Παρέμβαση για το θέμα της διάδοσης του έργου του Νίκου Καζαντζάκη

 
Παρέμβαση προς τους Υπ. Οικονομικών και Πολιτισμού έκανε με Ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης αναφορικά με το θέμα της διάδοσης του έργου του Νίκου Καζαντζάκη και τις επισημάνσεις της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του μεγάλου συγγραφέα σχετικά με την τύχη των πνευματικών δικαιωμάτων του. 

Ο κ.Στρατάκης επικαλείται παλαιότερη απάντηση του Υπουργείου του Υπ. Οικονομικών στην οποία αναφέρεται ότι δόθηκε εντολή για τη διενέργεια ελέγχου στο Ίδρυμα Μελετών Νίκου & Ελένης Καζαντζάκη, αλλά
και ανάθεση διεκδίκησης, μετά το πόρισμα, των περιουσιακών στοιχείων του Ιδρύματος.

Όμως, έκτοτε έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από την εντολή διενέργειας του ελέγχου χωρίς να έχει γίνει τίποτα γνωστό.

Ταυτόχρονα, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Ν.Καζαντζάκη εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την τύχη του έργου του μεγάλου κρητικού συγγραφέα, ιδιαίτερα μάλιστα μετά και την αναχώρηση από την Ελλάδα του Πάτροκλου Σταύρου, που έχει τα πνευματικά δικαιώματα και τις εκδόσεις των έργων, αλλά και τον ορισμό του γαμπρού του, ως αντικαταστάτη, του οποίου την «καταλληλότητα» αμφισβητεί η Εταιρεία.

Ο κ.Στρατάκης αφού επισημαίνει ότι η υπόθεση της έκδοσης, επανέκδοσης, διακίνησης και διαφύλαξης του έργου του Νίκου Καζαντζάκη είναι εθνική και σχετικά δημοσιεύματα έχουν απασχολήσει τον τοπικό τύπο της γενέτειράς του, καταλήγει ερωτώντας τους κ.Υπουργούς αν έχει εκδοθεί πόρισμα και ποιά είναι τα αποτελέσματα του διαχειριστικού ελέγχου του Ιδρύματος Νίκου και Ελένης Καζαντζάκη αλλά και τί πρόκειται να γίνει με τα πνευματικά δικαιώματα του Ν.Καζαντζάκη μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και την αναχώρηση του Π.Σταύρου από την Ελλάδα.

Πηγή: flashnews.gr
Δημοσίευση: Βογιατζάκη Δέσποινα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου