Για Ρεκόρ Γκίνες ετοιμάζονται στην Αγία Βαρβάρα

Όπως είχαμε προαναγγείλει ένα μεγάλο Ρεκόρ θα λάβει χώρα στο χωριό της Αγίας Βαρβάρας. Η οριστική ημερομηνία είναι τελικά την Κυριακή 11 Νοεμβρίου. Το Ρεκόρ που θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε, σύσσωμοι σαν μια γροθιά όλοι μαζί οι Αγιοβαρβαρίτες, θα είναι η δημιουργία μια τεράστιας λαχανοσαλάτας μήκους 2,5 χιλιομέτρων περίπου, όσο είναι δηλαδή και το μήκος του χωριού. Βάση των υπολογισμών θα χρειαστούν περισσότεροι από τρεις τόνοι ντόπιο λάχανο και πολλά χέρια βοήθειας.
Η ιδέα άρχισε να συζητιέται πριν από δύο περίπου χρόνια, όταν αναζητούσαμε κάποιο τρόπο ώστε να αναδείξουμε τα τρία βασικά χαρακτηριστικά του χωριού της Αγίας Βαρβάρας. Αναφερόμαστε για τα χαρακτηριστικά της γεωγραφικής θέσης του χωριού (Κέντρο της Κρήτης), του μήκους του χωριού, που όπως αναφέρεται είναι ένα από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθυσμό του και τρίτο χαρακτηριστικό, φυσικά τα ντόπια παράγωγα προϊόντα με κύριο, το ντόπιο Αγιοβαρβαρίτικο λάχανο. Η ιδέα της επίτευξης του Ρεκόρ θα πετύχει σίγουρα το στόχο ανάδειξης των παραπάνω χαρακτηριστικών, αλλά συγχρόνως θα βοηθήσει πολύ και στο βασικό στόχο που έχει θέσει ο Σύλλογος μας, αυτόν της ενδυνάμωσης της ομαδικότητας ανάμεσα στους κατοίκους του χωριού μας, μιας και θα χρειαστεί η βοήθεια όλων σε κάθε τομέα.

Το πρόγραμμα της 11ης Νοεμβρίου έχει ως εξής:
 Από τις 8 το πρωί εκείνης της ημέρες θα πραγματοποιείται έκθεση ντόπιων προϊόντων (αγροτικά και μη)** που παράγουν οι κάτοικοι της Αγίας Βαρβάρας στο προαύλιο χώρο του Δημοτικού σχολείου. Από τις δώδεκα, και συγχρόνως με την έκθεση των προϊόντων, θα υπάρχει ένας τραπέζι στημένο στην αυλή της εκκλησίας όπου θα παρουσιάζονται φαγητά με βασικό συστατικό το λάχανο*. Οι δημιουργοί κάθε εδέσματος θα ενημερώνουν τους παρευρισκομένους για την προέλευση και τους τρόπους παρασκευής του. Την ίδια ώρα, άλλοι συγχωριανοί μας θα μεταφέρουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να στηθεί η σαλάτα κατά μήκος του δρόμου ενώ γυναίκες, άνδρες και παιδιά ανά γειτονιές θα τρίβουν τα λάχανα για τη δημιουργία της σαλάτας. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, σε εικοσιένα σημεία κατά μήκος του χωριού θα υπάρχουν τραπέζια στα οποία οι ντόπιοι θα κερνάνε τους επισκέπτες διάφορα εδέσματα που θα έχουν προετοιμάσει. Αναμένεται γύρω στις μία το μεσημέρι, η σαλάτα να είμαι έτοιμη και τοποθετημένη πάνω στους κατάλληλα σχεδιασμένους πάγκους ώστε να περάσει το επιλεγμένο συνεργείο και να την καταγράψει. Το υλικό που θα συγκεντρωθεί (φωτογραφίες & βίντεο) αργότερα θα αποσταλεί στους υπεύθυνους των Ρεκόρ Γκίνες στο Λονδίνο για να εκτιμήσουν αν η προσπάθεια μας ήταν επιτυχημένη. Αμέσως μετά την καταγραφή, θα δοθεί το σύνθημα για την άμεση κατανάλωση της σαλάτας από τους παρευρισκομένους πάντα με τη συνοδεία των κερασμάτων που θα υπάρχουν ανά γειτονιά. Θα ακολουθήσει κρητικό παραδοσιακό γλέντι στην αυλή της εκκλησίας με τον συγχωριανό μας λυράρη Μιχάλη Καρακωνσταντάκη.
 
Επιγραμματικά το Πρόγραμμα της Ημέρας:
08:00 – 15:30   Εορταστική ατμόσφαιρα στο χωριό με μουσική από τα μεγάφωνα και ανακοινώσεις που θα καθοδηγούν ντόπιους και επισκέπτες προς κάθε κατεύθυνση.
08:00 –  18:00   Έκθεση ντόπιων προϊόντων (αγροτικών και μη)
12:00 –  16:00  Παρουσίαση εδεσμάτων με θέμα το λάχανο  από τους ίδιους τους   
                        δημιουργούς τους
13:00   Καταγραφή της σαλάτας με ηλεκτρονικά μέσα
14:00   Προσφορά της σαλάτας σε ντόπιους και επισκέπτες
15:00   Περισυλλογή εξοπλισμού από το δρόμο, αποκατάσταση συγκοινωνίας
15:30   Έναρξη ζωντανού κρητικού παραδοσιακού γλεντιού στην αυλή της εκκλησίας
 
**Δηλώσεις συμμετοχών παραγωγών για την έκθεση αγροτικών και μη προϊόντων στο 6981279303
*Δηλώσεις συμμετοχών για την έκθεση των φαγητών στο 6984721083
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου