Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων

Δελτίο Τύπυ από τους "Minoistas" για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων
Κυριακή 18/11/2012


Αυτή την Κυριακή 18 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων, σας καλούμε να ενώσουμε τις φωνές μας για μία ημέρα διαμαρτυρίας ενάντια στα τροχαία ατυχήματα. Η Περιφέρεια Κρήτης, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, εθελοντικές ομάδες και ενεργοί πολίτες του Ηρακλείου, όλοι μαζί, συμμετέχουμε στην διαμαρτυρία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης "Ασφαλής Κρήτη".

Την Κυριακή από τις 9:00 το πρωί, σας περιμένουμε στην πλατεία του Αγίου Τίτου για μία διαφορετική διαμαρτυρία από τους Minoistas. Φέρτε μαζί σας ένα ζευγάρι παπούτσια. Όσα ζευγάρια συγκεντρωθούν θα τοποθετηθούν στο πραύλειο της εκκλησίας και κάθε ζευγάρι θα αντιπροσωπεύει ένα από τα θύματα της ασφάλτου. Το χώρο θα σηματοδοτεί ένα πανό με τα ονόματα των θυμάτων που χάθηκαν φέτος.

Στη συνέχεια, 10:30-11:30, θα ακολουθήσει ειδική προβολή της εκπομπής του Σταύρου Θεοδωράκη  "Πρωταγωνιστές" με θέμα τα τροχαία ατυχήματα. Η ειδική προβολή θα είναι υπο την επιμέλεια του συμβούλου δημοσίων σχέσεων Μάρκου Σμυρνάκη. Ελάτε στην αίθουσα Καστελλάκη στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου (ΕΒΕΗ).

Τη σκυτάλη στις δράσεις της ημέρας θα λάβει η ποδηλατοπορεία που θα ξεκινήσει στις 12:00 από τα Λιοντάρια. Η ποδηλατοπορεία διοργανώνεται σε συνεργασία με την Critical Mass. Την ίδια ώρα όσοι δεν ακολουθήσουν την ποδηλατοπορεία, θα μπορούν να συμμετέχουν στη δράση "Ένα αυτοκόλλητο, που ενώνει τις φωνές μας: «ΌΧΙ άλλο αίμα στην άσφαλτο»", την οποία συντονίζει η Περιφέρεια Κρήτης και σε προκαθορισμένα σημεία της πόλης μας θα μοιράζονται από τους εθελοντές τα σχετικά αυτοκόλλητα. Η μέρα θα κλείσει με το συμβολικό άναμμα περίπου 350 κεριών (ρεσό) στην πλατεία Ελευθερίας, στη μνήμη των θυμάτων που χάθηκαν στην άσφαλτο την προηγούμενη χρονιά.

Ως κίνημα ενεργών πολιτών, οι Minoistas, θα δώσουμε το 'παρών' και θα υποστηρίξουμε ένθερμα την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων, ελπίζοντας να περάσουμε το μήνυμα της ασφαλούς οδήγησης και της υπευθυνότητας που πρέπει να μας διακρίνει είτε οδηγούμε αυτοκίνητο, είτε μοτοσυκλέτα, είτε ποδήλατο. Γιατί να έχουμε τόσες ψυχές χαμένες στην άσφαλτο άδικα; Πρέπει να μάθουμε να λέμε OXI στο Αλκοόλ, OXI στη χρήση Κινητού, OXI στην υπερβολική Ταχύτητα. Να λέμε ΝAI μόνο στη Ζώνη Ασφαλείας, στο Κράνος και στη συνειδητή προσοχή στο δρόμο.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Ε.ΣΥ.ΠΡΟ.Τ.Α. και στατιστικά στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κρήτης, μόνο το μήνα Μάιο του 2012 σημειώθηκαν 25 τροχαία δυστυχήματα, 3 εκ των οποίων ήταν θανατηφόρα! Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων ήταν: οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, παραβίαση των ορίων ταχύτητας, απόσπαση προσοχής του οδηγού, χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση και παραβίαση της προτεραιότητας. (Πηγή: www.esyprota.gr)

Να σας ενημερώσουμε τέλος ότι την Κυριακή το πρωί, στα πλαίσια της ημέρας θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης. Ενώ, επίσης, θα προκηρυχθεί ανοικτός διαγωνισμός ζωγραφικής απεικόνισης μηνύματος για την οδική ασφάλεια σε δημοτικά σχολεία του νησιού μας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Περιφέρειας Κρήτης «Europe Direct».

Σας περιμένουμε όλους την Κυριακή στο κέντρο του Ηρακλείου! Είναι η πρώτη φορά που λέμε ότι δεν πρέπει να λείψει κανείς...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου