Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για την Παιδεία

Στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης (24/08) πραγματοποιείται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή, όπου ψηφίζεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση. Ως "αναγκαία νέα αρχή", που δεν επιβάλλεται από την Τρόικα αλλά από τη συνείδησή μας, χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου.

Το συλλαλητήριο προγραμματίζεται με πρωτοβουλία των ομοσπονδιών των καθηγητών (ΟΛΜΕ), των δασκάλων (ΔΟΕ), των πανεπιστημιακών (Συλλόγων ΔΕΠ) και των ειδικού και εργαστηριακού διδακτικoύ προσωπικoύ των ΑΕΙ (ΠΟΣΕΕΔΙΠ).


Μία ημέρα νωρίτερα, κατά τη συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, σε παρέμβασή του ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το νομοσχέδιο "μία αναγκαία νέα αρχή", ώστε να αλλάξουν τα κακώς κείμενα του παρελθόντος.


"Κάνουμε σήμερα ένα μεγάλο βήμα. Είναι ένα αποφασιστικό, ένα καθοριστικό και ιστορικό θα έλεγα βήμα για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Μια μεγάλη μεταρρύθμιση με την οποία αλλάζουμε τη λογική του συστήματος. Μια αλλαγή που θα αφήσει τη σφραγίδα της για πολλά χρόνια στην ιστορία του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας. Ας σταθούμε όλοι αντάξιοι της ευθύνης μας να αλλάξουμε αυτή τη χώρα, στηρίζοντας αυτή την προσπάθεια", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας τη στήριξή του στη μεταρρύθμιση.


"Έχουμε ακόμα σημαντικά βήματα αλλαγών να κάνουμε: Τα επαγγελματικό δικαιώματα δεν είναι δουλειά του κράτους αλλά των φορέων. Και θα κρίνεται αντικειμενικά το έργο των ΑΕΙ και ΤΕΙ για το αποτέλεσμά τους, την ουσία και όχι το χαρτί που θα σφραγίζουν".


"Παραμένει επίσης ζητούμενο το μεγάλο θέμα των εισαγωγικών εξετάσεων όπως και του προσδιορισμού των αριθμών των φοιτητών. Όπου πρέπει να φύγουμε από το numerus clausus.


Να φύγουμε από την έννοια της εισαγωγής με προκαθορισμένο επάγγελμα. Να δώσουμε ευελιξία και ελευθερία στις επιλογές του φοιτητή. Κάτι που θα σπάσει το κόστος της φροντιστηριακής προετοιμασίας που σήμερα έχει υπονομεύσει κάθε έννοια δωρεάν παιδείας", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.


Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου σκιαγράφησε ένα τοπίο αδιαφάνειας και πελατειακών σχέσεων στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, συνέπεια των γενικότερων πελατειακών αντιλήψεων που κυριάρχησαν στην ελληνική κοινωνία.


"Οι θεσμοί διαμόρφωσαν στρεβλές συμπεριφορές. Αντί να αναδεικνύουν το καλύτερο, οι θεσμοί δέσμευσαν τον ακαδημαϊκό χώρο, σε μια πελατειακή αντίληψη και πρακτική. Παρουσιάζουμε τις υψηλότερες δαπάνες ανά φοιτητή, χωρίς όμως ανάλογο αποτέλεσμα. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα παράγει πολύ περισσότερους φοιτητές και πτυχιούχους που δεν βρίσκουν διέξοδο στην αγορά εργασίας, γιατί ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός έγινε με πελατειακά κριτήρια, κατόπιν πιέσεων στους υπουργούς", ανέφερε ο Πρωθυπουργός.


Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης


"Ο πρωθυπουργός με την ομιλία του, ουσιαστικά προέβη σε μία καταγγελία των νομοθετημάτων που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση και της άρνησής του ως αντιπολίτευση, να υιοθετήσει τις πολιτικές που προώθησε η Νέα Δημοκρατία", σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Σπ.Ταλιαδούρος.


Απαντώντας, τόσο ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Π.Ευθυμίου, όσο και του ΛΑΟΣ, Αστ.Ροντούλης, χρέωσαν στην Νέα Δημοκρατία ανακολουθία, για την τελική της απόφαση να καταψηφίσει ένα νομοσχέδιο που συγγενεύει με την πολιτική της.


Από το ΚΚΕ, ο κ. Σπ.Χαλβατζής υπερασπίστηκε τον "σοβιετικό κεντρικό σχεδιασμό" στον οποίον είχε αναφερθεί στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως "ο κεντρικός σχεδιασμός συνέβαλε αποφασιστικά για να ανθίσει η παιδεία και η γνώση στη Σοβιετική Ένωση και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες. Εσείς δεν ιδρύσατε σε κάθε κεφαλοχώρι και ένα ΤΕΙ, σε κάθε πρωτεύουσα νομού και από μία σχολή; Οι δικές σας δυνάμεις και αυτές της ΝΔ δεν είναι αυτές που συναλλάσσονται στις σχολές;", ε'ιπε.


O εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας, υπογράμμισε την συμπαράταξη του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ και σε αυτό το νομοσχέδιο και υποστήριξε, στο κλίμα της ομιλίας και του κ. Αλ.Τσίπρα, πως η κυβέρνηση "κάνει ένα άλμα εκδίκησης" εναντίον της ακαδημαϊκής κοινότητας.


Για συκοφάντηση των πανεπιστημίων και των πανεπιστημιακών, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, καταγγέλλοντας προθέσεις συσπείρωσης της ελληνικής κοινωνίας, εναντίον των δήθεν "βολεμένων πανεπιστημιακών".


Ο ανεξάρτητος βουλευτής και μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, διευκρίνισε πως το κόμμα του θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, θεωρώντας την μεταρρύθμιση επιτακτική προτεραιότητα, αλλά όχι και επί των άρθρων, καθώς υπάρχουν ρυθμίσεις επί των οποίων το κόμμα του διαφοροποιείται ουσιαστικά.Πηγή: Digitalcrete.gr
Ανάρτηση: Μάρκος Σμυρνάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου