Πήραν τα πάνω τους οι εξαγωγές


Ρεκόρ 21ου αιώνα αναμένεται να σημειώσουν οι εξαγωγές της Κρήτης και όλης της χώρας που εν μέσω οικονομικής κρίσης κινούνται συνεχώς σε ανοδική τροχιά, με τους φορείς του κλάδου να εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι το έτος θα κλείσει με διψήφιο αριθμό ποσοστού αύξησης. Την άνοδο του κλάδου επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., που κάνουν λόγο για αύξηση 35,8% στη συνολική αξία των εξαγωγών τον Ιούνιο 2011, σε ετήσια βάση, διαμορφούμενη στα 1.938,1 εκατ. ευρώ, αύξηση που παρουσιάζεται και χωρίς τα πετρελαιοειδή, με την αξία των εξαγωγών να εμφανίζεται αυξημένη κατά 4,5%. Την ίδια στιγμή, μειωμένη κατά 10,7% παρουσιάζεται η αξία των εισαγωγών σε ετήσια βάση, γεγονός που σημαίνει ότι τα πράγματα όσον αφορά στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας βαίνουν καλώς. Το αισιόδοξο κλίμα έρχεται να ενδυναμώσει περισσότερο την αντίληψη ότι κατόπιν προσπαθειών που έχουν γίνε, για τις ελληνικές εξαγωγές ανοίγεται ένα μεγαλύτερο φάσμα δραστηριοποίησης στις διεθνείς αγορές, καθώς παρουσιάζονται νέες ευκαιρίες συνεργασίας με χώρες του αραβικού κόλπου, της Κορέας και της Ρωσίας. Οι εξαγωγές της χώρας μας εξαπλώνονται δυναμικά όχι μόνο στο χώρο των τροφίμων αλλά και στο χώρο των δομικών υλικών, της ένδυσης και της υπόδησης, του δέρματος, της γούνας, των παιχνιδιών, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του κοσμήματος.
Θετική πορεία
«Τα στοιχεία μαρτυρούν τη συνεχιζόμενη θετική πορεία των εξαγωγών. Αυτό σε συνδυασμό με τη μεγάλη μείωση των εισαγωγών, στην οποία προχώρησε η χώρα μας, ενδυναμώνει το εμπορικό μας ισοζύγιο. Αυτό το νούμερο, αν πούμε ότι βρισκόμαστε στη μέση της χρονιάς, είναι βάσει των προβλέψεων που έχουμε κάνει οι Σύνδεσμοι σε συνεργασία με τον ΟΠΕ για ένα κλείσιμο του 2011 με διψήφιο αριθμό της τάξης περίπου του 10% στην αύξηση των εξαγωγών, ενώ η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2011 αναφέρεται σε ένα νούμερο όπως και πέρυσι του 3% με 4%. Πέρυσι διαψεύστηκαν, καθώς τα πράγματα κύλησαν θετικά από την πλευρά της Ελλάδας και φέτος μέχρι και αυτή τη στιγμή τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν, όπως όλα δείχνουν, τις δικές μας προβλέψεις. Αν δηλαδή το δεύτερο 6μηνο είναι το ίδιο θετικό όπως το πρώτο, τότε θα έχουμε ρεκόρ 21ου αιώνα στην αύξηση των εξαγωγών», είπε ο κ. Καλαμπόκης. Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο ίδιος, κατόπιν της αύξησης που παρουσιάζεται στις εξαγωγές ολοένα και περισσότεροι εξαγωγείς τολμούν να επιχειρήσουν στο εξωτερικό, πράγμα ιδιαιτέρως σημαντικό για την πορεία του κλάδου. «Από πλευράς ΟΠΕ ως διευθύνων σύμβουλος μπορώ να πω ότι σχετικά με το επιχειρησιακό μας πρόγραμμα για το 2012-2013, για το πώς θα κινηθούν οι εξαγωγές τα επόμενα δύο χρόνια, προβλέπεται τριπλασιασμός δράσεων του Οργανισμού και μια μεγάλη διασπορά η οποία, πέραν του κλάδου των τροφίμων, απευθύνεται στον κλάδο των δομικών υλικών, της ένδυσης και υπόδησης, του δέρματος, της γούνας των παιχνιδιών, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του κοσμήματος». Αυτό, σε επίπεδο Κρήτης τώρα, μεταφράζεται στο ότι οι εταιρείες που μέχρι χθες δε δραστηριοποιούνταν στο εξαγωγικό κομμάτι - όπως για παράδειγμα στα δομικά υλικά - αρχίζουν τώρα να κινητοποιούνται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί σε επίπεδο χώρας ότι ο Οργανισμός για το μήνα Σεπτέμβρη έχει προγραμματίσει μια έκθεση δομικών υλικών στο βόρειο Ιράκ και ενώ είχαμε κάνει αρχικά πρόβλεψη για 10 εταιρείες, αυτή τη στιγμή έχουν δηλώσει συμμετοχή 20 και ενώ έχει κλείσει το dead line της έκθεσης και σήμερα (χθες) είχαμε άλλες πέντε. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι ανοίγουν νέες αγορές και μια από αυτές είναι εκείνη των αραβικών χωρών. Αυτό το βλέπουν πιο συνειδητά πλέον οι Έλληνες εξαγωγείς καθότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες ιδιαίτερα στο κομμάτι των δομικών υλικών. Παράλληλα, ανοίγει το κομμάτι της Ρωσίας σε επίπεδο τροφίμων αλλά και άλλων προϊόντων, ενώ προσπάθειες επίσης γίνονται και με τη χώρα της Κορέας, όπου λόγω συμφωνίας που έχει συναφθεί μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κορέας προβλέπεται και μείωση των τελωνειακών δασμών. Επίσης πρόσφατη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης, όπως ανέφερε ο κ. Καλαμπόκης, στην έκθεση της Νέας Υόρκης απέδειξε ότι και στην αγορά της Αμερικής υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα, αρκεί - όπως επισήμανε - να υπάρχει συντονισμένη κίνηση, καθώς παρουσιάζεται καλή αποδοχή των προϊόντων μας.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ Στην πέμπτη θέση η Κρήτη
Σε επίπεδο Κρήτης, όπως τόνισε μιλώντας χθες στη "Νέα Κρήτη" ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, τα νούμερα ακολουθούν τη σταθερή πορεία που έχει η περιφέρεια κατατάσσοντας την στην πεντάδα των περιφερειών της Ελλάδας, με συνεχώς αυξανόμενες εξαγωγικές επιδόσεις. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ. ΣΤΑΤ., η συνολική αξία των εξαγωγών-αποστολών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά το μήνα Ιούνιο 2011 ανήλθε στο ποσό των 1.343,6 εκατ. ευρώ έναντι 1.286,3 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2010, παρουσιάζοντας αύξηση 4,5%. Η συνολική αξία τώρα των εξαγωγών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2010-Ιουνίου 2011 παρουσίασε αύξηση 13,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Ιουλίου 2009-Ιουνίου 2010, με την ανοδική πορεία των εξαγωγών να επιβεβαιώνει τις αρχικές προβλέψεις του κλάδου.


Πηγή: Νέα Κρήτη
Ανάρτηση: Μάρκος Σμυρνάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου