Κανένας Δήμος της Κρήτης στην "Ελληνογερμανική Συνέλευση" του κ. Φουχτελ

Εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο είμαστε μάρτυρες της κατ’ ευφημισμό «ελληνογερμανικής συνέλευσης». Πρόκειται για έναν νέο θεσμό, γερμανικής εμπνεύσεως, με τον οποίο επιχειρείται να περιοριστεί η δικαιολογημένη οργή του σκληρά δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού για την ανθελληνική στάση της κας Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε, μια στάσης που στρέφεται τελικά εναντίον και της Ευρώπης. Με κύριο μοχλό τον Υφυπουργό Φούχτελ, ο οποίος είναι εντεταλμένος για την Ελλάδα (αλήθεια, τι προσβολή για τη χώρα μας!), η γερμανική πλευρά επιχειρεί συστηματικά την περαιτέρω διείσδυσή της στην οικονομική, πολιτική, πνευματική και κοινωνική ζωή της χώρας μας, υποσχόμενη δήθεν έργα, τεχνογνωσία και συμβουλές.


Δεν μας λένε όμως όλη την αλήθεια: πέραν της ξεδιάντροπης προσπάθειας εξαγοράς συνειδήσεων ξεχάσανε να μας πούνε ότι όσα τάζουν δεν πρόκειται να τα χρηματοδοτήσει το γερμανικό δημόσιο, ως ένδειξη, έστω και τώρα της αλληλεγγύης τους, αλλά το ΕΣΠΑ, για τη διαχείριση του οποίου υπεύθυνο είναι το ελληνικό Δημόσιο. Δηλαδή θέλουν να κάνουν «μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα»! Αποκρύπτουν επίσης ότι μιλώντας για «έργα» και «ανάπτυξη», εννοούν το πώς θα βάλουν χέρι στον εθνικό μας πλούτο και τους φυσικούς μας πόρους με αντάλλαγμα αέρα κοπανιστό, δηλαδή «τεχνογνωσία, συμβουλές και ανταλλαγή καλών πρακτικών» (αληθεύει άραγε η φήμη ότι υψηλόβαθμα στελέχη της SIEMENS θα διδάξουν καλές πρακτικές για τη δημόσια διοίκηση;…).


Ωστόσο στο ζήτημα υπάρχει μία ακόμα, ίσως και πιο σημαντική, ιστορικά, ηθικά και πολιτικά διάσταση: μέσω διαφόρων μεθόδων, όπως είναι π.χ. η περιβόητη διαδικασία αδελφοποίησης ελληνικών και γερμανικών δήμων, επιχειρούν την αποδυνάμωση της ιστορικής μνήμης του ελληνικού λαού και την εξουδετέρωση της εθνικής προσπάθειας διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Ζητάνε και τα ρέστα αντί να ζητήσουν συγγνώμη, χωρίς υπεκφυγές και προσχήματα, για τα εγκλήματά τους κατά τη διάρκεια της Κατοχής και να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους προς την Ελλάδα και ιδιαίτερα τις αποζημιώσεις προς τις οικογένειες των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας. Κάνουν όμως για μια ακόμη φορά λάθος: ο λαός μας τιμά τις παραδόσεις του, αντιστέκεται στις σειρήνες και δεν θα πάψει να αγωνίζεται για τη δικαίωση των θυμάτων και την καταβολή των γερμανικών οφειλών.


Ας μην ξεχνάμε: η Κρήτη, έδωσε το βαρύτερο φόρο αίματος στον αγώνα για την ελευθερία κι έχει τα περισσότερα Ολοκαυτώματα σε όλη την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Κανείς Δήμος και φορέας από την Κρήτη, και πολύ περισσότερο κανείς μαρτυρικός δήμος δεν πρέπει να δώσει το παρών σ’ αυτή την ανθελληνική και προσβλητική για την Ιστορία μας «συνέλευση».Καλούμε τον Περιφερειάρχη, τους Δημάρχους μας, και ιδίως τους Δημάρχους των Μαρτυρικών Δήμων και τον Κρητικό Πρόεδρο του Δικτύου Μαρτυρικών Δήμων, αλλά και όλους τους έλληνες πολίτες να απέχουν απ’ αυτή τη συνέλευση του αίσχους.


Τιμούμε τον γερμανικό λαό, επιθυμούμε την ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, αλλά ξεκαθαρίζουμε ότι η φιλία και η συνεργασία των χωρών πρέπει να έχει ως θεμέλια την ειλικρίνεια, την αμοιβαιότητα και την αλληλεγγύη. Ως απόδειξη της ειλικρινούς και έμπρακτης μεταμέλειας του γερμανικού κράτους για όσα δεινά προκάλεσε στη χώρα μας απαιτούμε την καταβολή των αποζημιώσεων και επανορθώσεων που μας οφείλει και οι οποίες ούτε παραγράφονται ούτε λησμονούνται.Με τιμή,
Αριστομένης Α. Συγγελάκης

Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου
Δημοτικός Σύμβουλος Βιάννου
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου