Η ΕΛΠΑ δίνει τους «χρυσούς κανόνες» για οικολογική οδήγηση

Πώς να μειώσετε την κατανάλωση καυσίμων

Τους κανόνες της οικολογικής οδήγησης (Eco-driving), υπενθυμίζει, με ανακοίνωσή της, η ΕΛΠΑ. Οι πέντε «χρυσοί κανόνες», που μειώνουν την κατανάλωση καυσίμου και περιορίζουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, είναι:

-Πρόβλεψη της ροής της κυκλοφορίας. Εκμετάλλευση της κινητικής ενέργειας του αυτοκινήτου.
-Διατήρηση σταθερής ταχύτητας με χαμηλές στροφές του κινητήρα.

-Αλλαγή της ταχύτητας στην περιοχή, όπου εμφανίζεται η μέγιστη ροπή του κινητήρα. Πληροφορίες για τα τεχνικά στοιχεία του κινητήρα, υπάρχουν στο βιβλίο τού κατασκευαστή.


- Έλεγχος της πίεσης των ελαστικών τακτικά. Ο έλεγχος της πίεσης των ελαστικών πρέπει να γίνεται όταν τα ελαστικά είναι κρύα. Οι πιέσεις αναγράφονται στο βιβλίο τού κατασκευαστή. Όταν το αυτοκίνητο είναι φορτωμένο πρέπει να αυξήσουμε τις πιέσεις των ελαστικών, σύμφωνα με τις υποδείξεις του κατασκευαστή.


-Μείωση του αριθμού των πηγών, που καταναλώνουν ενέργεια, όπως κλιματισμός και άλλες ηλεκτρικές συσκευές.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οικολογική οδήγηση είναι στις προτεραιότητες πολλών κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών. Ωστόσο, στην πλειονότητά τους οι οδηγοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει τα οφέλη από τη χρήση της.

Σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, η εκπαίδευση των υποψήφιων οδηγών με τις αρχές της οικολογικής οδήγησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να αποκτήσουν άδεια οδήγησης.


Το πρόγραμμα ECOWILL (Οικολογική Οδήγηση -Εφαρμογή σε υποψήφιους οδηγούς) στοχεύει στην εξοικείωση με την οικολογική οδήγηση.
Πηγή: newsbeast.gr
Ανάρτηση Μάρκος Σμυρνάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου