Τιμούν τον συγγραφέα Γ. Πρατσίνη στην Ελούντα

Η Βιβλιοθήκη «Μανώλης Φουντουλάκης» διοργανώνει τα Σάββατο 13 Αυγούστου στις 7:00 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημοτικού καταστήματος Ελούντας, παρουσίαση των δύο βιβλίων του φουρνιώτη συγγραφέα Γιώργου Πρατσίνη, «Μεραμπέλλο, Άγιον Όρος της Κρήτης» και «ο γιατρός της Σπιναλόγκας».Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο δάσκαλος και Δ/ντής του Δημοτικού Σχολείου Ελούντας Μανώλης Μακράκης, ο πολιτικός μηχανικός Κωστής Μαυρικάκης και ο φιλόλογος Δημήτρης Περοδασκαλάκης. Ο συγγραφέας θα μιλήσει για την περιπέτεια συγγραφής των βιβλίων του και θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού. Τη συζήτηση θα συντονίζει ο δημοσιογράφος Λευτέρης Βαρδάκης.


Η Βιβλιοθήκη «Μανώλης Φουντουλάκης» ιδρύθηκε από τα μέλη της οικογένειας του Μανώλη Φουντουλάκη, με την πολύτιμη υλική και ηθική συμπαράσταση των Φίλων του.

Σκοπός της είναι η διαφύλαξη και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, του πολιτισμού και των τεχνών στην Ελούντα, η γνωριμία και επαφή των παιδιών με όλα αυτά, μέσα από τα βιβλία τόσο στην κλασσική όσο και στην ηλεκτρονική - διαδραστική μορφή τους.


Η εγκατάσταση της Βιβλιοθήκης στο φιλόξενο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Ελούντας (όπου λειτουργεί και ως δανειστική) σχεδιάστηκε και κατασκευάσθηκε με την ευγενική προσφορά της παραγωγής της τηλεοπτικής σειράς «Το Νησί» και ειδικότερα του σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη, του σκηνογράφου Αντώνη Χαλκιά και των τεχνικών τους.


Ο συγγραφέας Γιώργος Πρατσίνης, γεννήθηκε το 1927 στη Φουρνή  Λασηθίου. Έμαθε τα πρώτα γράμματα στο χωριό του και τέλειωσε το Γυμνάσιο της Νεάπολης το 1944, μετά την Γερμανοϊταλική κατοχή. Το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους εγγράφεται στην Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ύστερα από επιτυχείς εισαγωγικές εξετάσεις. Διέκοψε τις σπουδές του το Μάιο του 1949 λόγω του εμφυλίου πολέμου. Υπηρέτησε ως απλός στρατιώτης στα Αλβανικά σύνορα και απελύθη το Μάιο του 1952.


Την ίδια χρονιά επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζει τις σπουδές του και παίρνει το πτυχίο το 1955. Εργάστηκε ως Γεωπόνος Γεωργικών Εφαρμογών καθώς και ως προϊστάμενος στη Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων Νομού Λασιθίου.


Το λογοτεχνικό του ταλέντο είχε φανεί ήδη από τα πρώτα σχολικά του χρόνια.

Έργα του είναι: «ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ» (με­τα­φρασμένο και στα ιτα­λι­κά LE AQUILE REALI), «ΤΡΑΓΙΚΗ ΤΕΤΡΑΛΟ­ΓΙΑ» (Ισμαήλ πασάς-Μανώλης Καμπάνης ιστορική ανασκόπηση), «ΟΔΗΓΟΣ ΚΙΝΗΜΑ­ΤΟ­ΓΡΑ­ΦΟΥ ΓΙΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ» (τε­χνι­κό εγχειρίδιο), «ΠΝΕΥ­ΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΙΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΦΟΥΡ­ΝΗΣ (Μαρία Α­μα­ριώ­του, Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη έκδοση Δήμου Νεάπολης),

 «ΩΣ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΘΑ Σ’ ΑΓΑΠΏ» (αληθινή ιστορία της κατοχής μεταφρασμένο και στα ιταλικά FINE L’ ETERNITA TI AMERO), «ΛΙΓΑ ΩΡΙΜΑ ΣΤΑΧΥΑ ΚΙ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ» (Ποιήματα), «Ο ΡΑΣΟΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥΛΗ» (Πραγματική ιστορία), «ΕΝΑΣ ΑΝΔΡΑΣ ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ», «ΜΕΡΑΜΠΕΛΛΟ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ» (Β΄ Έκδοση Ν. Α. Λασιθίου), «ΑΙΓΥΠΤΟΣ» (Ιστορικές εντυπώσεις), «ΓΕΡ­ΜΑ­ΝΙΑ Βαϊμάρη-Δρέσδη-Λειψία» (ταξιδιωτικές εντυπώ­σεις), «Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ και η εν δυνάμει Προδοσία της», Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΗΣ ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑΣ» (Β΄ έκδοση Σαββάλα) 
 

Τα μεταφρασμένα στα ιταλικά έχουν βραβευθεί από την Αccademia del Fiorino της Φλωρεντίας,  της οποίας έγινε επίτιμο μέλος. Επίσης έχει βραβευθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς στην Κατάνη, στη Μεσσήνη και στην Πίζα. Ασχολήθηκε με τον ερασιτεχνικό κινηματογράφο και η βρα­βευμένη ταινία του «ΚΡΗΤΗ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ» προβλήθηκε από την τότε τηλεόραση Θεσσαλονίκης. Από το 1961 ζει με την οικογένεια του στη Θεσσαλονίκη.

Δημοσίευση: Βογιατζάκη Δέσποινα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου