Τι πολίτευμα έχουμε στην Ελλάδα;

Τον τελευταίο διάστημα μετά από συζητήσεις με διάφορα άτομα, κατάλαβα ότι πολλοί είναι αυτοί που έχουν μπερδέψει το πολίτευμα της Ελλάδας. Ίσως μετά από τόσες συζητήσεις, μπερδεύτηκα κι εγώ. Ας βρούμε όμως την άκρη, η λέξη δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι Ελληνική και αν αναζητήσουμε σε κάποιο λεξικό τη σημασία της, θα δούμε ότι σημαίνει: πολίτευμα λαϊκής κυριαρχίας, όπου ο λαός κυβερνά με αιρετούς αντιπροσώπους του: στη δημοκρατία, αυτός που βάνει το νόμο είναι ο ίδιος ο λαός, με την εξουσία που δίνει στους καλύτερους, κι όχι ο τύραννος (Π. Πρεβελάκης). 

Βλέπουμε ότι αυτό συμβαίνει πραγματικά και στην Χώρα μας, έχουμε τους “καλύτερους” ή αλλιώς με δημοκρατικό λόγο “εκλεκτούς” να μας κυβερνούν. Το έργο τους είναι εμφανές, κατάφεραν όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά με το δικό του λιθαράκι να μας εκσυγχρονίσουν, όχι μόνο βάζοντας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με ταχύτατους ρυθμούς, έπειτα από την ελεγχόμενη χρεοκοπία μας, να αποδείξουν ότι η Ε.Ε. ακολουθεί μια σφαλμένη στρατηγική που ευνοεί μόνο τους δυνατούς. 

Στην συνέχεια ας δούμε τον ορισμό της λέξης “τυραννία” όπου σημαίνει την αυθαίρετη και καταπιεστική διοίκηση, εξουσία του τυράννου | (μτφ.) καταπίεση | βάσανο. Τυράννους δεν έχουμε, ευτυχώς για εμάς, έχουμε ελευθερία λόγου και έκφρασης σε διάφορες μορφές όπως τις συχνά επαναλαμβανόμενες τελευταία διαδηλώσεις. Ωστόσο κάπου στην επεξήγηση είδαμε ότι υπάρχει και ο όρος “καταπιεστική διοίκηση”. Μήπως κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει και στο πολίτευμα μας? Θα λέγαμε πως ναι και για να το αιτιολογήσουμε θα φέρουμε για παράδειγμα το γεγονός ότι μόνο οι ηγέτες της χώρας επιθυμούν την εφαρμογή του μνημονίου στους πολίτες, παραβλέποντας την ψυχική τους ευημερία και την ανάγκη τους για αξιοπρεπής επιβίωση. 

Μάλλον το πολίτευμα της χώρας μας είναι κάτι διαφορετικό από τα παραπάνω συνδυάζοντας όμως και τους δύο όρους, μην ψάξετε σε λεξικό δεν θα το βρείτε. Το πολίτευμα μας λέγεται “Επιτακτική Δημοκρατία”. Με αυτό το πολίτευμα έχουμε το δικαίωμα της ψήφου, ελεύθερη βούληση και λόγο, αλλά και από την άλλη όχθη οι ηγέτες έχουν το δικαίωμα διαστρέβλωσης τους προεκλογικού τους λόγου, αγνόησης της διαμαρτυρίας του λαού, καθώς και επιβολής στους υπόλοιπους βουλευτές να ψηφίσουν μαζί τους το νέο μνημόνιο, εάν δεν επιθυμούν να αποκοπούν από τα πολιτικά τους καθήκοντα .
Γράφει ο Μάρκος Σμυρνάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου