Τα σχολεία αποκτούν τους...χορηγούς τους

 
Στην «αγορά» αναγκάζονται να βγουν Σύλλογοι Γονέων και διευθυντές σχολείων, στην προσπάθειά τους να βρεθούν χρήματα για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολικών μονάδωνΧορηγίες από γονείς, ιδιώτες αλλά και μεγάλες εταιρείες και πολυεθνικές αναζητούν τα σχολεία προκειμένου να καλύψουν λειτουργικά έξοδα, να κάνουν ανακαινίσεις, να αγοράσουν πετρέλαιο και να καλύψουν είδη πρώτης ανάγκης.


Σύλλογοι Γονέων αλλά και οι διευθυντές των σχολικών μονάδων αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ώστε να εξοικονομήσουν κάποια ποσά τα οποία χρησιμοποιούν για τις ανάγκες των σχολείων, προκαλώντας όμως σε κάποιες περιπτώσεις σφοδρές αντιδράσεις από φωνές που υποστηρίζουν ότι οι χορηγοί δεν έχουν καμία θέση μέσα στα σχολεία, καθώς και διαφημιστικά προϊόντα και έντυπα που έχουν μοναδικό σκοπό να «ψαρέψουν» πελάτες από τον μαθητικό πληθυσμό αλλά και τους γονείς.

Ο στόχος βέβαια των γονέων αλλά και των διευθυντών είναι να στηρίξουν τα σχολεία, αφού τα κονδύλια που παρέχει πλέον η Πολιτεία δεν επαρκούν ούτε για τα βασικά όπως είναι το πετρέλαιο, τα είδη καθαριότητας και τη γραφική ύλη.

Οι εταιρείες
Εχοντας υπόψη όμως την εικόνα που επικρατεί στα σχολεία πολλές εταιρείες προσφέρουν χρήματα ή αναλώσιμα υλικά στα σχολεία έχοντας στόχο όμως τη διαφημιστική τους προβολή.

Το φαινόμενο αυτό πάντως έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, αφού πολλοί διευθυντές σχολείων αλλά και σύλλογοι γονέων αναγκάζονται να βγαίνουν στην κυριολεξία στην «αγορά» προκειμένου να εξοικονομήσουν μικροποσά ή υλικά για τις ανάγκες των σχολικών συγκροτημάτων.

«Φέτος τα σχολεία έχουν πολύ μεγάλες ανάγκες. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούμε να αγοράσουμε ούτε χαρτί υγείας! Σε λίγες μέρες θα πιάσει κρύο. Αμφιβάλλω αν θα έχουμε και πετρέλαιο. Αναγκαζόμαστε να ζητάμε συνεχώς από τους γονείς να προσφέρουν από την τσέπη τους για πράγματα που οφείλει να τα προσφέρει η Πολιτεία», τονίζει στο «Εθνος» η κυρία Γ.Α., διευθύντρια σε δημοτικό σχολείο της Ανατολικής Αττικής και υπογραμμίζει: «Ξέρω ότι οι εταιρείες δεν έχουν θέση μέσα στα σχολεία αλλά δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχουν άνθρωποι να λειτουργούν με τη «λογική» των μεγάλων ευεργετών τους έθνους. Ολοι ζητούν ανταλλάγματα αλλά και εμείς οφείλουμε να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά».

Θέλουν το 10%
Οπως μάλιστα καταγγέλλουν καθηγητές του Πειραιά «η εταιρεία C... με έδρα τον Πειραιά διαφημίζει πως μπορεί να αναλάβει ορισμένα λειτουργικά έξοδα των σχολείων (πετρέλαιο, μικροεπισκευές κλπ?), με αντάλλαγμα το 10% της επιφάνειας του σχολείου να διατίθεται για τη διαφήμιση χορηγών. Εκμεταλλεύεται την άθλια οικονομική κατάσταση των σχολείων, την υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, για να μετατρέψει τα σχολεία σε διαφημιστικές πινακίδες».

Πάντως πάρα πολλά σχολεία όπως για παράδειγμα το Δημοτικό σχολείο της Ανοιξης Αττικής και συγκεκριμένα ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου αναρτά και στο Διαδίκτυο τις χορηγίες που δέχεται τόσο από οικογένειες όσο και από εταιρείες, όπως για παράδειγμα: Εταιρείες με σχολικά και αθλητικά είδη. Πιτσαρίες της περιοχής. Οδοντίατροι. Σούπερ Μάρκετ. Φούρνοι. Πολύ γνωστές γαλακτοβιομηχανίες. Εταιρείες παιδικών επίπλων. Εκκλησίες της περιοχής κ.ά.
 
 
Πηγή: Νέα Κρήτη
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου