Ανάλυση: Οι 50 πιο θαυμαστές εταιρείες

Ακόμη μία πρωτιά για την Apple, που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των πενήντα, πιο αξιοθαύμαστων εταιρειών στον κόσμο του περιοδικού «Fortune».

Με τη χρηματιστηριακή αξία της Apple να ξεπερνάει την προηγούμενη εβδομάδα το «φράγμα» των 500 δισ. δολαρίων, δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κανείς ότι το 2012 αποτελεί μια από τις πιο λαμπρές χρονιές για την εταιρεία. Τα ετήσια έσοδα της εταιρείας έχουν ξεπεράσει τα 100 δισ. δολάρια -χάρη στην 81% αύξηση των πωλήσεων του iPhone και την εντυπωσιακή άνοδο (334%) των πωλήσεων του iPad.

Η επιτυχία και απήχηση των προϊόντων της Apple στο καταναλωτικό κοινό δικαιολογούν και την άνοδο της μετοχής της κατά 75%. Με τον θάνατο του Στιβ Τζομπς είχαν αρχίσει να εγείρονται ερωτήματα για το μέλλον της εταιρείας. Υπό την καθοδήγηση όμως του νέου διευθύνοντος συμβούλου, Τιμ Κουκ, η Apple συνεχίζει να ευημερεί.

Τη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας -η οποία καταρτίσθηκε με βάση τις προτιμήσεις των αναγνωστών του «Fortune»- καταλαμβάνει η Google Για τον «κολοσσό» του Διαδικτύου, το 2011 θα μπορούσε να θεωρηθεί μεταβατική περίοδος.

Η Google προχώρησε σε διάφορες κινήσεις εξαγορών, δαπανώντας 12,5 δολάρια για τη Μotorola Mobility και 125 εκατ. δολάρια για την εξαγορά της Zagat. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Amazon com, μία ακόμη εταιρεία του Διαδικτύου, που εμφάνισε έσοδα 48 δισ. δολαρίων το 2011. Ακολουθεί η Coca-Cola -η μεγαλύτερη εταιρεία αναψυκτικών στον κόσμο- με την χρυσή «πεντάδα» να συμπληρώνεται από μία ακόμη εταιρεία τεχνολογίας, την ΙΒΜ Το 2011 η εταιρεία γιόρτασε την επέτειο 100 ετών από την ίδρυσή της με κέρδη-ρεκόρ στα 15,9 δισ. δολάρια.

Η λίστα με τις πενήντα πιο αξιοθαύμαστες εταιρείες περιλαμβάνει ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου επιχειρείν, όπως η Berkshire Hathaway του δισεκατομμυριούχου Γουόρεν Μπάφετ (7η θέση), η Microsoft (17η θέση), ο πετρελαϊκός όμιλος Exxon Mobil (27η θέση), αλλά και οι αυτοκινητοβιομηχανίες Τοyota Motor, Daimler, BMW Ηοnda Motor. H λίστα συμπληρώνεται με τη Unilever στην 50ή θέση.

Οι δέκα πρώτες

1. Apple

2. Google

3. Amazon.com

4. Coca-Cola

5. IBM

6. FedEx

7. Berkshire Hathaway

8. Starbucks

9. Procter & Gamble

10. Southwest Airlines


 Ανάρτηση: Μάρκος Σμυρνάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου