Δείχνουν κυβέρνηση ευρωζώνης

Μέρκελ και Σαρκοζί πρότειναν να υπάρξει «μια αληθινή οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης». Άφησαν για αργότερα τα ευρωομόλογα 

Στην ανάγκη θέσπισης Ευρωπαϊκής Οικονομικής Διακυβέρνησης ως προϋπόθεση για την έκδοση
ευρωομολόγου συμφώνησαν κατά τη συνάντησή τους Μέρκελ και Σαρκοζί οι οποίοι τόνισαν κατά την συνέντευξη τύπου που ακολούθησαν ότι το ευρώ πρέπει να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης.

Σημείωσαν ότι οι 17 χώρες πρέπει να θεσπίσουν κοινούς κανόνες στην οικονομία για να ξεπεραστεί η κρίση και γι αυτό αναμένεται να υποβληθούν σχετικές προτάσεις, που ακολούθως θα υιοθετηθούν από όλους. Τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξουν δεσμεύσεις στο εθνικό δίκαιο κάθε χώρας καθώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το κάνει Κομισιόν.

Θα πρέπει, σημείωσαν οι δύο ηγέτες, η πολιτική Γερμανίας και Γαλλίας να λειτουργήσει από κοινού, με στόχο την ενίσχυση του ευρώ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ηγετών βρέθηκε η ενδυνάμωση της γαλλογερμανικής συνεργασίας.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί, οι δύο χώρες συμφωνούν με την πρόταση για την θέσπιση ενός οικονομικού συμβουλίου για την Ευρωζώνη με θητεία 2,5 ετών. Πρότειναν για την προεδρία του συμβουλίου τον Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Επιπλέον συμφώνησαν στην θέσπιση του χρυσού κανόνα για το χρέος και τα ελλείμματα στον οποίο θα συμφωνούν η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση.

 Ανέφεραν επίσης ότι πρόκειται να προχωρήσουν στην κοινή φορολόγηση των επιχειρήσεων Γαλλίας-Γερμανίας με την ίδια βάση αναφοράς η οποία θα βοηθήσει να ξεπεραστούν οι δυσκολίες.

Ο κ. Σαρκοζί σημείωσε ότι θέλει να αναθεωρήσει το σύστημα συνταξιοδότησης στη Γαλλία, να δυναμώσει το νόμισμα και να θεσπιστούν κοινοί κανόνες.

Αναφερόμενος στο ευρώ ο κ. Σαρκοζί σημείωσε ότι το ευρώ κάνει τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτό πιο ισχυρές όμως δεν προσφέρει μόνο δικαιώματα, δημιουργεί και υποχρεώσεις.Αν υιοθετηθούν από τις 17 χώρες οι προτάσεις για την ενίσχυση της αξιοπιστία της ευρωζώνης θα πρέπει να υπάρχει δέσμευση κάθε χώρας σε αυτούς 

Σχετικά με το ευρωομόλογο η κα. Μέρκελ τόνισε ότι δεν υπάρχει μία μέθοδος για να αντιμετωπιστεί η κρίση και ότι το ευρωομόλογο δεν μπορεί να λύσει ως δια μαγείας το πρόβλημα. Βήμα βήμα θα ξεπεραστεί η κρίση θα κερδιθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και έτσι μόνο μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Πρέπει αργά και σταθετά τα κράτη να δεσμευτούν ότι θα ακολουθούν τους κανόνες της Κομισιόν.
Τα ευρωομόλογα μπορεί να υπάρξουν κάποια στιγμή, σημείωσε ο κ. Σαρκοζί, αλλά αυτό θα γίνει στο τέλος μιας διαδικασίας ενοποίησης των οικονομιών και όχι στην αρχή.

Πηγή: ellispoint
Δημοσίευση: Βογιατζάκη Δέσποινα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου