Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα λύματα απειλούν τις φώκιες

Αντιμέτωπη με μια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή βρίσκεται η θαλάσσια περιοχή της Κιμώλου, στην οποία ζει και αναπαράγεται η μεσογειακή φώκια. Το οικοσύστημα απειλείται από τον δημοτικό βιολογικό καθαρισμό του νησιού, που εδώ και χρόνια δηλητηριάζει με ακατέργαστα λύματα το θαλάσσιο περιβάλλον.

Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος βεβαιώνουν ότι η αμαρτωλή δραστηριότητα εκβάλλει μέσα στην προστατευόμενη περιοχή του νησιού, το οποίο είναι ενταγμένο στο δίκτυο ΝΑΤURA 2000. Ολα αυτά συμβαίνουν σε απόσταση αναπνοής από τη νήσο Πολύαιγο, η οποία πρόκειται σύντομα να ανακηρυχτεί θαλάσσιο πάρκο, καθώς οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει στις ακτές του πάνω από 46 φώκιες που ζουν και αναπαράγονται στην ευρύτερη περιοχή.

Περιβαλλοντικοί φορείς εκφράζουν στη Real planet τις σοβαρές τους ανησυχίες για την οικολογική καταστροφή που συντελείται στο νησί και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την προστασία του θηλαστικού, αλλά και του ευαίσθητου θαλάσσιου περιβάλλοντος.

«Τα λύματα του βιολογικού καθαρισμού αποτελούν μια εν δυνάμει απειλή για ολόκληρο το σπάνιο θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής», τονίζει ο ερευνητής της Εταιρείας Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας (MOm), Βαγγέλης Παράβας, και συνεχίζει: «Ολόκληρη η θαλάσσια περιοχή της Κιμώλου και της Πολυαίγου φιλοξενεί το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας. Η περιοχή πρέπει να προστατευτεί από κάθε δραστηριότητα που θα μπορούσε να υποβαθμίσει το περιβάλλον».


Ο «αμαρτωλός» βιολογικός

Ο βιολογικός καθαρισμός της Κιμώλου λειτουργεί από το 1994 και κόστισε 830.000 ευρώ. Ομως, οι Αρχές του νησιού ποτέ δεν κατασκεύασαν τα βασικά έργα που θα εξασφάλιζαν την ορθή περιβαλλοντική του λειτουργία. Μεταξύ άλλων, προβλεπόταν η δημιουργία χερσαίου και υποθαλάσσιου αγωγού διάθεσης λυμάτων, όμως αυτό το έργο δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Επιπλέον, ποτέ δεν εξασφάλισαν τις απαραίτητες άδειες διάθεσης αποβλήτων στη θάλασσα, με αποτέλεσμα ο βιολογικός να λειτουργεί χωρίς κανέναν σεβασμό προς το ευαίσθητο περιβάλλον του νησιού. Αντίθετα, ο δήμος επέλεξε να τοποθετήσει λάστιχα και πλαστικούς σωλήνες, που διασχίζουν τα χωράφια της περιοχής, αδειάζοντας τα βοθρολύματα απευθείας στη θάλασσα. Η ένταξη για τη χρηματοδότηση, ύψους 1.300.000 ευρώ, και την κατασκευή αγωγού ξεκίνησε το 2005. Ο σχεδιασμός προέβλεπε να διανύει 1.000 μέτρα στο έδαφος της Κιμώλου και να καταλήγει σε χώρο υποδοχής, σε μια παραλία στη θέση Σκάλα Τέντα, και να προχωράει υποθαλάσσια άλλα 500 μέτρα, δηλαδή ακόμη πιο κοντά στην Πολύαιγο.


Σε περίπτωση που θα συναντούσε εμπόδια στο υποθαλάσσιο έδαφος, ο μελετητής του έργου προέβλεπε μία λύση: θα τοποθετούσε δυναμίτες και εκρηκτικές ύλες μέσα στο σπίτι της μεσογειακής φώκιας, προκειμένου να λύσει το «δύσκολο» τεχνικό πρόβλημα!


Φυσικά, το έργο σταμάτησε το 2005, έπειτα από την έγκαιρη επέμβαση της τότε νομαρχίας Κυκλάδων, καθώς οι υπηρεσίες της διατηρούσαν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με τη λειτουργικότητα του έργου. Εναν χρόνο μετά, οι υπηρεσίες Υγείας της νομαρχίας, σε αυτοψία τους, εντόπισαν υψηλές
τιμές κολοβακτηριδίων που ρύπαιναν ασύστολα τη θαλάσσια περιοχή. Αμέσως, ο εισαγγελέας Σύρου παρενέβη αυτεπάγγελτα και άσκησε ποινική δίωξη για την οικολογική καταστροφή που προκαλούσε ο αγωγός.

Στη Βουλή

Το θέμα έφτασε στο Κοινοβούλιο, με ερώτηση των Γιάννη Δημαρά και Βασίλη Οικονόμου προς το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι βουλευτές ζητούσαν εξηγήσεις για την κατασκευή του έργου, καθώς επίσης και τις επιπτώσεις που προκαλεί στο περιβάλλον η πλημμελής λειτουργία του. Αναυδοι, οι βουλευτές διαπίστωσαν ότι το έργο είχε προταθεί εκ νέου για χρηματοδότηση, με προϋπολογισμό 4.979.287,77 ευρώ, προκειμένου να υλοποιηθούν τα έργα για την καλή του λειτουργία που, σύμφωνα με την αρχική μελέτη, έπρεπε ήδη να έχουν γίνει. Τελικά, η πρόταση χρηματοδότησης του έργου απορρίφτηκε.


Στην Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος σήμανε συναγερμός. Το 2009 κινητοποιήθηκε άμεσα κλιμάκιο των «πράσινων ράμπο» και σταμάτησε το έργο, καθώς βεβαίωσαν σωρεία περιβαλλοντικών παραβάσεων στην εγκατάσταση. Παρατήρησαν επιπλέον ότι σε πολλά σημεία οι πλαστικοί σωλήνες έχουν σπάσει, με αποτέλεσμα να δημιουργούν τοπικές εστίες μόλυνσης από τα βοθρολύματα, δημιουργώντας έτσι αποπνικτική ατμόσφαιρα και κίνδυνους για τη δημόσια υγεία των κατοίκων. Το πρόστιμο που εισηγήθηκαν ήταν της τάξης των 88.500 ευρώ.


Έγκλημα διαρκείας

Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι από τη σύνταξη της αναφοράς των επιθεωρητών και ενώ όλοι πίστευαν ότι η υπόθεση είχε κλείσει, μια επώνυμη καταγγελία ιδιώτη ήρθε να ταράξει τα νερά. Ο Νικόλαος Λογόθετης, που διατηρεί αναψυκτήριο στην περιοχή, κατήγγειλε στους επιθεωρητές ότι ο δήμος όχι μόνο δεν συμμορφώθηκε προς τις υποδείξεις τους, αλλά αντίθετα είχε αρχίσει να εκτελεί νέες εργασίες για την τοποθέτηση του αγωγού, χωρίς καν να έχει ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου. Το έργο σταμάτησε ξανά. Οι επιθεωρητές ζήτησαν εξηγήσεις και πάλι όμως δεν πήραν τις απαντήσεις που ζητούσαν. Αυτή τη φορά, όμως, οι επιθεωρητές δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια. Η υπόθεση διαβιβάστηκε απευθείας στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ρούσο Παπαδάκη. Ο εισαγγελέας Περιβάλλοντος αντιλήφθηκε άμεσα την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και ζήτησε να εξακριβωθεί το μέγεθος του περιβαλλοντικού προβλήματος, καθώς και να πραγματοποιηθεί εξονυχιστικός οικονομικός έλεγχος από την αρχή της κατασκευής του έργου, προκειμένου να αποδοθούν ποινικές ευθύνες στους ενόχους.


Πηγή: real.gr/ του Γιάννη Μύττη
Ανάρτηση: Βογιατζάκη Δέσποινα
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και Διαφήμισης.

Με δύο λόγια η βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφήμισης. Οι Δημόσιες Σχέσεις στην εποχή μας πρέπει σε συνεργασία με τη διαφήμιση να οδηγούν στα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν θέλαμε να ξεχωρίσουμε κάπως την διαφήμιση από τις δημόσιες σχέσεις, θα ήταν λογικότερο να πούμε ότι με τις δημόσιες σχέσεις περιμένουμε πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που ίσως να μην είναι και μετρήσιμα σε σχέση με αυτά της διαφήμισης που το ζητούμενο είναι άμεσο και με πιο ασφαλείς τρόπους μετρήσιμο. Δημοσίευση: Μάρκος Σμυρνάκης

Φουντώνει το συναίσθημα του ρατσισμού στην Ελλάδα.

  Γράφει ο Μάρκος Σμυρνάκης   Προσπαθώντας να δώσω ένα σύγχρονο ορισμό για την λέξη “Ρατσισμός”, θα έλεγα ότι, χρησιμοποιείται για να αναγάγει μια ομάδα, ως   υπέρτερη άλλων. Πιο συγκεκριμένα περιγράφει τις πράξεις μιας ομάδας ανθρώπων (οι οποίοι συνδέονται με κάποια κοινά χαρακτηριστικά) εναντίον μίας άλλης ομάδας. Η προέλευση της προέρχεται από το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού, δηλαδή τον φυλετικό ρατσισμό, εκ της Ιταλικής όμως γλώσσας, “ razza ”   (ράτσα) που σημαίνει φυλή.

Το Δελτίο Τύπου είναι ενημέρωση

Απο τον Γιώργο Παπατριαντφύλλου Οι παρερμηνείες σχετικά με το τι είναι το Δελτίο Τύπου είναι πάρα πολλές . Σύμφωνα με Βρεττανίδα επικοινωνιολόγο και καθηγήτρια Δημοσίων Σχέσεων : “ Πολλοί λένε πως ασχολούνται με τις Δημόσιες Σχέσεις , λίγοι είναι σε θέση να εξηγήσουν τι είναι οι Δημόσιες Σχέσεις  Ακριβώς στην ίδια λογική πολλοί λένε πως είναι επαγγελματίες στην επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων και γνωρίζουν να συντάσουν Δελτίο Τύπου και να σχεδιάζουν τα λοιπά “εργαλεία” δημοσιότητας αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι να δημιουργούν μία κακή εικόνα για την επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων και τα μέσα που αυτή χρησιμοποιεί .

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη