Η σημασία προβολής της Χώρας μου στα ξένα ΜΜΕ

Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι η εικόνα που προβάλλεται από τα διεθνή ΜΜΕ, είναι αρκετά γενικευμένη και περιορισμένη, λόγο της μικρής διάρκειας που αφιερώνεται στην Ελληνική Είδηση. Ωστόσο φαίνεται να υπάρχει σεβασμός προς την χώρα μας, λόγω κυρίως του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού. Η σπουδαιότητα των δημοσιεύσεων και των μηνυμάτων που προβάλλονται από τα ξένα ΜΜΕ, είναι σημαντικά για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος εμφανίζεται στο γεγονός ότι η πηγή της είδησης, είναι αποστασιοποιημένη και πιο κοντά στην πραγματικότητα, αφού δεν κατευθύνεται από συμφέροντα της Ελληνικής κοινωνίας. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες μία διεθνή είδηση να είναι πιο αντικειμενική σε σχέση με μια ελληνική, διότι στην διεθνή πηγή, κρίνονται τα γεγονότα, χωρίς να υποκρύπτουν συμφέροντα, κρατικά, διοικητικά, διαφημιστικά ή ακόμα και έκφραση συναισθήματος, όπως θυμού, φόβου, η ειρωνείας. 

Ο δεύτερος λόγος είναι καθαρά τουριστικός, αφού η προβολή με τα επεισόδια που έχουν προκληθεί καθώς και η έλλειψη ασφαλιστικών μέτρων, προκαλούν αρνητική δημοσιότητα για την χώρα μας και κατά συνέπεια μείωση του τουρισμού. Δεν μπορεί από την μία να προβάλλεται το σποτ από το υπουργείο πολιτισμού και να δείχνει μια ωραία Ελλάδα την στιγμή που στο δελτίο ειδήσεων παρουσιάζονται εικόνες ενός διαλυμένου πολιτισμού. Η θετική η αρνητική εικόνα, επιδρά ανάλογα στην δύναμη και το κύρος της κάθε χώρας προς τους γείτονες της. Επηρεάζει τον τουρισμό, τις εξαγωγές της, καθώς και την οικονομική και διοικητική της άνεση.


Από τον Μάρκο Σμυρνάκη2 σχόλια:

  1. Αυτό όμως δεν συμβαίνει, πάντοτε. όπως και στη δική μας χώρα, τα περισσότερΑ ΜΜΕ, προβάλουν την μια πλευρά του νομίσματος, ώστε να προωθηθούν τα συμφέροντα του εκάστοτε προσώπου ή οργανισμού. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στις άλλες χώρες, εντός ή εκτός, Ε.Ε. Μπορεί, μιας και δεν βλέπουμε τις ειδήσεις των άλλων χωρών, να προβάλονται και ψεύδη, συκοφαντίες και να αναφέρονται για την Ελλάδα χωρίς σεβασμό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το παραπάνω κείμενο αναφέρεται σε Διεθνή ΜΜΕ που προμηθεύουν ειδήσεις στα τοπικά ΜΜΕ ανά χώρα. Σίγουρα πάντως υπάρχουν και οι εξαιρέσεις σε κάποιες ειδήσεις που διαστρεβλώνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή