Ο φεμινισμός στις μέρες μας


Γράφει η Βογιατζάκη Δέσποινα 

Η ιδέα της ισότητας των δύο φύλλων, εμφανίζεται το 1914, από το κίνημα, με την ονομασία «Σουφραζέτες». Υπερασπίστηκε το δικαίωμα των γυναικών στην ψήφο. Το δικαίωμα της ψήφου, δεν ήταν μόνο μια κίνηση για να αποκτήσουμε αυτό καθεαυτό το δικαίωμα. Επιπλέον, ήταν μια συμβολική κίνηση. «Ζω σε αυτή την κοινωνία, έχω άποψη, έχω ιδέες, φέρνω παιδιά σε αυτή την κοινωνία, ακούστε με, δείτε με

Έπειτα εμφανίστηκε ξανά -τις δεκαετίες '40, '50 & '60- το δεύτερο κίνημα, όπου εστιάζει στην ενδο-οικογενειακή βία, στη μόρφωση, στην φυλετική ισότητα, στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης του σώματος της γυναίκας, στην εργασιακή ισότητα και την σεξουαλική κακοποίηση.


Το 2012 η ισότητα των δύο φύλλων είναι κατοχυρωμένη από όλα τα δημοκρατικά κράτη. Κυρίως στη Δυτική κοινωνία. Η γυναίκα σήμερα έχει κερδίσει το δικαίωμα της στην ψήφο, στην εργασία, στην μόρφωση, στο δημόσιο λόγο.  

Όπως κάθε κίνημα ( πολιτικό, θρησκευτικό, αθλητικό), έτσι και το φεμινιστικό, διαθέτει τους «φανατικούς», «νορμάλ» και «ουδέτερους» φιλάθλους.

Η γυναίκα δημιούργησε τον φεμινισμό όχι για να μπορεί ελεύθερα να καπνίζει, να μιλάει ‘άσχημα’, να πίνει ή να έχει πολλούς εραστές. Ο φεμινισμός δημιουργήθηκε ώστε να μπορεί η γυναίκα να έχει δικαίωμα στη ζωή, δικαίωμα στην επιλογή.

Δυστυχώς, υπάρχουν γυναίκες –είναι μειοψηφία- που στο όνομα του φεμινισμού, έχουν ‘ευνουχίσει’ τους άντρες. Τους φέρονται, όπως ακριβώς φέρονταν - χρόνια πριν-, οι άντρες στις γυναίκες. ΥΠΟΤΙΜΗΤΙΚΆ.

Η 8η Μαρτίου, έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως η Ημέρα της Γυναίκας. Μια ημέρα που δημιουργήθηκε για να θυμόμαστε μια μεγάλη εκδήλωση-διαμαρτυρία που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Μια ημέρα που δημιουργήθηκε για να θυμόμαστε πόσες γυναίκες έχασαν τη ζωή τους υπερασπίζοντας τον φεμινισμό.  Μια ημέρα που δημιουργήθηκε για να θυμόμαστε πόσο τυχερές είμαστε, όλες οι γυναίκες του δυτικού κόσμου. Τέλος, μια ημέρα που δημιουργήθηκε για να θυμόμαστε ότι ο αγώνας δεν ολοκληρώθηκε. Όταν υπάρχουν πολλές χιλιάδες γυναίκες που ζουν χωρίς επιλογή για την ζωή τους, χωρίς δικαίωμα στα θέλω τους, από τις οικογένειές τους και από την κοινωνία όπου ανήκουν ( Συρία, Ιράκ, Πακιστάν, Ουγγαρία, Ουγκάντα, Αλβανία, Ανατολική Τουρκία, κλπ).
Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλές γυναίκες του δυτικού κόσμου, που ανυπομονούν για αυτή την ημέρα. Ώστε να μπορέσουν, στο όνομα του Φεμινισμού, να βγουν για φαγητό ή για ποτό με τις φίλες τους. Να αφήσουν τα παιδιά (στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η μοναδική μέρα του χρόνου) στον άντρα τους- στον πατέρα των παιδιών! Κάποιες από αυτές τις γυναίκες, επιλέγουν εκείνη την ημέρα, ώστε να είναι η μοναδική ημέρα του χρόνου που παίρνουν day-off από το νοικοκυριό!
Αν, τις περισσότερες από αυτές τις γυναίκες, τις παρατηρήσουμε πως είναι στην καθημερινότητα τους όλο τον υπόλοιπο χρόνο, θα τις δούμε να ξυπνάνε από τις 5 το ξημέρωμα για να μαγειρέψουν το μεσημεριανό, να πηγαίνουν στη δουλειά, να σχολάνε για να συνεχίσουν τη δουλειά του νοικοκυριού και το διάβασμα των παιδιών. Έπειτα, ξανά το νοικοκυριό ή την κάλυψη μιας υποχρέωσης. Ενώ την ίδια στιγμή, οι άντρες τους, βρίσκονται για καφέ με τους φίλους τους ή κάνουν κάποια άλλη δραστηριότητα για να ξεκουραστούν από την εργασία τους. Στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να είναι πιστές στα συζυγικά καθήκοντα.  Όλα αυτά τα κάνουν χωρίς να έχουν άλλη επιλογή και στην πραγματικότητα δεν είναι καν ευτυχισμένες!

Ο φεμινισμός δεν ισούται με την έλλειψη θηλυκότητας. Όταν πιστεύεις στον φεμινισμό, τότε μπορείς και έχεις υποχρέωση στον εαυτό σου, να κάνεις πράγματα που θέλεις, σου αρέσουν, σε ευχαριστούν. Επιτρέπεις στον εαυτό σου να έχει το δικαίωμα της επιλογής. 

  • Μπορείς να χωρίσεις, γιατί αυτή είναι η επιλογή σου!
  • Μπορείς να παντρευτείς ξανά, γιατί αυτή είναι η επιλογή σου!
  • Μπορείς να αποκτήσεις παιδί εκτός γάμου, γιατί αυτή είναι η επιλογή σου!
  • Μπορείς να κάνεις άμβλωση, γιατί αυτή είναι η επιλογή σου!
  • Μπορείς να μην δουλεύεις εσύ αλλά μόνο ο άντρα σου, γιατί αυτή είναι η επιλογή σου!
  • Μπορείς να μην παντρευτείς/ γίνεις μάνα, γιατί αυτή είναι η επιλογή σου!
  • Μπορείς να παραμείνεις σε έναν γάμο, χωρίς να το θέλεις πραγματικά, γιατί αυτή είναι η επιλογή σου!
  • Μπορείς να ζεις έτσι όπως θέλει η οικογένεια σου και ο άντρα σου, γιατί αυτή είναι η επιλογή σου!
Αυτό είναι Φεμινισμός!!
Να μπορείς να ζεις όπως ονειρεύεσαι, γιατί μόνο έτσι θα είσαι ευτυχισμένη! Μαζί με εσένα, θα είναι ευτυχισμένοι και όλοι όσοι σε αγαπάνε!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου