Alpha Eurobank το όνομα του νέου ομίλου

Τα διοικητικά συμβούλια της Alpha Bank και της Eurobank έδωσαν, κατά τις συνεδριάσεις τους που ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο, το πράσινο φως για τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων των δύο τραπεζικών ομίλων με τη συμμετοχή επενδυτικών κεφαλαίων από το Κατάρ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των δύο τραπεζών, η σχέση ανταλλαγής για τη συγχώνευσή τους καθορίστηκε στις 5 μετοχές Alpha Bank για κάθε 7 μετοχές Eurobank ενώ οι εκτιμώμενες συνέργειες διαμορφώνονται σε 650 εκατ. ευρώ που θα πραγματοποιηθούν πλήρως εντός 3 ετών με εκτιμώμενη καθαρή παρούσα αξία περίπου 3,4 δισ. ευρώ.


Μέσω του προτεινόμενου σχεδίου το ενιαίο σχήμα που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα ενισχυθεί κεφαλαιακά κατά 3,9 δισ. ευρώ.


Στην τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και της εκτελεστικής επιτροπής θα είναι ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος ενώ επικεφαλής του διοικητικού σχήματος θα είναι δυο συνδιευθύνοντες σύμβουλοι, ο κ. Δημήτρης Μαντζούνης και ο κ. Νίκος Νανόπουλος.


Η συγχώνευση αναμένεται να εγκριθεί από έκτακτες γενικές συνελεύσεις το Νοέμβριο και η ολοκλήρωση της συγχώνευσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Δεκεμβρίου του 2011.


Οι όροι της συγχώνευσης

• Πρόεδρος ΔΣ Γιάννης Κωστόπουλος – Δύο διευθύνοντες σύμβουλοι οι κκ. Δημήτρης Μαντζούνης (υπεύθυνος κεντρικών λειτουργικών υπηρεσιών) και Νικόλαος Νανόπουλος (υπεύθυνος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων)

• Για κάθε επτά κοινές μετοχές της Eurobank οι μέτοχοί της θα λάβουν πέντε νέες κοινές μετοχές της Alpha Bank.

• Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, το πρώτο εξάμηνο του 2012.

• Ο νέος όμιλος θα έχει σημαντική παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με συνολικό δίκτυο 1.300 και πλέον καταστημάτων σε οκτώ χώρες.


• Το νέο τραπεζικό σχήμα θα περιλαμβάνεται πλέον στους 25 μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους στην ευρωζώνη με συνολικό ενεργητικό 146 δισ. ευρώ.


• Οι εκτιμώμενες ετήσιες προ φόρων συνέργειες διαμορφώνεται σε περίπου 650 εκατ. ευρώ που θα πραγματοποιηθούν μέσα στα τρία επόμενα χρόνια με εκτιμώμενη καθαρή παρούσα αξία περίπου 3,4 δισ. ευρώ.


Σημαντικό ρόλο στον νέο τραπεζικό όμιλο αναμένεται να διαδραματίσει και η εταιρεία που εκπροσωπεί το Κατάρ.


Ο πρόεδρος της Alpha Bank και προτεινόμενος Πρόεδρος του νέου ομίλου, κ. Γιάννης Κωστόπουλος, δήλωσε:


«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η Alpha Bank και η
Eurobank EFG συμφώνησαν να συμπράξουν προκειμένου να δημιουργήσουν μια τράπεζα αναφοράς για την Ελλάδα και για σημαντική νέα δύναμη στον Ευρωπαϊκό τραπεζικό χώρο.

Σε μια εποχή όπου αναμένονται τα πρώτα σημάδια ανακάμψεως της Ελληνικής Οικονομίας, μέσω της εφαρμογής του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων καθώς και με την υποστήριξη των Ευρωπαίων Εταίρων μας, η νέα Τράπεζα θα έχει ως στόχο να συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και να ισχυροποιήσει την θέση της χώρας μας ως σημείο προσβάσεως προς τις γειτονικές οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.


Η συγχώνευση αυτή είναι ένα καθοριστικό βήμα προς την ενδυνάμωση του ιδιωτικού τομέα, σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, αναδεικνύοντας παράλληλα τη σημαντική στήριξη που έχουμε από διεθνείς κορυφαίους επενδυτές. Τέλος, είμαι στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσω την ενισχυμένη συμμετοχή της Paramount από το Κατάρ στη νέα μεγάλη Τράπεζα». 


Ο Πρόεδρος της Eurobank EFG, κ. Ευθύμιος Χριστοδούλου δήλωσε:

«Χαιρετίζω την προτεινόμενη συγχώνευση και τη συμμετοχή της Paramount από το Κατάρ στο νέο σχήμα. Σήμερα δημιουργείται ένας νέος τραπεζικός «πρωταθλητής» στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιφέρεια, που συνδυάζει μια ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ένα ταλαντούχο και αφοσιωμένο διοικητικό επιτελείο με εξαιρετικές και συμπληρωματικές δεξιότητες και ικανότητες.

Είμαι πεπεισμένος ότι το νέο ενιαίο σχήμα θα λειτουργήσει ως σημαντικός καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Είναι καλά τοποθετημένο όχι μόνο για να αντέξει τους κραδασμούς της παρούσας οικονομικής αναταραχής αλλά και για να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και προοπτικές και να παίξει κεντρικό ρόλο στη μελλοντική ανάπτυξη της ευρύτερης περιφέρειας».
  
Ευ. Βενιζέλος: "Θετική εξέλιξη"

Ο υπουργός Οικονομικών, μόλις έγινε κι επίσημα γνωστή η συμφωνία μεταξύ των δύο τραπεζών, τόνισε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί μία θτική εξέλιξη "που δείχνει τον δυναμισμό και τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος". Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημειώνει ότι η πρωτοβουλία αυτή δείχνει ότι η κρίση "μπορεί να λειτουργεί ως ευκαιρία για διαρθρωτικού χαρακτήρα κινήσεις που δίνουν ώθηση τόσο στη χρηματοοικονομική σφαίρα όσο και στη σφαίρα της πραγματικής οικονομίας, καθώς όλα κρίνονται τελικά στο επίπεδο αυτό. Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι μετέχει στο νέο σχήμα το Κατάρ, που επενδύει στην Ελλάδα και στέλνει διεθνώς ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας".

Ο υπουργός Οικονομικών καταλήγει στη δήλωσή του επισημαίνοντας ότι το τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές "και πάνω στο υπόβαθρο αυτό μπορούν και πρέπει να γίνουν όλες οι αλλάγές που διαμορφώνουν το νέο τραπεζικό τοποίο προς όφελος της εθνικής οικονομίας, των καταθετών, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων".


Γ. Προβόπουλος: Απόφαση - σταθμός για το τραπεζικό σύστημα

Το πρώτο βήμα - σταθμό, στη διαδικασία ανασχεδιασμού του ελληνικού τραπεζικού χάρτη, αποτελεί η σημερινή απόφαση περί συγχώνευσης των τραπεζών Alpha και
EFG Eurobank για τη δημιουργία μιας μεγάλης και ισχυρής τράπεζας, όπως δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Προβόπουλος δήλωσε: "Η ουσιαστική ενίσχυση των κεφαλαίων της νέας, ενιαίας τράπεζας, η φιλική προσυνεννόηση των δύο εταίρων, η συμμετοχή ξένου ισχυρού επενδυτή και η αξιοποίηση των συνεργειών σηματοδοτούν αισιόδοξη προοπτική για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό της σύστημα. Όπως έχω επανειλημμένα υποστηρίξει, στρατηγικές κινήσεις τέτοιας μορφής συμβάλλουν καθοριστικά στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας του τραπεζικού συστήματος και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας".

Πηγή: real (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ)
Δημοσίευση : Βογιατζάκη Δέσποινα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου