Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η φύση και τα παιχνίδια της

Γράφει η Κατερίνα Πλασσαρά

Υπάρχει μια θεωρία που λέει πως το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε ένα πλάσμα είναι να εκλείψει εντελώς το είδος του, η φυλή του, η ομάδα του. Κι αυτό γιατί μέσα από αυτές τις ομαδοποιημένες κοινωνίες διασώζονται και μεταφέρονται στο μέλλον οι ιδιαιτερότητες, οι ικανότητες, η ανθεκτικότητα, η καλή υγεία, που συνδέεται με το χώρο και τις συνθήκες όπου έζησαν οι πρόγονοι, τα χαρακτηριστικά, η ιστορία του, ο πολιτισμός, αυτό που με μια λέξη ονομάζουμε «κληρονομιά». Και αυτό ισχύει για όλα τα είδη, γι’ αυτό και ο αριθμός των αρσενικών που χρειάζεται σε κάθε τέτοια κοινότητα προκειμένου να διασωθεί είναι μικρότερος από των θηλυκών. Ένα αρσενικό, λέει, μπορεί να γονιμοποιήσει πολλά θηλυκά, γι’ αυτό και το είδος μπορεί να σωθεί ακόμα κι αν έχει μικρό αριθμό αρσενικών. Αντίθετα, τα θηλυκά θα πρέπει να είναι περισσότερα, αφού αυτά θα τεκνοποιήσουν και θα αυξήσουν τον αριθμό της ομάδας τους.

Οι οπαδοί αυτής της θεωρίας τονίζουν το γεγονός ότι από τη φύση στα περισσότερα είδη ο αριθμός των αρσενικών είναι συνήθως μικρότερος. Ακόμα σημειώνουν ότι δεν είναι τυχαίο πως τα νεαρά αρσενικά είναι εκείνα που αναλαμβάνουν τη διάσωση της ομάδας όταν δέχεται την επίθεση εχθρού. Που σημαίνει ότι οι απώλειες από τη μάχη θα αφορούν κυρίως νεαρά αρσενικά! Μάλιστα, ισχυρίζονται ότι ακόμα και στα οικόσιτα ζώα ο «νόμος» συνεχίζει να λειτουργεί, αφού αυτά που οδηγούνται στο σφαγείο είναι κυρίως τα νεαρά αρσενικά! Τώρα, με το ανθρώπινο είδος δεν ξέρω τι γίνεται, αλλά κι εδώ οι οπαδοί της θεωρίας, μας λένε ότι ισχύουν οι ίδιοι φυσικοί κανόνες. Ότι αυτός είναι ο λόγος που τα αρσενικά έχουν μεγαλύτεροι ροπή στην πολυγαμία (χαρέμια) και ότι πάλι τα νεαρά αρσενικά είναι που οδηγούνται στον πόλεμο και θυσιάζονται για να σώσουν τη φυλή τους ή την πατρίδα τους! ( Άκου να δείς θεωρεία! Άσε που δεν μας λένε τι είναι αυτό που πρέπει να διασωθεί μετά την ισοπέδωση που ονομάζεται «παγκοσμιοποίηση», αλλά φυσικά αυτά είναι «αλλού παπά ευαγγέλιο»…). Για τα ζώα όμως φαίνεται πως, λίγο πολύ, όλα αυτά μπορεί να ισχύουν. Καλύτερα όμως ας ξεχάσουμε τις θεωρίες κι ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να φρενάρουμε την εξαφάνιση ειδών που οφείλεται σε δικές μας ενέργειες. Για να σωθεί το θαύμα που λέγεται «βιοποικιλότητα», το οποίο και ωραίο είναι και αναγκαίο για τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη.

Σημείωση:  Η Ευρωπαϊκή Ημέρα της Βιοποικιλότητας είναι κάθε Σεπτέμβρη. Ας ετοιμαστούμε!














Πηγή: Τηλέραμα 
Δημοσίευση: Βογιατζάκη Δέσποινα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και Διαφήμισης.

Με δύο λόγια η βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφήμισης. Οι Δημόσιες Σχέσεις στην εποχή μας πρέπει σε συνεργασία με τη διαφήμιση να οδηγούν στα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν θέλαμε να ξεχωρίσουμε κάπως την διαφήμιση από τις δημόσιες σχέσεις, θα ήταν λογικότερο να πούμε ότι με τις δημόσιες σχέσεις περιμένουμε πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που ίσως να μην είναι και μετρήσιμα σε σχέση με αυτά της διαφήμισης που το ζητούμενο είναι άμεσο και με πιο ασφαλείς τρόπους μετρήσιμο. Δημοσίευση: Μάρκος Σμυρνάκης

Φουντώνει το συναίσθημα του ρατσισμού στην Ελλάδα.

  Γράφει ο Μάρκος Σμυρνάκης   Προσπαθώντας να δώσω ένα σύγχρονο ορισμό για την λέξη “Ρατσισμός”, θα έλεγα ότι, χρησιμοποιείται για να αναγάγει μια ομάδα, ως   υπέρτερη άλλων. Πιο συγκεκριμένα περιγράφει τις πράξεις μιας ομάδας ανθρώπων (οι οποίοι συνδέονται με κάποια κοινά χαρακτηριστικά) εναντίον μίας άλλης ομάδας. Η προέλευση της προέρχεται από το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού, δηλαδή τον φυλετικό ρατσισμό, εκ της Ιταλικής όμως γλώσσας, “ razza ”   (ράτσα) που σημαίνει φυλή.

Δημόσιες Σχέσεις : Η συμβολή της επιστήμης των Δημοσίων Σχέσεων στην πορεία ανάπτυξης της Ελλάδας και κάθε χώρας .

Άρθρο του καθηγητή και συγγραφέα , Γιώργου Παπατριανταφύλλου . Το επάγγελμα των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα έχει μία αξιοθαύμαστη πορεία και λαμπρή Ιστορία . Το επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα η ΕΕΔΣ ( Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων ) ιδρύθηκε το 1965 απο εξαίρετους επιστήμονες και πρωτίστως Αξιοπρεπέστατους Ανθρώπους – επαγγελματίες . Πρωτεργάτης ήταν ο Μάνος Παυλίδης επί σειρά ετών πρόεδρος της ΕΕΔΣ . Το 1965 στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το Παγκόσμιο Συνέδριο της I.P.R.A ( International Public Relations Association ) . Στην Αθήνα υπογράφηκε ο Κώδικας των Αθηνών , ο λαμπρός Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων , ο οποίος παραμένει σε απόλυτη Ισχύ και εφαρμόζεται απο όλα τα επιστημονικά σωματεία και τους επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Παραμένει ως ένα μνημιώδες έργο Πολιτισμού – Ανθρωπισμού και Επαγγελματισμού . Την ΕΕΔΣ εκόσμισαν με την παρουσία τους λαμπροί άνθρωποι του πνεύματος , της επιστήμης , του π

Διαφήμιση ή Πρόκληση?

Από τον Μιχάλη Χελιδονόπουλο Ο μεγάλος εκφραστής της Επικοινωνίας είναι η Διαφήμιση. Τα μηνύματα που θέλεις να περάσεις, τα μεταμορφώνεις σε εικόνες και δημιουργείς ένα τηλεοπτικό spot. Εκεί μιλάς για το προϊόν σου, προσπαθείς να προσελκύσεις τον πελάτη σου και σίγουρα χτίζεις την εικόνα της μάρκας σου. Η μεγάλη πρόκληση για τους Διαφημιστές είναι η ίδια η...πρόκληση. Η πρόκληση για να προσέξει ο καταναλωτής το προϊόν και τη μάρκα.