Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

2045: Η χρονιά όπου ο άνθρωπος θα γίνει αθάνατος

Από τον Μιχάλη Χελιδονόπουλο
 
Κατά το παρελθόν έχουμε ακούσει πολλές εικασίες για το μέλλον του ανθρώπου και για το μέλλον του πλανήτη μας. Όλες σχεδόν οι εικασίες ή προφητείες ή όπως βολεύει τον καθένα να τις χαρακτηρίζει, είχαν ένα αρνητικό πρόσημο το οποίο καθιστούσε το μέλλον του ανθρώπινου είδους δυσοίωνο, πιθανότατα εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης που επικρατεί. Οι πιο γνωστές προφητίες ήταν το ‘’2000 το τέλος του κόσμου’’, ‘’Η αποκάλυψη του Ιωάννη’’ και το ‘’Ημερολόγιο των Μάγιας το οποίο σταματάει το 2012’’.

Τώρα τελευταία φαίνεται πως στην μόδα είναι το φαινόμενο ‘’Singularity’’. Πρόκειται για μια θεωρεία η οποία αντικρούει όλες τις προαναφερθήσες προφητείες πρεσβεύοντας ότι το 2045 θα έχουμε την ‘’απόλυτη ολοκλήρωση’’ του ανθρώπινου είδους, μέσω της εξέλιξης της τεχνολογίας. Πρόκειται για μία θεωρεία η οποία απασχολεί όλο και περισσότερο κόσμο, ειδικότερα τους χρήστες του διαδικτύου. Άλλοι προσπαθούν να το εξηγήσουν και να αποδείξουν ότι ισχύει και άλλοι απλά ‘’τρολλάρουν’’.

Το ‘’Singularity’’ δεν είναι απλά μια ιδέα. Προσελκύει τους ανθρώπους, και αυτοί αισθάνονται έναν δεσμό με έναν άλλο. Μαζί αποτελούν ένα κίνημα, μια υποκουλτούρα. Ο Kurzweil το ονομάζει κοινότητα. Μόλις αποφασίσετε να πάρετε το ‘’Singularity’’ σοβαρά, θα διαπιστώσετε ότι έχετε γίνει μέρος του. Είστε σε μια μικρή αλλά έντονη κυψέλη η οποία διανέμεται παγκοσμίως από ομοϊδεάτες στοχαστές γνωστούς ως Singularitarians.

Δεν είναι όλοι τους Kurzweilians (υποστηρικτές του Kurzweil), το αντίθετο μάλιστα. Υπάρχει χώρος στο εσωτερικό του Singularitarianism για σημαντικές διαφορές απόψεων σχετικά με το τι σημαίνει Singularity, πότε και πώς θα ή δεν θα συμβεί. Αλλά οι Singularitarians μοιράζονται μια κοσμοθεωρία. Σκέφτονται από την άποψη τoυ βάθους του χρόνου, όπου πιστεύουν πως η δύναμη της τεχνολογίας μπορεί να διαμορφώσει την ιστορία. Έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη συμβατική σοφία του ‘’τίποτα’’, και δεν μπορούν να πιστέψουν ότι περπατάνε γύρω, ζουν τη ζωή τους και βλέποντας την τηλεόραση σαν επανάσταση της τεχνητό-νοημοσύνης δεν θα έρθει η τεχνολογική επανάσταση η οποία θα εκραγεί και θα αλλάξει τα πάντα. Δεν έχουν κανένα φόβο να φανούν γελοίοι. Η αποστροφή του πολίτη για τις φαινομενικά παράλογες ιδέες είναι μόνο ένα παράδειγμα της παράλογης προκατάληψης, και δεν έχει κανένας Singularitarian φορτηγό με παραλογισμό. Όταν περάσετε στον νοητικό χώρο θα περάσετε μέσα από μια ακραία κλίση στην κοσμοθεωρία, ένα σκληρό οντολογικό ψαλίδι που χωρίζει Singularitarians από την κοινή πορεία της ανθρωπότητας, όπου αναμένονται αναταράξεις.

Το Singularity είναι μια πολύ γρήγορη έκρηξη νοημοσύνης. Κάθε χρόνο, προχωράει και πιο γρήγορα. Οι στόχοι του singularity είναι οι εξής : Όλες οι ασθένειες θα θεραπεύονται, μιλάμε για την τέλεια αθανασία, την αιώνια νεότητα για όλους. Τα πάντα θα είναι ελεύθερα, χωρίς φτώχεια. Θα εξερευνηθεί και θα αποικηθεί το διάστημα. Το σώμα και το μυαλό μας θα πρέπει να βελτιωθούν μέσω της γενετικής τροποποίησης αλλά και της τεχνολογικής. Όλα έχουν να κάνουν με την Τεχνητή Νοημοσύνη, την βιοτεχνολογία, την νανοτεχνολογία, τα nanobots, την ρομποτική, τα 3D την εκτύπωση, την χειραγώγηση του DNA και τα βλαστικά κύτταρα. Το singularity είναι μια φοβερή ουτοπία, για την απόλυτη ευτυχία.

Προθεσμία για τη δική μας ιδιομορφία είναι το έτος 2045. Μάλιστα υπάρχουν πολλές ομάδες και οργανώσεις οι οποίες συμβάλλουν ώστε αυτή η ουτοπία να πραγματοποιηθεί με σύνθημα ‘’Είμαστε το μέλλον’’. Σκοπός τους είναι το singularity να συμβεί νωρίτερα αντί για αργότερα. 
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και Διαφήμισης.

Με δύο λόγια η βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφήμισης. Οι Δημόσιες Σχέσεις στην εποχή μας πρέπει σε συνεργασία με τη διαφήμιση να οδηγούν στα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν θέλαμε να ξεχωρίσουμε κάπως την διαφήμιση από τις δημόσιες σχέσεις, θα ήταν λογικότερο να πούμε ότι με τις δημόσιες σχέσεις περιμένουμε πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που ίσως να μην είναι και μετρήσιμα σε σχέση με αυτά της διαφήμισης που το ζητούμενο είναι άμεσο και με πιο ασφαλείς τρόπους μετρήσιμο. Δημοσίευση: Μάρκος Σμυρνάκης

Φουντώνει το συναίσθημα του ρατσισμού στην Ελλάδα.

  Γράφει ο Μάρκος Σμυρνάκης   Προσπαθώντας να δώσω ένα σύγχρονο ορισμό για την λέξη “Ρατσισμός”, θα έλεγα ότι, χρησιμοποιείται για να αναγάγει μια ομάδα, ως   υπέρτερη άλλων. Πιο συγκεκριμένα περιγράφει τις πράξεις μιας ομάδας ανθρώπων (οι οποίοι συνδέονται με κάποια κοινά χαρακτηριστικά) εναντίον μίας άλλης ομάδας. Η προέλευση της προέρχεται από το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού, δηλαδή τον φυλετικό ρατσισμό, εκ της Ιταλικής όμως γλώσσας, “ razza ”   (ράτσα) που σημαίνει φυλή.

Το Δελτίο Τύπου είναι ενημέρωση

Απο τον Γιώργο Παπατριαντφύλλου Οι παρερμηνείες σχετικά με το τι είναι το Δελτίο Τύπου είναι πάρα πολλές . Σύμφωνα με Βρεττανίδα επικοινωνιολόγο και καθηγήτρια Δημοσίων Σχέσεων : “ Πολλοί λένε πως ασχολούνται με τις Δημόσιες Σχέσεις , λίγοι είναι σε θέση να εξηγήσουν τι είναι οι Δημόσιες Σχέσεις  Ακριβώς στην ίδια λογική πολλοί λένε πως είναι επαγγελματίες στην επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων και γνωρίζουν να συντάσουν Δελτίο Τύπου και να σχεδιάζουν τα λοιπά “εργαλεία” δημοσιότητας αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι να δημιουργούν μία κακή εικόνα για την επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων και τα μέσα που αυτή χρησιμοποιεί .

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη