Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρωταθλήτρια...φωτοβολταϊκών η Κρήτη

Μονότερμα ανάμεσα στα νησιά έχει πάρει, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ, η Κρήτη το "παιχνίδι" σε ό,τι αφορά τα φωτοβολταϊκά στις στέγες. Την ώρα που τα περισσότερα εκ των μη διασυνδεμένων με το δίκτυο της ΔΕΗ νησιών παρουσιάζουν μηδενική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και μηδενικό ενδιαφέρον, η Κρήτη αναδεικνύεται ο κυρίαρχος παίκτης. Τη στιγμή αυτή κατέχει το 70% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος από φωτοβολταϊκά στεγών σε όλα τα μη διασυνδεμένα νησιά, ενώ παράλληλα οι αιτήσεις εγκατάστασης που φτάνουν τα 27.164 κιλοβάτ - ενώ συνολικά οι αιτήσεις για τα νησιά δεν ξεπερνούν τα 28.768 κιλοβάτ - αποδεικνύουν πως το ενδιαφέρον των Κρητικών για την πράσινη ενέργεια όχι μόνο δεν ατονεί, αλλά παραμένει σταθερά υψηλό...

Το ότι η Κρήτη θα αποτελούσε σημείο αναφοράς σε ό,τι αφορά το ειδικό αυτό πρόγραμμα για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κτηριακές εγκαταστάσεις ήταν γνωστό και αναμενόμενο. Το ότι όμως έχει μια τόσο συντριπτική συμμετοχή, μονοπωλώντας ουσιαστικά το ενδιαφέρον ανάμεσα στα νησιά, είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακό. Τα στατιστικά στοιχεία προέρχονται από την ίδια τη ΔΕΗ και αφορούν τα εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά, καθώς επίσης και τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ως και τον Απρίλιο που πέρασε.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, αναδεικνύοντας την Κρήτη πρωταθλήτρια - μακράν του δεύτερου - τόσο στα ήδη εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά όσο και στις αιτήσεις για νέα φωτοβολταϊκά.

Πρωταθλήτρια η Κρήτη
Έχουμε λοιπόν και λέμε... Στα 58 συνολικά μη διασυνδεμένα νησιά του Αιγαίου η συνολική εγκατεστημένη ισχύς από φωτοβολταϊκά στις στέγες φτάνει τα 10.242 κιλοβάτ ή αλλιώς τα 10,24 μεγαβάτ. Από τα 10.242 αυτά κιλοβάτ τα 6.947 κιλοβάτ είναι εγκατεστημένα στην Κρήτη. Μιλάμε δηλαδή για ένα ποσοστό άνω του 70%. Πολύ πιο πίσω, δεύτερη σε εγκατεστημένη ισχύ έρχεται η Χίος, νησί όμως που δεν καταγράφει εικόνα κορεσμού σε αντίθεση με την Κρήτη, με εγκατεστημένη ισχύ που φτάνει τα 1.423 κιλοβάτ. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κανένα άλλο νησί με εγκατεστημένη ισχύ που να ξεπερνά το 1 μεγαβάτ, ενώ είναι αξιοσημείωτο πως σε 37 από τα 59 μη διασυνδεμένα νησιά δεν έχει εγκατασταθεί ακόμα ούτε ένα κιλοβάτ από φωτοβολταϊκά σε στέγες σπιτιών.
Από τα 37 νησιά στα οποία δεν υπάρχει μέχρι τώρα εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες, τα δίκτυα για τα 17 εμφανίζονται κορεσμένα στον πίνακα της ΔΕΗ και πρόκειται για τα νησιά Αμοργό, Αρκοί, Αστυπάλαια, Γαύδος, Δήλος, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Κρήτη, Κύθνος, Λέσβος, Λήμνος, Μαράθι, Σάμος, Σίφνος, Σκύρος και Σχοινούσα.

Οι ουραγοί
Ουραγοί σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της δυνατότητας εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες εμφανίζονται τα νησιά Λειψοί, Μαράθι, Μεγίστη, Ίος, Κάσος, Κίμωλος, Κουφονήσι, Θυρασιά, Θύμαινα, Άγιος Ευστράτιος (αν και ονομάζεται το πράσινο νησί), Αγαθονήσι, Αμοργός, Ανάφη, Αντικύθηρα, Αντίπαρος, Αρκοί, Γαύδος, Γυαλί, Δήλος, Δονούσα, Ερεικούσα, Νίσυρος, Ωθονοί, Σύμη, Σχοινούσα, Τέλενδος, Φολέγανδρος,Φούρνοι, Χάλκη, Ψαρά, Ψέριμος και Οινούσες.
Σε όλα αυτά τα νησιά δεν υπάρχει ούτε εγκατεστημένο φωτοβολταϊκό ούτε καν αίτηση για μελλοντική εγκατάσταση. Στην Ηρακλειά είναι εγκατεστημένα 5 κιλοβάτ, αλλά δεν υπάρχουν αιτήσεις για νέα και το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα νησιά, όπως η Μήλος, με εγκατεστημένα 19 κιλοβάτ, η Μύκονος που είναι εγκατεστημένα 21 κιλοβάτ, η Σέριφος με περίπου 8 κιλοβάτ, η Σίκινος με 5 κιλοβάτ και η Σκύρος με 33 εγκατεστημένα κιλοβάτ.

Πρώτη και στις αιτήσεις η Κρήτη
Και ενώ λοιπόν πάρα πολλά νησιά εμφανίζονται να... σφυρίζουν αδιάφορα σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μικρής ισχύος, στην Κρήτη - μολονότι το νησί είναι κορεσμένο, αν και υπάρχουν ήδη πολλά εγκατεστημένα συστήματα - το ενδιαφέρον κάθε άλλο παρά έχει ατονήσει. Αντιθέτως τα στοιχεία αναδεικνύουν την Κρήτη πανηγυρικά πρωταθλήτρια και σε επίπεδο ενδιαφέροντος.
Η ισχύς σε φωτοβολταϊκά στεγών που έχουν ζητήσει οικιακοί καταναλωτές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις σε επίπεδο Κρήτης ανέρχεται στα 27.164 κιλοβάτ ή αλλιώς στα 27,1 μεγαβάτ, τη στιγμή που όλες συνολικά οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από τα 58 νησιά δεν ξεπερνούν τα 28,7 μεγαβάτ. Σημαντικό ενδιαφέρον, έστω και με μεγάλη απόσταση από την Κρήτη, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες καταγράφεται επίσης στη Σάμο, με αιτούμενη ισχύ τα 483 κιλοβάτ και στη Ρόδο με αιτούμενη ισχύ αντίστοιχα τα 346 κιλοβάτ.

Η εικόνα στην υπόλοιπη χώρα
Συνολικά για την ηπειρωτική Ελλάδα και τα διασυνδεμένα νησιά, με βάση τα στοιχεία της ΔΕΗ, τα φωτοβολταϊκά σε στέγες που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία είναι 2.424 με ισχύ 20.758KW. Οι αιτήσεις φτάνουν τις 7.907 και αφορούν σε ισχύ 68.621KW. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα περισσότερα φωτοβολταϊκά σε στέγες από την έναρξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2009 εγκαταστάθηκαν τον περασμένο Μάρτιο, όταν συνδέθηκαν 376 συστήματα ισχύος 3.388KW. Οι περισσότερες αιτήσεις (1.010) κατατέθηκαν το Νοέμβριο του 2010.




Πηγή: Νέα Κρήτη
Ανάρτηση: Μάρκος Σμυρνάκης 

Σχόλια

  1. Είναι γεγονός ότι η Κρήτη έχει πρωτοπορήσει πολύ στα φωτοβολταικα σε αντιδιαστολή με την υπόλοιπη Ελλάδα, που ελπίζω σύντομα να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και Διαφήμισης.

Με δύο λόγια η βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφήμισης. Οι Δημόσιες Σχέσεις στην εποχή μας πρέπει σε συνεργασία με τη διαφήμιση να οδηγούν στα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν θέλαμε να ξεχωρίσουμε κάπως την διαφήμιση από τις δημόσιες σχέσεις, θα ήταν λογικότερο να πούμε ότι με τις δημόσιες σχέσεις περιμένουμε πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που ίσως να μην είναι και μετρήσιμα σε σχέση με αυτά της διαφήμισης που το ζητούμενο είναι άμεσο και με πιο ασφαλείς τρόπους μετρήσιμο. Δημοσίευση: Μάρκος Σμυρνάκης

Φουντώνει το συναίσθημα του ρατσισμού στην Ελλάδα.

  Γράφει ο Μάρκος Σμυρνάκης   Προσπαθώντας να δώσω ένα σύγχρονο ορισμό για την λέξη “Ρατσισμός”, θα έλεγα ότι, χρησιμοποιείται για να αναγάγει μια ομάδα, ως   υπέρτερη άλλων. Πιο συγκεκριμένα περιγράφει τις πράξεις μιας ομάδας ανθρώπων (οι οποίοι συνδέονται με κάποια κοινά χαρακτηριστικά) εναντίον μίας άλλης ομάδας. Η προέλευση της προέρχεται από το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού, δηλαδή τον φυλετικό ρατσισμό, εκ της Ιταλικής όμως γλώσσας, “ razza ”   (ράτσα) που σημαίνει φυλή.

Το Δελτίο Τύπου είναι ενημέρωση

Απο τον Γιώργο Παπατριαντφύλλου Οι παρερμηνείες σχετικά με το τι είναι το Δελτίο Τύπου είναι πάρα πολλές . Σύμφωνα με Βρεττανίδα επικοινωνιολόγο και καθηγήτρια Δημοσίων Σχέσεων : “ Πολλοί λένε πως ασχολούνται με τις Δημόσιες Σχέσεις , λίγοι είναι σε θέση να εξηγήσουν τι είναι οι Δημόσιες Σχέσεις  Ακριβώς στην ίδια λογική πολλοί λένε πως είναι επαγγελματίες στην επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων και γνωρίζουν να συντάσουν Δελτίο Τύπου και να σχεδιάζουν τα λοιπά “εργαλεία” δημοσιότητας αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι να δημιουργούν μία κακή εικόνα για την επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων και τα μέσα που αυτή χρησιμοποιεί .

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη