Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φουντώνει το συναίσθημα του ρατσισμού στην Ελλάδα.

  Γράφει ο Μάρκος Σμυρνάκης
 
Προσπαθώντας να δώσω ένα σύγχρονο ορισμό για την λέξη “Ρατσισμός”, θα έλεγα ότι, χρησιμοποιείται για να αναγάγει μια ομάδα, ως υπέρτερη άλλων. Πιο συγκεκριμένα περιγράφει τις πράξεις μιας ομάδας ανθρώπων (οι οποίοι συνδέονται με κάποια κοινά χαρακτηριστικά) εναντίον μίας άλλης ομάδας. Η προέλευση της προέρχεται από το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού, δηλαδή τον φυλετικό ρατσισμό, εκ της Ιταλικής όμως γλώσσας, “razza (ράτσα) που σημαίνει φυλή.

Τα είδη του διακρίνονται σε:
1.       Φυλετικός Ρατσισμός: Εξωτερική Εμφάνιση, Χρώμα, μετανάστες
2.       Κοινωνικός Ρατσισμός:  Άστεγοι, Ηλικία, Οικονομική & Κοινωνική Θέση, Θρησκεία, Μειονότητες, Ομοφυλοφιλία, Ναρκωτικά, Ασθένειες, ΑΜΕΑ
3.       Θεσμικός Ρατσισμός
Ελληνική περίπτωση
Στην Ελλάδα παρατηρούνται όλα τα είδη ρατσισμού. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε μείωση του ποσοστού εμφάνισης του. Δυστυχώς όμως δεν κράτησε για πολύ. Σήμερα ο φυλετικός ρατσισμός εκφράζεται ολοένα και πιο έντονα.  Η αιτία αυτού? βασίζεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει φτάσει και “φιλοξενεί” περισσότερους μετανάστες από όσο βαστά η τσέπη των Ελλήνων. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι ο Έλληνας φορολογείτε για την “διάσωση” της χώρας, ο αλλοδαπός όχι. Ο Έλληνας που δεν είναι ασφαλισμένος, θα πληρώσει το νοσοκομείο, εάν όμως δηλώσει ξένο όνομα, θα τον εξυπηρετήσουν δωρεάν, Γιατί? Ο Έλληνας θα φορολογηθεί, θα υπηρετήσει στο στρατό, ενώ ο αλλοδαπός όχι. Υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα όταν είσαι μετανάστης στην Ελλάδα, αλλά σκοπός του άρθρου δεν είναι πια είναι τα πλεονεκτήματα, αλλά ποιός ευθύνεται γι’ αυτά, αυξάνοντας έντονα το χάσμα ρατσισμού στην χώρα μας.
 
Το Πρόβλημα δεν είναι οι μετανάστες
Ως σώφρων άνθρωποι, αξίζει να έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν φταίει κανένας  αλλοδαπός, γι’ αυτή την κατάσταση. Στην πραγματικότητα, οι μετανάστες είναι άνθρωποι οι οποίοι έψαξαν σε ξένη χώρα ένα καλύτερο αύριο. Όπως έκαναν οι Έλληνες μετανάστες στο εξωτερικό. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να τους κατηγορήσει γι’ αυτό. Το πρόβλημα εντοπίζεται καθαρά κυβερνητικό. Πολύ απλά αν πρέπει σε αυτή την φιλόξενη χώρα να επιβιώσουμε Έλληνες και αλλοδαποί, θα πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι το ίδιο, διαφορετικά θα χαθεί η ευημερία μεταξύ Έλληνα και αλλοδαπού. Συγκεκριμένα χρειάζεται αναπροσαρμογή των δικαιωμάτων. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν και συνέπειες, που στην απλή τους μορφή οδηγούν σε μια υποτίμηση μιας ομάδας ατόμων, ενώ σε πιο βαριά μορφή, μπορεί να γεννήσει τα αίτια για τρομοκρατικές ενέργειες ή ακόμα και πόλεμο στο αποκορύφωμα του. Ακούγεται ακραίο, αλλά ωστόσο έχει ξανά συμβεί στο παρελθόν.
Ο Ρατσισμός είναι ένα ευαίσθητο θέμα που χρειάζεται πολύ προσοχή. Κατά τους ειδικούς, ο ρατσισμός θεωρείται παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος του ανθρώπου στην ισότητα, στους τομείς της εργασίας, της πολιτικής, της οικονομίας και άλλων παραγόντων της καθημερινότητας.
«σπουδαίοι αγωνιστές κατά του ρατσισμού, αναγνωρισμένοι παγκοσμίως, και μάλιστα χωρίς χρήση βίας, είναι οι βραβευμένοι με βραβείο Νόμπελ, Νέλσον Μαντέλα που αγωνίσθηκε κατά τουΑπαρτχάιντ και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ που αγωνίστηκε ενάντια των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ».
 
Οι Αιτίες προέλευσης του ρατσισμού
Οι αντιτασσόμενοι στον ρατσισμό, οι οποίοι ανήκουν και στην πλειονότητα, δίνουν εν συντομία, τους ακόλουθους παράγοντες ως υπαίτιους για την προώθηση του.
·         Δημιουργία προκαταλήψεων και στερεοτύπων από την οικογένεια
·         Η εύκολη επιρροή του ανθρώπου σε θέματα προπαγάνδας που έχουν ως κύριο θέμα τον ρατσισμό
·         Η ανεργία ωθεί τους ανθρώπους στον ρατσισμό
·         Έλλειψη παιδείας
·         Κρατικές αδικίες στα δικαιώματα διαμονής μεταξύ αλλοδαπών και ντόπιων πολιτών (φόροι, επιδόματα, υγεία, εργασία, κλπ).
 
Με την ανάγνωση αυτού του άρθρου, πολλοί ίσος μου κρεμάσετε την ταμπέλα “Ρατσιστής”, ωστόσο ως πολίτης της Ελλάδας και αγωνιζόμενος για την επιβίωση της χώρας, εντοπίζω ένα Κρατικό σφάλμα και προσπαθώ να το τονίσω, σκοπεύοντας στον επηρεασμό των αναγνωστών. Σκοπός μου λοιπόν αποτελεί, όσοι το διαβάσατε να κατανοήσετε ότι οι μετανάστες ήρθαν εδώ για τις καλύτερες συνθήκες που η Ελληνική κυβέρνηση τους παρέχει, δεν ζήτησαν τίποτα, τα βρήκαν έτοιμα. Επίσης να υπογραμμίσω ότι δεν δίνω  ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα, ωστόσο το εντοπίζω για τους ειδικούς.
 
 

Σχόλια

  1. Αρκετά επιφανειακή ανάλυση του προβλήματος, όπως οι ανάλατες εκθέσεις που γράφαμε στο λύκειο.
    Μια εκ βαθέων ανάλυση του προβλήματος τίθεται εδώ: http://bit.ly/RzpTRG

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που μπήκατε στη διαδικασία ανάγνωσης μιας επιφανειακής και ανάλατης ανάλυσης, όπως αυτές που γράφουν στο λύκειο. Θα ήθελα όμως να σας υπενθυμίσω ότι και οι τελειόφοιτοι λυκείου, μπορούν να έχουν το δικαίωμα να εκφέρουν την γνώμη τους έστω και αν είναι επιφανειακή, γιατί πολύ απλά ζουν στην ίδια χώρα, υπό τις ίδιες συνθήκες. Θα ήταν προτιμότερο αντί, να κατακρίνεται το παραπάνω κείμενο, να μας στείλετε την εκ βαθέων ανάλυση σας και να την δημοσιεύσουμε.

      Με εκτίμηση

      Διαγραφή
    2. Μόνο που και τα θέματα που γράφαμε στο λύκειο ανάλατα ήταν. Δε θα πει κανένας στα λυκειόπαιδα να γράψει για τη Χρυσή Αυγή και την άνοδο του φασισμού στη χώρα μας. Βλέπεις η επικαιρότητα αποφεύγεται ως θέμα στην έκθεση.

      Το θέμα ξεφεύγει από κάθε αστική ανάλυση και απλές ρήσεις του τύπου "Φταίει η έλλειψη παιδίας". Και φυσικά, οι "ειδικοί", όπως αναφέρεις τους κυβερνώντες είναι άνθρωποι του κεφαλαίου που τους συμφέρει η εξουθένωση των μαζών και κατά συνέπεια η άνοδος του φασισμού, ο οποίος έτσι κι αλλιώς ήταν πάντοτε δεκανίκι του κεφαλαίου (βλέπε Ναζιστική Γερμανία).

      Επομένως, δε περιμένανε οι "ειδικοί" από σένα να τους εντοπίσεις το πρόβλημα. Το γνωρίζουν πολύ καλά. Και δεν το αφήνουν άλυτο από άγνοια. Ξέρουν πολύ καλύτερα από σένα (και μένα) τι κάνουν.

      Φιλικά,
      Γιάννης Θ.
      (το προηγούμενο σχόλιο δεν είναι δικό μου, απλά άδραξα την ευκαιρία)

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Γιάννη. Το συγκεκριμένο άρθρο δεν απευθύνεται στους Κυβερνώντες, αλλά σε αυτούς που λόγω άγνοιας κυρίως υιοθετούν τις αντιλήψεις ισχυρών καθοδηγητών γνώμης (ΜΜΕ- Πρόσωπα, κλπ).

      ΥΓ
      Ο τρόπος με τον οποίο έγραψες την απάντηση σου δείχνει γνώση επί του θέματος. Θα χαρώ πολύ να έχω και ένα κείμενο σου να διαβάσω και να δημοσιεύσουμε εάν θέλεις στις απόψεις φίλων. σκέψου το...

      φιλικά
      Μάρκος Σμυρνάκης

      Διαγραφή
  2. Symfono. kai epishs poioi einai oi eidikoi pou 8a dwsoun lysi sto provlhma?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πρόβλημα είναι Κυβερνητικό, όπως αναφέρεται και στο άρθρο παραπάνω.Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την δική μου άποψη, υπαίτιοι είναι οι ηγέτες της χώρας όπου ψηφίζουν τις αντίστοιχες ρυθμίσεις. Βέβαια μερίδιο ευθύνης μπορεί να αποδοθεί και στο λαό όπου ψηφίζει αυτούς που κυβερνούν....

    Με εκτίμηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και Διαφήμισης.

Με δύο λόγια η βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφήμισης. Οι Δημόσιες Σχέσεις στην εποχή μας πρέπει σε συνεργασία με τη διαφήμιση να οδηγούν στα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν θέλαμε να ξεχωρίσουμε κάπως την διαφήμιση από τις δημόσιες σχέσεις, θα ήταν λογικότερο να πούμε ότι με τις δημόσιες σχέσεις περιμένουμε πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που ίσως να μην είναι και μετρήσιμα σε σχέση με αυτά της διαφήμισης που το ζητούμενο είναι άμεσο και με πιο ασφαλείς τρόπους μετρήσιμο. Δημοσίευση: Μάρκος Σμυρνάκης

Δημόσιες Σχέσεις : Η συμβολή της επιστήμης των Δημοσίων Σχέσεων στην πορεία ανάπτυξης της Ελλάδας και κάθε χώρας .

Άρθρο του καθηγητή και συγγραφέα , Γιώργου Παπατριανταφύλλου . Το επάγγελμα των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα έχει μία αξιοθαύμαστη πορεία και λαμπρή Ιστορία . Το επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα η ΕΕΔΣ ( Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων ) ιδρύθηκε το 1965 απο εξαίρετους επιστήμονες και πρωτίστως Αξιοπρεπέστατους Ανθρώπους – επαγγελματίες . Πρωτεργάτης ήταν ο Μάνος Παυλίδης επί σειρά ετών πρόεδρος της ΕΕΔΣ . Το 1965 στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το Παγκόσμιο Συνέδριο της I.P.R.A ( International Public Relations Association ) . Στην Αθήνα υπογράφηκε ο Κώδικας των Αθηνών , ο λαμπρός Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων , ο οποίος παραμένει σε απόλυτη Ισχύ και εφαρμόζεται απο όλα τα επιστημονικά σωματεία και τους επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Παραμένει ως ένα μνημιώδες έργο Πολιτισμού – Ανθρωπισμού και Επαγγελματισμού . Την ΕΕΔΣ εκόσμισαν με την παρουσία τους λαμπροί άνθρωποι του πνεύματος , της επιστήμης , του π

Διαφήμιση ή Πρόκληση?

Από τον Μιχάλη Χελιδονόπουλο Ο μεγάλος εκφραστής της Επικοινωνίας είναι η Διαφήμιση. Τα μηνύματα που θέλεις να περάσεις, τα μεταμορφώνεις σε εικόνες και δημιουργείς ένα τηλεοπτικό spot. Εκεί μιλάς για το προϊόν σου, προσπαθείς να προσελκύσεις τον πελάτη σου και σίγουρα χτίζεις την εικόνα της μάρκας σου. Η μεγάλη πρόκληση για τους Διαφημιστές είναι η ίδια η...πρόκληση. Η πρόκληση για να προσέξει ο καταναλωτής το προϊόν και τη μάρκα.