασικές αρχές είναι σε θέση να προστατεύουν τον εργαζόμενο σήμερα από το σύνδρομο της εργασιακής εξουθένωσης:

  1. Προτεραιότητες: Από το σύνολο των εργασιών που κάνουμε, το 20% παράγει το 80% της συνολκής αξίας του έργου που παράγουμε. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να διαλέγουμε προσεκτικά αυτά που θα κάνουμε από το σύνολο αυτών που παρουσιάζονται και απαιτούν την προσοχή μας. Τα υπόλοιπα είναι καλύτερα να τα απομακρύνουμε ή να τα δίνουμε σε άλλους να τα κάνουν.
    Μαθαίνοντας να επιλέγουμε και να δίνουμε την προσοχή μας στα πιο σημαντικά, θα εξοικονομούμε χρόνο και θα προστατεύουμε τον εαυτό μας, ενώ ταυτόχρονα θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί.
    Μην προσπαθείτε να τα κάνετε όλα. Διαλέγετε τα σημαντικότερα και επικεντρωθείτε σε αυτά
  2. Ελαστικότητα: Η ορθή χρήση του χρόνου απαιτεί να προβλέπουμε να αφήνουμε ελεύθερο χρόνο για απρόβλεπτα γεγονότα. Τα γεγονότα αυτά μπορούν να συμβούν τόσο στην επαγγελματική όσο και στην οικογενειακή ζωή.
    Δεν βοηθά να βάζουμε πολλές δραστηριότητες σε περιορισμένο χρονικό διάστημα. Αναπόφευκτα κάνοντας αυτό, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις πρόκλησης στρες
  3. Προσαρμογή: Όταν σχεδιάζουμε το καθημερινό μας πρόγραμμα, είναι απαραίτητο να αφήνουμε αρκετό ελεύθερο χρόνο από τη μια δουλειά που πρέπει να κάνουμε μέχρι την επόμενη. Η απουσία αρκετού χρόνου μεταξύ δύο πραγμάτων που πρέπει να γίνουν και οι δυσκολίες προσαρμογής στην εναλλαγή του αντικειμένου, είναι ικανές να μας προκαλούν υπερβολική ένταση.
    Η χρόνια επανάληψη τέτοιων καταστάσεων μπορεί να οδηγεί σε υπέρβαση των ορίων αντοχής μας, συμβάλλοντας έτσι στο σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης
  4. Επικοινωνία: Η εντυπωσιακή πρόοδος στα τεχνολογικά μέσα επικοινωνίας, επιτρέπουν στους εργαζομένους από οπουδήποτε και εάν ευρίσκονται, στο σπίτι ή αλλού, να έχουν επαφή με διάφορους τρόπους με το χώρο εργασίας, τους συναδέλφους τους και γενικά με το επαγγελματικό τους αντικείμενο.
    Αυτό βέβαια μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Χρειάζεται όμως μέτρο για να μη μετατρέπεται οποιαδήποτε στιγμή, στο σπίτι, στις διακοπές, στην ψυχαγωγία, μια επιπρόσθετη πηγή έντασης και αύξησης της κούρασης
  5. Φιλτράρισμα: Είναι αναπόφευκτο ότι καθημερινά πολλοί θέλουν να έρχονται σε επαφή μαζί μας. Η προστασία του Σαββατοκύριακου μας, από αυτές τις επαφές είναι επιθυμητή. Εάν δεν είναι δυνατόν, τότε ένα αυστηρό φιλτράρισμα με επιλογή μόνο των πλέον απαραίτητων συνομιλιών, επιβάλλεται.
    Το ίδιο βέβαια είναι καλό να γίνεται και κατά τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδες. Η προσοχή στον τομέα αυτό εξοικονομεί ενέργεια, επιτρέπει περισσότερη χαλάρωση και προστατεύει από το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης
  6. Χρόνος για την οικογένεια: Η προσωπική επαφή δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανένα μέσο επικοινωνίας. Αυτό ισχύει τόσο για τον επαγγελματικό χώρο όσο και για την οικογένεια.
    Όμως για την οικογένεια, η αφιέρωση χρόνου για προσωπική επαφή, για να γίνονται δραστηριότητες ή να τρώνε όλα τα μέλη της οικογένειας μαζί, είναι καθοριστικός παράγοντας για τη βελτίωση της ψυχικής κατάστασης του εργαζομένου. Η καλή οικογενειακή κατάσταση και η υποστήριξη που μπορεί να υπάρχει, προστατεύουν από την εργασιακή εξουθένωση
  7. Δημιουργικότητα: Η αφιέρωση χρόνου για δημιουργικές δραστηριότητες, για ψυχαγωγία, για αθλητισμό, συμβάλλουν τα μέγιστα στην καταπολέμηση της εργασιακής εξουθένωσης. Επιτρέπουν τη χαλάρωση, ξεκουράζουν, ανανεώνουν την ψυχική δύναμη.
    Μετά από μια τέτοια αναζωογόνηση, η επανεξέταση δύσκολων προβλημάτων, δίνει μια νέα προοπτική με καλύτερες πιθανότητες επίλυσης δύσκολων προβλημάτων
  8. Έτσι, αποφύγετε να δίνετε υπερβάλλουσα σημασία στη δουλειά σας. Η δουλειά θα έπρεπε είναι απλά ένα μέσο με το οποίο μπορείτε να απολαμβάνετε τη ζωή είτε επειδή σας δίνει οικονομική ανεξαρτησία είτε επειδή απολαμβάνετε το αντικείμενο της εργασίας σας. Όταν όμως θυσιάζετε πράγματα όπως την κοινωνική σας ζωή, την οικογένεια σας ή την ψυχική σας ηρεμία για χάρη της δουλειάς, ίσως θα ήταν χρήσιμο να αναθεωρήσετε τις προτεραιότητες σας.
  9. Εάν τα πράγματα έχουν φτάσει σε κρίσιμο επίπεδο, προσφέρετε στον εαυτό σας χρόνο ξεκούρασης ή ανάπαυσης. Πάρτε άδεια από τη δουλειά σας για να ξεκουραστείτε και να φορτίσετε τις μπαταρίες σας. Η υγεία σας, είναι πολύ σημαντικότερη από τη δουλειά σας και για να είστε αποτελεσματικοί στη δουλειά , πρέπει πρώτα απ’ ολα να είστε υγιείς.
work_down Τελειώνοντας θέλουμε να τονίσουμε ότι είναι δυνατόν σε λιγότερο χρόνο εργασίας, να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, παράγοντας έτσι μεγαλύτερη αξία. Είναι θέμα εκπαίδευσης μας και τελειοποίησης της τεχνικής καλύτερης χρήσης του χρόνου που αποτελεί ένα εξαιρετικά πολύτιμο πόρο.
 
 
Πηγή: http://sciencearchives.wordpress.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Φουντώνει το συναίσθημα του ρατσισμού στην Ελλάδα.

  Γράφει ο Μάρκος Σμυρνάκης   Προσπαθώντας να δώσω ένα σύγχρονο ορισμό για την λέξη “Ρατσισμός”, θα έλεγα ότι, χρησιμοποιείται για να αναγάγει μια ομάδα, ως   υπέρτερη άλλων. Πιο συγκεκριμένα περιγράφει τις πράξεις μιας ομάδας ανθρώπων (οι οποίοι συνδέονται με κάποια κοινά χαρακτηριστικά) εναντίον μίας άλλης ομάδας. Η προέλευση της προέρχεται από το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού, δηλαδή τον φυλετικό ρατσισμό, εκ της Ιταλικής όμως γλώσσας, “ razza ”   (ράτσα) που σημαίνει φυλή.

Βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και Διαφήμισης.

Με δύο λόγια η βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφήμισης. Οι Δημόσιες Σχέσεις στην εποχή μας πρέπει σε συνεργασία με τη διαφήμιση να οδηγούν στα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν θέλαμε να ξεχωρίσουμε κάπως την διαφήμιση από τις δημόσιες σχέσεις, θα ήταν λογικότερο να πούμε ότι με τις δημόσιες σχέσεις περιμένουμε πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που ίσως να μην είναι και μετρήσιμα σε σχέση με αυτά της διαφήμισης που το ζητούμενο είναι άμεσο και με πιο ασφαλείς τρόπους μετρήσιμο. Δημοσίευση: Μάρκος Σμυρνάκης

Διαφήμιση ή Πρόκληση?

Από τον Μιχάλη Χελιδονόπουλο Ο μεγάλος εκφραστής της Επικοινωνίας είναι η Διαφήμιση. Τα μηνύματα που θέλεις να περάσεις, τα μεταμορφώνεις σε εικόνες και δημιουργείς ένα τηλεοπτικό spot. Εκεί μιλάς για το προϊόν σου, προσπαθείς να προσελκύσεις τον πελάτη σου και σίγουρα χτίζεις την εικόνα της μάρκας σου. Η μεγάλη πρόκληση για τους Διαφημιστές είναι η ίδια η...πρόκληση. Η πρόκληση για να προσέξει ο καταναλωτής το προϊόν και τη μάρκα.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη