Ποιος ήταν ο Rauf Denktaş


Γράφει η Βογιατζάκη Δέσποινα

Ο Rauf Denktaş γεννήθηκε στην Πάφο το 1924. Ο πατέρας του, Ραΐφ Εφέντης και η μητέρα του Χρυσαλίδα, καταγόντουσαν από το αμιγώς τουρκοκυπριακό χωριό Άγιος Επιφάνιος. 

Ο Rauf Denktaş αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας. Το 1944, μετέβη στο Λονδίνο, όπου σπούδασε Νομικά στο Lincoln's Inn με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου. Αποφοίτησε το 1947 και επέστρεψε στην Κύπρο, όπου άρχισε να αναμειγνύεται και στην πολιτική

Το 1949 διορίστηκε, από τους Άγγλους αποικιοκράτες, δικηγόρος του Στέμματος της Εισαγγελίας και  το 1953 έγινε Βοηθός Γενικός Εισαγγελεύς. Την περίοδο εκείνη ο Rauf Denktaş ανέλαβε ως εισαγγελέας την προώθηση πολλών υποθέσεων εναντίον Ελληνοκυπρίων αγωνιστών της ΕΟΚΑ από τους 'Άγγλους και πέτυχε την καταδίκη πολλών κύπριων αγωνιστών.

 

Υπήρξε ηγετικό στέλεχος της Τουρκοκυπριακής Τρομοκρατικής Οργανώσεως (Türk Mükavemet Teşkilatι), που στόχο είχε τη διχοτόμηση της Κύπρου, βάση της επίσημης πολιτικής γραμμής της Τουρκίας. 

 

Οι Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου του 1959 τον βρήκαν αντίθετο. Θεωρούσε ότι η μόνη λύση ήταν αυτή της διχοτομήσεως της Κύπρου. Κατά τη διάρκεια των αιματηρών γεγονότων της τουρκοκυπριακής ανταρσίας, που ξέσπασαν τον Δεκέμβριο του 1963 με αφορμή την πρόταση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου για τροποποίηση δεκατριών σημείων του Συντάγματος, ο Denktaş είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Τον Ιανουάριο του 1964 έλαβε μέρος στην πενταμερή διάσκεψη του Λονδίνου για το Κυπριακό ζήτημα και τον επόμενο μήνα εμφανίσθηκε ως εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων στα Ηνωμένα Έθνη, όπου υπεραμύνθηκε των τουρκοκυπριακών θέσεων και, διαστρέφοντας τα γεγονότα της ένοπλης τουρκοκυπριακής ανταρσίας κατηγόρησε την Κυπριακή Κυβέρνηση. Μετά την τουρκική εισβολή, το 1974, ο Rauf Denktaş κατέστη παντοδύναμος, έχοντας την πλήρη υποστήριξη των κατοχικών στρατευμάτων. Εκδίωξε είκοσι χιλιάδες (20.000) εγκλωβισμένους Ελληνοκυπρίους που ζούσαν στην χερσόνησο της Καρπασίας, ενώ εξανάγκασε χιλιάδες Τουρκοκυπρίους, που ζούσαν στις ελεύθερες περιοχές, να μεταβούν στα κατεχόμενα. Στις 13 Φεβρουαρίου 1975 ανακήρυξε τα κατεχόμενα εδάφη σε ‘Ομόσπονδο Τουρκοκυπριακό Κράτος’.  Στις 15 Νοεμβρίου 1983  προέβη στην ανακήρυξη της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου». Ενός «κράτους» που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. Τέλος, μετέφερε δεκάδες χιλιάδες εποίκους από την Τουρκία με σκοπό την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου.

Ο Rauf Denktaş ήρθε σε ρήξη με τον Tayyip Erdoğan, όταν διαφώνησε με την υποστήριξη του σχεδίου Ανάν. Τον επόμενο χρόνο αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική.

 

Νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της κατεχόμενης πλευράς της Λευκωσίας με ανεπάρκεια σε ζωτικά όργανα, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή στις 13 Ιανουαρίου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου