Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η αφυδάτωση μειώνει τη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης

Φωτογραφία για Η αφυδάτωση μειώνει τη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης«Πιες νερό να έχεις το κεφάλι σου γερό». Τη λαϊκή θυμοσοφία έρχονται να επιβεβαιώσουν επιστημονικές μελέτες, οι οποίες... συνδέουν άμεσα την αφυδάτωση με μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και εγρήγορσης σε ενήλικες αλλά και παιδιά.

Πρόσφατα, μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Nutrition, συγκέντρωσε τα δεδομένα από πολυάριθμες μελέτες που διρεύνησαν τη σχέση ανάμεσα στην αφυδάτωση και τις νοητικές λειτουργίες και επιβεβαίωσαν ότι, ακόμα και η ήπια αφυδάτωση (απώλεια 1% έως 2% του βάρους του σώματος) έχει αρνητικές συνέπειες σε νοητικές λειτουργίες.

Συγκεκριμένα έχει φανεί ότι, ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μειώνει την ικανότητα προσοχής και ορισμένες ψυχοσωματικές δεξιότητες, όπως είναι ο χρόνος αντίδρασης σε οπτικά ερεθίσματα και η βραχυχρόνια μνήμη, ενώ «βλάπτει» σοβαρά την αντίληψη του ίδιου του ατόμου για την ικανότητα συγκέντρωσης και εγρήγορσής του.
Οι συντάκτες της μελέτης σημειώνουν ότι, εκτός από τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, που αναμφισβήτητα αποτελούν ομάδες περισσότερο ευάλωτες στην αφυδάτωση, και οι νεαροί ενήλικες βρίσκονται σε κίνδυνο έκπτωσης ορισμένων νοητικών λειτουργιών λόγω της αφυδάτωσης.

Για του λόγου το αληθές η μελέτη διαπιστώνει ότι η ελλιπής ή περιστασιακή πρόσληψη νερού από υγιείς ενήλικες, οι οποίοι εργαζονται σε υψηλές θερμοκρασίες ή ασκούν επαγγέλματα με μεγάλη σωματική καταπόνηση, αναπληρώνει μόνο τα δύο τρίτα της απώλειας των συνολικών υγρών του οργανισμού.

Ειδικά για τα παιδιά η μελέτη υπογραμμίζει ότι ενέργειες για την πρόσθετη ενυδάτωση των μαθητών σε σχολεία των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της συγκέντρωσης των μαθητών και της τόνωση της συμμετοχής τους στη διδακτική διαδικασία.

Τέλος, η μελέτη επισημαίνει ότι, αν και μεγάλου βαθμού αφυδάτωση (απώλεια >5% του βάρους σώματος) είναι σπάνια στον γενικό πληθυσμό, η κατάσταση ήπιας ή μέτριας αφυδάτωσης μπορεί να προκύψει εύκολα. Ανεξάρτητα δε από το πόσο ήπια είναι, η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις νοητικές ικανότητες και να εμπλακεί στην απόδοση κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που εμπλέκονται με την εργασία ή το διάβασμα, αλλά ακόμα και με την οδήγηση και οι οποίες απαιτούν τη χρήση συγκεκριμένων νοητικών δεξιοτήτων.

Ξέρατε ότι:

Σύμφωνα με τις πρόσφατες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, οι ενήλικες άντρες χρειάζονται περίπου 2,5 λίτρα, και οι γυναίκες περίπου 2 λίτρα νερό την ημέρα; Τα στερεά τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, προσφέρουν περίπου το 20% του νερού που προσλαμβάνουμε καθημερινά, αλλά το μεγαλύτερο μέρος που χρειαζόμαστε (80% περίπου) προέρχεται από το πόσιμο νερό αλλά και όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα, όπως το γάλα, οι χυμοί, ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά
Πηγή: newsnow.gr
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και Διαφήμισης.

Με δύο λόγια η βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφήμισης. Οι Δημόσιες Σχέσεις στην εποχή μας πρέπει σε συνεργασία με τη διαφήμιση να οδηγούν στα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν θέλαμε να ξεχωρίσουμε κάπως την διαφήμιση από τις δημόσιες σχέσεις, θα ήταν λογικότερο να πούμε ότι με τις δημόσιες σχέσεις περιμένουμε πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που ίσως να μην είναι και μετρήσιμα σε σχέση με αυτά της διαφήμισης που το ζητούμενο είναι άμεσο και με πιο ασφαλείς τρόπους μετρήσιμο. Δημοσίευση: Μάρκος Σμυρνάκης

Φουντώνει το συναίσθημα του ρατσισμού στην Ελλάδα.

  Γράφει ο Μάρκος Σμυρνάκης   Προσπαθώντας να δώσω ένα σύγχρονο ορισμό για την λέξη “Ρατσισμός”, θα έλεγα ότι, χρησιμοποιείται για να αναγάγει μια ομάδα, ως   υπέρτερη άλλων. Πιο συγκεκριμένα περιγράφει τις πράξεις μιας ομάδας ανθρώπων (οι οποίοι συνδέονται με κάποια κοινά χαρακτηριστικά) εναντίον μίας άλλης ομάδας. Η προέλευση της προέρχεται από το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού, δηλαδή τον φυλετικό ρατσισμό, εκ της Ιταλικής όμως γλώσσας, “ razza ”   (ράτσα) που σημαίνει φυλή.

Δημόσιες Σχέσεις : Η συμβολή της επιστήμης των Δημοσίων Σχέσεων στην πορεία ανάπτυξης της Ελλάδας και κάθε χώρας .

Άρθρο του καθηγητή και συγγραφέα , Γιώργου Παπατριανταφύλλου . Το επάγγελμα των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα έχει μία αξιοθαύμαστη πορεία και λαμπρή Ιστορία . Το επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα η ΕΕΔΣ ( Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων ) ιδρύθηκε το 1965 απο εξαίρετους επιστήμονες και πρωτίστως Αξιοπρεπέστατους Ανθρώπους – επαγγελματίες . Πρωτεργάτης ήταν ο Μάνος Παυλίδης επί σειρά ετών πρόεδρος της ΕΕΔΣ . Το 1965 στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το Παγκόσμιο Συνέδριο της I.P.R.A ( International Public Relations Association ) . Στην Αθήνα υπογράφηκε ο Κώδικας των Αθηνών , ο λαμπρός Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων , ο οποίος παραμένει σε απόλυτη Ισχύ και εφαρμόζεται απο όλα τα επιστημονικά σωματεία και τους επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Παραμένει ως ένα μνημιώδες έργο Πολιτισμού – Ανθρωπισμού και Επαγγελματισμού . Την ΕΕΔΣ εκόσμισαν με την παρουσία τους λαμπροί άνθρωποι του πνεύματος , της επιστήμης , του π

Το Δελτίο Τύπου είναι ενημέρωση

Απο τον Γιώργο Παπατριαντφύλλου Οι παρερμηνείες σχετικά με το τι είναι το Δελτίο Τύπου είναι πάρα πολλές . Σύμφωνα με Βρεττανίδα επικοινωνιολόγο και καθηγήτρια Δημοσίων Σχέσεων : “ Πολλοί λένε πως ασχολούνται με τις Δημόσιες Σχέσεις , λίγοι είναι σε θέση να εξηγήσουν τι είναι οι Δημόσιες Σχέσεις  Ακριβώς στην ίδια λογική πολλοί λένε πως είναι επαγγελματίες στην επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων και γνωρίζουν να συντάσουν Δελτίο Τύπου και να σχεδιάζουν τα λοιπά “εργαλεία” δημοσιότητας αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι να δημιουργούν μία κακή εικόνα για την επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων και τα μέσα που αυτή χρησιμοποιεί .