Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Η Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου, μετά την συντονισμένη προσπάθεια με μία παγκοσμίου εμβέλειας οργάνωση, την WWF, την συμβολή πολιτών και των άλλων φορέων του Αγίου Νικολάου έχει βάλει τις βάσεις για την προστασία και την ανάδειξη του Υγροτόπου του Αλμυρού.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας δώσαμε συνεντεύξεις σε δύο τηλεοπτικά δίκτυα του Ηρακλείου και έγινε διαδικτυακή καταχώρηση στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, όπου διαφημιζόταν η συγκεκριμένη παραλία – υγροβιότοπος. Έτσι άλλωστε συμβάλαμε και στην τουριστικού χαρακτήρα ανάδειξη της περιοχής. Με τον ίδιο τρόπο και η WWF σε παγκόσμιο επίπεδο διαφημίζει μέσω του δικτύου της αυτόν τον υδροβιότοπο ώστε να αναδειχτεί και να προστατευτεί η φυσική του αξία.

Η παρατήρηση πουλιών εξάλλου, είναι από τους ισχυρότερους πόλους έλξης τουρισμού παγκοσμίως. Διεθνές πρακτορείο εξειδικευμένο στην παρατήρηση πουλιών ήδη στέλνει πελάτες στον υγρότοπο του Αλμυρού ετησίως και καθ’όλη τη διάρκεια του έτους, πράγμα που κινδυνεύει να σταματήσει όπως μας ενημέρωσαν υπεύθυνοι, καθώς η ορθολογική διαχείριση και οι κατάλληλες υποδομές που πρέπει να δημιουργηθούν με «μεράκι», αποδείχθηκε το φετινό καλοκαίρι από τους διαχειριστές τις παραλίας ότι αδυνατούν να γίνουν.

Αντιθέτως, παραχωρήθηκε σε ιδιώτες η εκμετάλλευση τμήματος της παραλίας, χωρίς ουσιαστικά κανόνες, με αποτέλεσμα να έχουμε σοβαρά πισωγυρίσματα όπως εκκωφαντική μουσική, ακατάλληλη χωροθέτηση καντίνας, τσουχτερές τιμές, κορεσμός από ξαπλώστρες αλλά και ανυπαρξία γενικότερου σχεδίου για την διαχείρισή του (μονοπάτια, παρατηρητήριο, κανόνες, οριοθέτηση).

Επαναλαμβάνουμε τις προτάσεις μας για την ορθολογική διαχείριση και προστασία του Αλμυρού:

Μελέτη και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την μελλοντική διαχείριση του υγροτόπου, της παραλίας και του περιβάλλοντος χώρου, το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και :

· Αποκατάσταση της κοίτης του ποταμού όπου έχει περιοριστεί για την κατασκευή των γεφυρών και των υπολοίπων παράνομων κατασκευών
· Απομάκρυνση των σωλήνων υδροληψίας που υπάρχουν στο ποτάμι, καθώς απαγορεύεται αυστηρά. Κατάργηση των σωλήνων απορροής που πιθανώς χρησιμοποιούνται για το άδειασμα παρακείμενων πισινών, ενέργεια αρκετά επικίνδυνη για ενδεχόμενη ρύπανση.
· Φύτευση στις παράνομες κατασκευές επί του ποταμού ώστε να αποκατασταθεί όσο είναι δυνατόν η βλάστηση της περιοχής. Απομάκρυνση των εξωγενών φυτών από τα όρια του υγροτόπου .
· Κατασκευή μίας μόνο καλαίσθητης ξύλινης γέφυρας και απομάκρυνση των υπολοίπων καθώς και των περιττών μπαζών
· Οριστική οριοθέτηση του υγροτόπου του Αλμυρού. Περιμετρικά έχουν καθοριστεί συντεταγμένες από την WWF, οι οποίες υιοθετήθηκαν και εγκρίθηκαν με το ΣΧ.Ο.Ο.Α.Π. Αγίου Νικολάου. Φρένο στην καταπάτηση του υγροτόπου από τις αυθαίρετες κατασκευές στη Νότια πλευρά.
· Αποκατάσταση – διάνοιξη του παλιού περιμετρικού μονοπατιού προς την εκκλησία της Ανάληψης για την άνετη πρόσβαση σε αυτή.. Καλαίσθητες παρεμβάσεις περιπάτου , προστασίας, ασφάλειας κλπ από την πλευρά του εθνικού δρόμου
· Απομάκρυνση του σωλήνα από όπου εκβάλλει το νερό του ποταμού στη βόρεια πλευρά της παραλίας. Είναι αντιαισθητικό και σχολιάζεται αρνητικά κάθε χρόνο από ξένους και ντόπιους επισκέπτες της περιοχής, δημιουργώντας την εντύπωση ότι πρόκειται για λύματα. Εάν χρειάζεται να γίνει μια καλαίσθητη παρέμβαση με φυσικά υλικά, παρόλο που το σύστημα του υγροτόπου απομακρύνει από μόνο του το περιττό νερό.
· Δημιουργία παρατηρητηρίου των σημαντικών πτηνών που φιλοξενεί κάθε χρόνο ο υγρότοπος. Διαμόρφωση κατάλληλου χώρου και ενημέρωση των χρηστών επισκεπτών και του τουριστικού κλάδου για την δυνατότητα αυτή .
· Χρήση της υφιστάμενης καντίνας, εφόσον για τους γνωστούς λόγους δεν χρησιμοποιηθεί διαφορετικά, ως σημείο ανάδειξης του Αλμυρού αλλά και τους άλλους υγροτόπους της περιοχής. Μπορεί επίσης να διαμορφωθεί ως κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, με την εθελοντική προσφορά της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου.
· Αποκατάσταση των γειτονικών χώρων του υγροτόπου (όπως για παράδειγμα τα αδρανή υλικά στην βόρεια πλευρά).
· Απαγόρευση χρήσης μηχανικών μέσων για το καθαρισμό και τη διευθέτηση της παραλίας και παρακολούθηση της νομοθεσίας που καθορίζει τις διαδικασίες.
· Απαγόρευση λήψης άμμου αλλά και από άλλες παραλίες καθώς είναι παράνομη.
· Απαραίτητη μεταφορά των αποδυτηρίων και λοιπών εγκαταστάσεων επί της παραλίας έξω από την περιοχή που θα οριοθετηθεί (τρία μέτρα από τα καλάμια).
· Άμεση παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής στον συντονισμό των συναρμόδιων Υπηρεσιών για την λήψη κάθε απαραίτητου μέτρου προστασίας και ανάδειξης του υγρότοπου.

Το δικαίωμα των πολιτών για έναν Αλμυρό που μας αξίζει και που το οφείλουμε και στις επόμενες γενιές, και για τουρισμό που θα έχει μέλλον για τον τόπο μας και όχι «αρπαχτές των 30 αργυρίων», ζητούμε το θέμα να συζητηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να δοθεί μια οριστική λύση στη διαχείριση του συγκεκριμένου υδροβιότοπου και της παραλίας.

Το ΔΣ Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου

Δημοσίευση: Βογιατζάκη Δέσποινα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και Διαφήμισης.

Με δύο λόγια η βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφήμισης. Οι Δημόσιες Σχέσεις στην εποχή μας πρέπει σε συνεργασία με τη διαφήμιση να οδηγούν στα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν θέλαμε να ξεχωρίσουμε κάπως την διαφήμιση από τις δημόσιες σχέσεις, θα ήταν λογικότερο να πούμε ότι με τις δημόσιες σχέσεις περιμένουμε πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που ίσως να μην είναι και μετρήσιμα σε σχέση με αυτά της διαφήμισης που το ζητούμενο είναι άμεσο και με πιο ασφαλείς τρόπους μετρήσιμο. Δημοσίευση: Μάρκος Σμυρνάκης

Φουντώνει το συναίσθημα του ρατσισμού στην Ελλάδα.

  Γράφει ο Μάρκος Σμυρνάκης   Προσπαθώντας να δώσω ένα σύγχρονο ορισμό για την λέξη “Ρατσισμός”, θα έλεγα ότι, χρησιμοποιείται για να αναγάγει μια ομάδα, ως   υπέρτερη άλλων. Πιο συγκεκριμένα περιγράφει τις πράξεις μιας ομάδας ανθρώπων (οι οποίοι συνδέονται με κάποια κοινά χαρακτηριστικά) εναντίον μίας άλλης ομάδας. Η προέλευση της προέρχεται από το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού, δηλαδή τον φυλετικό ρατσισμό, εκ της Ιταλικής όμως γλώσσας, “ razza ”   (ράτσα) που σημαίνει φυλή.

Το Δελτίο Τύπου είναι ενημέρωση

Απο τον Γιώργο Παπατριαντφύλλου Οι παρερμηνείες σχετικά με το τι είναι το Δελτίο Τύπου είναι πάρα πολλές . Σύμφωνα με Βρεττανίδα επικοινωνιολόγο και καθηγήτρια Δημοσίων Σχέσεων : “ Πολλοί λένε πως ασχολούνται με τις Δημόσιες Σχέσεις , λίγοι είναι σε θέση να εξηγήσουν τι είναι οι Δημόσιες Σχέσεις  Ακριβώς στην ίδια λογική πολλοί λένε πως είναι επαγγελματίες στην επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων και γνωρίζουν να συντάσουν Δελτίο Τύπου και να σχεδιάζουν τα λοιπά “εργαλεία” δημοσιότητας αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι να δημιουργούν μία κακή εικόνα για την επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων και τα μέσα που αυτή χρησιμοποιεί .

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη