Αλέκος Χρηστάκης: Ένας σύγχρονος «Ζορμπάς»


Στο κείμενο που σας παραπέμπουμε, θα δείτε έναν άνθρωπο γεμάτο ενέργεια, μερακλή και ακούραστο, να αφηγείται στην Μαρία Κακουλάκη τις εμπειρίες και τις γνώσεις του, από την 40 χρόνη πλέον καριέρα του στις κοινωνικές επιστήμες και έρευνας στο δομημένο δημοκρατικό διάλογο, δημιουργώντας την εντύπωση ενός πραγματικού ταξιδιού ανάμεσα στη διανόηση και στο συναίσθημα, ένα μάθημα πατριωτισμού και δημοκρατίας.

Πριν σας παραπέμψουμε στο κείμενο θα σας δώσουμε δύο κύρια σημεία, για το πως ένας άνθρωπος με τόσο σημαντικές γνώσεις και εμπειρία, ερμηνεύει το αδιέξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.

Δυστυχώς, σήμερα η Ελλάδα, πάσχει από ακατάσχετους μονολόγους, έλλειψη συλλογικής ιδιοκτησίας και συνείδησης των προβλημάτων των οποίων αντιμετωπίζει. Το λάθος είναι, ότι το χρήμα έχει γίνει «θρησκεία», και οι κοινωνίες μιλάνε τη γλώσσα που επιβάλλουν οι οικονομολόγοι. 
Εμείς οι Έλληνες έχουμε χάσει τη διαλογική μας ικανότητα, έχουμε χάσει τον τρόπο να συζητούμε, να ακούμε ο ένας την ψυχή του άλλου και το μόνο που κάνουμε είναι να επιρρίπτουμε ευθύνες ο ένας στον άλλο, αντί να σηκώσει ο καθένας το βάρος της προσωπικής του ευθύνης. 
Ανάρτηση: Μάρκος Σμυρνάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου