Οι πληθυσμιακές αλλαγές του Ηρακλείου. Μεγαλώνει γρήγορα αλλα και γερνάει

Με τον "Καλλικράτη" ο δήμος Ηρακλείου ''μεγάλωσε''. Σε έκταση και σε πληθυσμό. Πόσο άραγε όμως έχει μεταβληθεί ο αριθμός των κατοίκων του πρώην δήμου Ηρακλείου, ή αλλιώς της σημερινής δημοτικής ενότητας Ηρακλείου, και πόσο αντίστοιχα έχει αλλάξει ο αριθμός των κατοίκων των τεσσάρων όμορων πρώην δήμων, Αλικαρνασσού, Παλιανής, Τεμένους και Γοργολαϊνίου, που συνενώθηκαν με το Ηράκλειο, στο διάβα των τελευταίων 30 χρόνων; Τι προβλέπεται επίσης να συμβεί τα επόμενα χρόνια ως το 2021;

Διαφωτιστικές απαντήσεις έρχονται μέσα από το σχέδιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου για τη τριετία 2011-2014, που τέθηκε πλέον σε δεκαπενθήμερη διαβούλευση ώστε να εγκριθεί κατόπιν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αν και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα εστιάζει στους στρατηγικούς στόχους, στα έργα και την ανάπτυξη, στο ογκώδες σχέδιο που έχει στα χέρια της η "Ν.Κ." περιλαμβάνεται εκτεταμένη έρευνα για τα δημογραφικά χαρακτηριστικά του δήμου, με πλούσια στατιστικά στοιχεία. Όχι μόνο για τη δημογραφική αλλαγή που έχει συντελεστεί ανά δημοτική ενότητα, αλλά και σε ό,τι αφορά την ηλικιακή σύνθεση, επίσης ανά περιοχή, των κατοίκων που απαρτίζουν το νέο δήμο Ηρακλείου.

Σταθερή αύξηση

Η εξέλιξη του δήμου Ηρακλείου καταγράφει σταθερά θετικό πρόσημο στην πορεία των χρόνων. Είτε πρόκειται συνολικά για το διευρυμένο πλέον δήμο, είτε για το πρώην δήμο Ηρακλείου. Για τον πρώην δήμο ο ρυθμός της πληθυσμιακής αύξησης είναι πολύ μεγάλος, και μάλιστα κατά πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τα γενικά νούμερα που ισχύουν σε παγκρήτιο και πανελλαδικό επίπεδο.
Το 1981 ο δήμος Ηρακλείου, δηλαδή η νυν δημοτική ενότητα Ηρακλείου, αριθμούσε 106.058 κατοίκους. Το 1991 ο αριθμός εκτοξεύτηκε στους 120.563, το 2001 στους 137.711 και τώρα, βάσει της έρευνας, εκτιμάται - και αυτό γιατί κατά την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου δεν ήταν διαθέσιμα ακόμα τα στοιχεία της πρόσφατης απογραφής - στους 151.482 κατοίκους. Κατά μέσο όρο η πληθυσμιακή αύξηση για τη δημοτική ενότητα Ηρακλείου, τον πρώην δηλαδή δήμο Ηρακλείου, κινήθηκε μεταξύ 14,22% και 13,68%.
Αντίστοιχα, αν και με αισθητά χαμηλότερους βέβαια ρυθμούς, έχουν κινηθεί, καταγράφοντας επίσης αυξητική πορεία, και οι υπόλοιπες τέσσερις δημοτικές ενότητες. Την πλέον εντυπωσιακή αύξηση καταγράφει η Αλικαρνασσός, με ποσοστά 25,89% για την περίοδο 1981-1991 και 10,62% για την περίοδο 1991-2001. Αντίστοιχα η αύξηση στη δημοτική ενότητα Τεμένους κινήθηκε στο 4,13% και 3,77%, ενώ η ενότητα της Παλιανής - μετά από μια πολύ ελαφρά μείωση πληθυσμού κατά 0,98% - γνώρισε σημαντική αύξηση κατά 12,86%.
Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η δημοτική ενότητα Γοργολαϊνίου, που κατέγραψε αισθητή μείωση του πληθυσμού από το 1981 ως το 1991 σε ποσοστό 4,05%, για να ακολουθήσει όμως και αυτή αυξητική πορεία τα τελευταία χρόνια.

Αύξηση ως το 2021

Στον καλλικρατικό δήμο Ηρακλείου προβλέπεται μελλοντικά αύξηση ύψους 3,6% για την προσεχή τετραετία και ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, ύψους 5,8%, για την περίοδο 2015-2021. Επιμέρους αύξηση προβλέπεται για κάθε δημοτική ενότητα ξεχωριστά πλην της περιοχής του Γοργολαϊνίου, όπου το διάστημα 2015-2021 εκτιμάται πως ο πληθυσμός θα μειωθεί κατά 1,1%.

ΚΑΝΟΝΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Η υπογεννητικότητα... στην πόρτα μας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν την ίδια στιγμή τα στατιστικά στοιχεία σε ό,τι αφορά την ηλιακή σύνθεση του πληθυσμού. Ο γενικός πανελλαδικός κανόνας της υπογεννητικότητας επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση του Ηρακλείου, καθώς η πληθυσμιακή δομή παρουσιάζει δυσμενή εξέλιξη στο διάβα του χρόνου, με τον παιδικό πληθυσμό να μειώνεται και τον πληθυσμό, στον αντίποδα, της λεγόμενης τρίτης ηλικίας να αυξάνεται.
Παράλληλα με τον παιδικό πληθυσμό μείωση καταγράφει και ο πληθυσμός στις ηλικίες από 15-24 ετών. Όπως προκύπτει, ο νεότερος πληθυσμός κυριαρχεί στην Αλικαρνασσό, ενώ ο γηραιότερος πληθυσμός εντοπίζεται σε Παλιανή και Γοργολαΐνι, όπου αντίστοιχα το 21,7% και το 19,6% των κατοίκων είναι πάνω από 65 χρονών.
Το παρήγορο πάντως είναι πως στο δήμο Ηρακλείου τα ποσοστά πληθυσμού σε ηλικίες ως 44 ετών είναι ψηλότερα σε σχέση με τον υπόλοιπο νομό Ηρακλείου, την περιφέρεια Κρήτης αλλά και το σύνολο της χώρας.ΠΗΓΗ: ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΣΜΥΡΝΑΚΗΣ ΜΑΡΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου